Pa ono su potpuno podaci fabricki ............ ne slicni nego potpuno isti , ali znaj samo da Nemacki Auto motor und sport , i italiajanski Quttroruote nisu se bas pokazali mnogo verodostojnim !!!!! Kao sto rece laki sacekajmo barem BBC ako nista drugo !!!!!! Inace da ne odusevljava bas brzinom ok .... citao sam i ja sve to , ali ipak cekam podatke sa merenja !!!!!!
Quattroroute i auto motor und sport imaju tacna, detaljna i verodostojna merenja. Quattroroute ide u sitna crevca sa merenjem, a auto motor und sport je pre deset godina imao svoje crash testove...taj casopis je prava industrija. Druga je stvar kada Nemci krenu da ocenjuju po svojim tabelama i daju svoje subjektivne utiske - to je pomor, gore nego Miloseviceva Politka i RTS zajedno. Deklarisane mere se sve vise poklapaju sa merenim, jer napreduje tehnologija, o tome smo vec pricali ovde.
Stvarno ne vidim da sporimo nesto sto je ocigledno (da su mereni podaci), druga je stvar sto se nama to ne svidja. I veruj mi, tako tezak auto nikad nece oduseviti engleskog novinara, pripremi se da ga Clarkson uvijeno popljuje, mogu da se kladim. Bice u stilu "gorgeous looking, stylish, great grill, chiks will love it, but it is not drivers car for petrolheads like we used Alfa to be..."
P.S. ostao sam duzan merenja iz auto motor und sporta, stici cu valjda danas...
P.S II Posto cesto pisem o testovima i utiscima iz strane stampe, samo nemoj da pomislite da sam ja neki apologeta svega sto sto se napise tu, ali svakako da te stvari dosta uzimam u obzir kada skupim vise utisaka iz vise izvora.
Gledaj kad Quettroruote i AMS uvek imaju neka merenja koja pokazuju i do secundu vise nego drugi ................. Ali sad sam se bas zainteresovao i raspitacu se zasto ............... inace Bolonjski Auto je prilicno detaljniji od Quattroruote , a i Automobilismo je tu negde ................ no uvek bolja vremena ostvaruju
Pa dorbro nisu to tako losi podaci ........................ sta znam .............. mada vidi ja jos uvek imam izvesnu dozu rezerve ............ ne prema tebi , vec prema ovim merenjima .............. kao sto rece i laki ajde da sacekamo nekog ozbiljnijeg .............. jebiga nemci takve stvari pisu kad su u pitanju italijani , da je to nemoguce .............. mada i o svim drugim strancima , ali valjda italijane vide kao neku manje vise "domacu" konkurenciju .............. uzasno su prljavi , i pravo da ti kazem gade mi se !!
Pa seti se samo sta su uradili sa Loganom !!!!!! Izduvali su mu gume da bi pokazali kako se auto prevrce !!!!!! Srecom tog puta su bili otkriveni !!!!!
Manipulacije su moguce, ali ne bih sumnjao u ovom slucaju. Isuvise su to renomirani casopisi da bi se zezali...a inace Nemci svuda vise forsiraju merenja, a Englezi "umetnicki dojam". U smislu merenja ne sumnjam. Druga stvar je ono sto ne spada u merenja, a to su njihova bodovanja, precutkivanja dobrih stvari, prenaglasavanje mana...e to je dno dna. U ovom istom tekstu ima poseban anterfile sa "primerima aljkavosti u detaljima" kod Brere. Ubise se od truda da bi to nasli...
Inace, Nemacka je jedna od najjacih uporista Alfi u smislu klubova, ljubitelja, restauracije, itd...
Alfini modeli redovno pobedjuje u razlicitim kategorijama "najbolji uvozni auto" u svakom godisnjem izboru ams-a ai drugih casopisa. U ovom broju gde je ovaj test ima odlican tekst o imidzu automobila u Nemackoj i Evropi...
Znaci u Nemackoj, vlasnici Alfe su najprivrzeniji svojoj firmi posle vlasnika Porschea. 3. je Lexus, pa Jaguar, Audi, BMW, Saab, Volvo, Mercedes i Mini.
Jos interesantnija je kategorija najomiljenije firme kod Nemaca u apsolutnom smislu. 1. Audi, pa Porsche, BMW, Mercedes, ALFA, VW, Jaguar, Mini, Volvo, Lexus...mislim da to svedoci da Nemci imaju velike simpatije za Alfu.
Vrlo interesantna je anketa u Evropi "po cemu je jedan auto brend poznat". Kategorije su bile kvalitet, pouzdanost, sigurnost, eko friendly kola, isplativost, "cuvari vrednosti", lepota/dizajn, sportski imidz, uspesni u motosportu, dobar marketing. Alfa je u svim evropskim zemljama pobedila (znaci svi je prepoznaju kao takvu) u kategoriji dizajn/lepota, u vecini zemalja u kategoriji "prave sportska kola" (u Nemackoj 2. iza Porschea), i u Italiji je pobedila u kategoriji "uspesan u motosportu".
Najinteresantniji je grafikon koji nazalost ne mogu da pokazem, ali je mnogo zanimljiv. Vazi za Nemacku. Jedna ravan je "kvalitet", druga je "emocija". Jedan kvadrant zauzimaju oni koji su kvalitet i vole ih - Porsche, BMW, Audi, Mercedes, Lexus (koji je napravio neverovatan napredak u "emocionalnom smislu"). Suprotno su oni koji se ne cene toliko i nisu predmet obozavanja - Fiat, Kia, Mitsubishi, Skoda, Opel, Ford, Hyundai, Nissan, Citroen, Renault, itd...ovo ne treba shvatiti skroz negativno sem za Fiat. Treci kvadrant su oni koji su izuzetno cenjeni, ali ne obozavani - Toyota, VW, Mazda, Saab, Volvo i Honda koja tu stoji malo bolje, ali ne dovoljno. i na kraju 4. kvadrant obozavanih, ali ne toliko "kvalitetnih". Tu ubedljivo gore u ravni sa Porscheom po obozavanju je Alfa...sama. Jedino Jaguar daleko iza moze da se podvede u ovaj deo grafikona.
To govori da poslovicno "hladni i racionalni" Nemci su isti sa Alfama kao i ostali - obozavaju je i prastaju joj brljotine. To je glas naroda, a stampa je druga stvar...
Starce, bas sam hteo da postujem rezultate te studije, ali nisam imao vremena. Nesunjivo je da je Alfa kod nemaca cenjen brend, ali se to nikako ne odrazava na prodaju...jer se ovde vise cene pouzdanost i kvalitet nego emocije i dizajn
Joj imao sam priliku da sednem u jednu u salonu u Berlinu, aa straasno...pitam ja prodavca za test voznju sa nevericom misleci sace da me oduva, kad on kaze dodjite sutra u 10:00 sati dobcete auto ceo dan na test voznju....aaa, hteo sam ziv da se pojedem posto sam sutradana morao da putijem za Amsterdam....joj nikada necu sebi oprostiti ... bice i slike iz salona za koji dan samo da mi vrate foto aparat...
Comment