Da li je neko skidao katalizator (što nije ekološki) da bi mu turbina na JTD motorima radila lakše i efikasnije (što je korisno)? Kakav je zvuk ako se skine katalizator sa JTD dizela?
Pozdrav. Dušan
1. ako radi ne diraj
2. ako imas problema, zameni sa prikladnim protocnim loncem
*u toj operaciji ne ostavljaj kat majstoru, unutra je sace od platine moze da se proda.
dobitak "eto tako" (ako zamenis kat koji radi 100% ok) ne ocekuj previse bez dopunskih podesavanja...
P.S. a sta ces da radis kad uvedu striktno merenje izduvnih gasova?
Svi kažu da je posle oko 100000km katalizator praktično neupotrebljiv (zapušen) i da ne obavlja svoju funkciju, pa može da se kaže i da ne radi, što bi moglo da se vidi i na testu izduvnih gasova (TIG)...
Ako već ne radi, rešenje je (skupo) da se stavi novi katalizator ili da se stavi samo odgovarajuća cev (može kod dizela, jer je buka manja) ili neki maloprigušni lonac...
Ako nam i progledaju kroz prste na tehničkom (TIG), šta ćemo da radimo kada idemo preko granice u zemlje gde se vozila pregledaju ogledalom sa donje strane (ako se sumnja da je skinut katalizator)? Zato je maloprigušni lonac OK rešenje... Ovaj lonac praktično je potpuno prohodan (šro će biti dobro za performanse turbine), a izgleda kao katalizator.
Šta misle ostali?
Pozdrav. Dušan.
Jedan od znakova dotrajalog katalizatora je grejanje istog vise nego ostale komponente izduva, pa je najbolje da stavis mali protocni lonac, bas kako si i predlozio. Zvuk ce se promeniti sigurno, konkretno kod mene je postao otvoreniji, vise frekvencije su sada izrazenije sto mi se nije svidelo, ali navikao sam se ubrzo jer je u pitanju nijansa. Poboljsanje performansi je u skladu sa tim koliko mozes biti subjektivan pa je i direktno proporcionalno tome, ali kako je to na TS motoru, verujem da ce se na turbo motoru to stvarno osetiti.
In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.
Mislim da se katalizator kod Alfe 147 ne moze tek tako skinuti,a da ne bude problema,to se moglo kod euro 2 motora,euro 3 je vec druga prica...Postoje sonde,ne secam se tacno da li ispred ili iza katalizatora,od protokomera mislim,ako se odstrani katalizator,to moze da izazove pogresna ocitavanja i poremecaj u radu motora...
Davno sam o tome citao,ne secam se bas najbolje,neko tehnicki bolje potkovan neka to objasni...
Dakle, na nekim (novijim) izduvnim sistemima postoje dva katalizatora (jedan odmah na izlazu iz motora i jedan negde na srednjem delu izduvnog sistema) i dve lambda sonde: jedna ispred i jedna iza dtugog katalizatora... Prednja sonda služi za regulisanje odnosa vazduh/gorivo (kao i kod sistema sa samo jednom sondom), a zadnja sonda služi za kontrolu ispravnosti drugog katalizatora. Ako se skine ovaj katalizator obe sonde daju (skoro) isti signal, što za posledicu ima paljenje odgovarajuće lampice greške na boardcomputeru. Kome to ne smeta može da vozi sa upaljenom lampicom, a kome to smeta može da ugradi odgovarajuće elektronsko kolo koje el. simulira izvađeni katalizator, pa lampica ne svetli...
Kada sam zagledao moju 147JTD (odozdo, u kanalu) nisam video dve sonde kod drugog katalizatora, pa je po svemu sudeći moja 147JTD iz 2001. EURO3 vozilo sa sondom kod prvog katalizatora... Majstor za auspuhe (Bata, Petrovaradin) mi je sugerisao da izvadim bar drugi katalizator (a za prvi videćemo) jer to pomaže performansama, a ne pravi neku veću buku (u pitanju je JTD motor). Dakle: da li je neko skidao taj drugi (ili srednji) katalizator sa JTD i kakva su iskustva?
Pozdrav. Dušan.
Izgleda da je neki prigušni lonac dobro rešenje za buku...
Dole navedeni link sadrži dokument iz 2006. godine između ostalog i o ZFAS-U1 lambda senzoru za različita vozila (pa i turbodizele)...
U tekstu (iz 2006. godine) o "ZFAS-U1" lambda sondi na NGK sajtu kažu sledeće:
"...Another NGK application in the Volkswagen range is the wide-range ZFAS-U1 Lambda sensor, which is fitted to the 125kW 2-litre turbodiesel engine that powers a number of VW Group models including the Golf, Jetta, Touran and Passat, plus the Audi A3 and A4, and the Skoda Octavia..."
"...The ZFAS-U1 is installed between the turbocharger and the particulate filter...."
"...The ZFAS-U1 sensor has also been chosen by Opel for fitting to the 1.3-litre turbodiesel engine offered in the New Corsa following a successful first installation in some diesel versions of the Opel Astra..."
Tragajući na forumima o efektima vađenja katalizatora (što je i tema) naišao sam na ovaj tekst, pa mi se učinilo da lambda ide i u dizel...
Pored toga, na sledećem linku se govori i o common rail motorima i lambda senzorima...
Lambdapower - sensor diagnostics theory and advice
Ako je došlo do zabune i konfuzije, izvinjavam se na dezinformaciji i zahvaljujem se Lord_o21 na primedbi... Ono što me je pre svega zanimalo su efekti skidanja katalizatora (buka, performanse...), kao priprema za chip-tuning (baš kod Lord_o21). Mišljenja su i na stranim forumima podeljena, pa sam hteo da se detaljnije konsultujem sa članovima ovog foruma koji su skinuli katalizator sa JTD mašine (da li je zvuk oštriji ili dublji, da li ima više dima, šta je sa turbolag fenomenom?)
Zvuk, se promeni, postane neznaqtno bucniji. Dimi mozda prvih 100-tinak km, spool-lap znatno bolji, ranije pocinju empeleri na turbini da se okrecu, ranije pocinje da pravi efektivni pritisak = turbo rupa je znatno manja i narocito se oseca pri kretanju iz 0.
p.s. Nisam znao za 2.0 TDi, ali svakim trenutkom se nauci nesto... I treba tako.
...technology is the only Replacement for Displacement.
E pa ovo me je zanimalo... Hvala na preciznom odgovoru Lord_o21. Iz ovog zaključujem da će sve da bude bolje osim neznatno povećane buke (nadam se basovima, a ne srednjim/visokim tonovima), što se može kompenzovati dodatim loncem... Kao što vidiš spremam se za tuning, pa sam danas na dijagnostici (kod Srđana) proverio protokomer, EGR elektroventil, kompresiju i delimično dizne...).
Pozdrav. Dušan.
@Dusan147
Drago mi je sto si odlucio da javno podelis sa nama sta sve spremas da uradis pre nego sto usledi chip tuning, i ja sam za tim zahvatom samo jos uvek imam prece stvari da resim (finansijski)....napisi molim te ako nije problem kojiko je kostala ta dijagnostika kod Srdjana, jer kad krenem u NS po novu mapu verovatno bi uradio i ja dijagnostiku, cisto radi provere......hvala unapred!
P.S takodje bi voleo da napises komentare odnosno iskustvo kad skines katalizator, mislim ono sto se tice zvuka i ostalo....
ako smem da primetim mozda ne bi bilo lose da otvorimo jednu temu koja bi se odnosila na chipovanje JTD motora uopste, bilo je vec dosta pitanja na tu temu, a koliko vidim interesovanje se siri pa ce ih biti jos....i onda tamo da se napravi neki sled aktivnosti pre i ponasanje posle odradjenog zahvata.......ovo je samo predlog, ja bi ga zapoceo ali bojim se da mi nedostaje znanja za takvu stvar ......
Mislim da svaki korisnik svakog resursa (auto, računar...) može da se zadovolji standardnim, tj. "fabričkim" performansama, ali i da bude napredni korisnik (tuning/styling, oveclocking)...
Čitajući mišljenja članova ovog i drugih foruma stekao sam utisak da, kada je chip-tuning u pitanju, postoje dve kategorije:
a) zadovoljni korisnici (uradili chip-tuning na svom vozilu) i
b) skeptici (upoznati sa tuđim lošim iskustvima).
Ili ja ne čitam forume dovoljno (pa nisam informisan) ili su nezadovoljni (tj. oni sa lošim iskustvima) veoma retki, ali... još se nije javio neko ko nije zadovoljan efektima chip-tuninga na sopstvenom vozilu. To je dosta indikativno.
Majstori su u principu protiv novotarija (pa i chip-tuninga), jer su uglavnom navikli da pristojno zarađuju rešavajući standardne probleme, pa bi njihovo mišljenje trebalo saslušati uz rezervu. A postoje i entuzijasti. Od entuzijasta (članova ovog Foruma) očekujem informacije o sopstvenim iskustvima jer je to dragocena pomoć, na čemu sam im veoma zahvalan.
O skidanju katalizatora na turbo mašinama sam uglavnom pročitao pozitivna mišljenja, sem jednog (na stranom forumu) koji tvrdi gotovo sve suprotno od velike većine entuzijasta i naprednih korisnika koji su skinuli katalizator. Njegova tvrdnja da se na turbo mašinama poveća turbolag posle skidanja katalizatora je baš nelogična. Atmo motori su druga priča... Tu je ponekad potreban izvesni veći "backpressure", koji se smanji skidanjem katalizatora, što kvari performanse. Kod Bate Sportauspuffa ću da skinem samo srednji katalizator i da stavim lonac koji imitira katalizator (i zbog buke i zbog eventualne kontrole u drugim državama)...
Mislim da bi pre chip-tuninga trebalo vozilo dovesti u stanje maksimalne moguće ispravnosti (kočnice, transmisija, vešanje, dovod goriva i vazduha, hlađenje, senzori, itd), što zahteva vreme, strpljenje, poznavanje materije na nivou naprednog amatera i izvesna finansijska ulaganja. Rezultat je vozilo sa boljim performansama, a uz razumna ulaganja (dobar money/value odnos).
Inače dijagnostika kod Srđana me je izašla 600din. Zamolio sam ga da proverimo protokomer i EGR ventil, a usput smo proverili još neke parametre i zamenili sijalicu lampe za reg. tablicu.
Mislim da je ideja o, na primer, FAQ podsekciji za tuning JTD (u okviru Alfa sekcije foruma) odlična i pozdravljam je.
Pozdrav. Dušan.
Ljudi, i ja sam ZA!
Sekcija "JTD Upgrade" bi legla opušteno...
Nikako da sredim sve što je potrebno pa da i meni CS dobije dodatnu dozu adrenalina.
A onda kad se provali i ta stvar oko katalizatora-primeniću je oma.
Pa idemo dalje...
Comment