Potrošnja dizela na JTD mašinama

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dusan147
    CBC Senator
    • 08.03.2008
    • 287
    • Novi Sad
    • GT 1.9 JTDm 16v

Potrošnja dizela na JTD mašinama

O ovome je pisano, ali, pre svega, u informativnom smislu: potrošnja dizela mi je u gradu tolika, a na otvorenom tolika... Voleo bih da bude i analiza. Ako je potrošnja (?.?l/100km) očekivana, mala ili velika, mogao bi da se opiše način vožnje, temperatura motora, pretpostavljeno stanje termostata, MAF senzora , EGR ventila, iskustva sa kvalitetom goriva (NIS, LukOil, OMV...) i opšte stanje ispravnosti vozila (izduvni sistem, kočnice, kvačilo, menjač, zamajac)...
    Ne znam šta je pravi razlog (po meni) povećane potrošnje moje Alfe (oko 10.5l/100km čisto gradske vožnje). Termostat je izgleda OK, senzor temperature rashladne tečnosti je verovatno OK, creva su pregledana, nema vidljivih prslina u izduvnom sistemu itd). Ostaje mi još da pogledam da li su kočnice OK podešene i da ne blokiraju delimično (ručna, pre svega), da li je menjač/kvačilo u redu, u kakvom je stanju zamajac, itd
    U razgovorima sa ljudima koji imaju JTD motore (Alfa, Fiat) čujem da je kod njih potrošnja najviše oko 8.5l/100km u gradu. Znači, nije poenta u velikoj potrošnji zbog načina vožnje ili "sportskog" karaktera Alfine varijante JTD motora, već činjenica da je prevelika potrošnja goriva uvek znak neke neispravnosti...
    Kakva je vaša potrošnja i kako objašnjavate eventualno povećanu potrošnju? Hvala unapred na vašoj analizi!
    Pozdrav. Dušan.
    Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Moja bivsa Alfa 156 2.4 JTD je trosila

Sa Nemackim/Austrijskim gorivom - grad 8.5l/100km, na 150-160km/h 6.6l

Sa Srpskim gorivom - grad 10l, 150-160km/h izmedju 7.5 i 8l

Sve je mereno mnogo puta, od cepa do cepa. Stanje auta je bilo odlicno.

Varijacija u potrosnji nije bilo, osim one izazvane gorivom. Tj. nije bilo primetnih varijacija, s obzirom da je ova potrosnja merena uglavnom na 1500km u jednom cugu.

Vidim da te brine potrosnja u gradu - kako izgleda tvoja klasicna gradska voznja, jesu li to kratke distance, cesto stajanje u guzvi, puno hladnih startova?

Comment

• Majstor BOB
      CBC Senator XXL
      • 27.04.2006
      • 340
      • Zemun

Ovako matori, čist grad, kreni stani, hladan motor , ne zagrejan, kratke relacije, 10 ka je realna.

Oni što kažu da im troši 6, 7, 8 oni imaju bar relacije od starta do parkiranja bar po 7-10 km-a, malo pravca i eto ti 7.8, 8l... A to što nisu resetovali komp po 10.000 km pa im uproseči i put za more i grad to je druga stvar.

10.5 je ok potrošnja za grad ali ultra grad ako su kratke relacije. Prođi jedno 50tak km autoputa pa pogledaj u average cons. da vidiš šta će da ti kaže.
      Astra GSI

Comment

• Ognjen
        CBC Senator XXL
        • 21.02.2008
        • 438
        • Novi Beograd
        • -

Moja Alfa je 156 jtd 115ks. Za sada sam presao 2000 km. Prvi rezervoar jako brze gradske vožnje (testirao sam je) prosečna potrošnja po bordu 7.7, Realno (od čepa do čepa) 8,5. Drugi rezervoar normalna gradska vožnja po bordu 6.6, realno 7,2. Sve je ispravno nov trap i kočnice. Kvačilo je u redu, a za maf i EGR neznam, za sada ne pokazuju neke znake kvara. Dijagnostika svi parametri u redu. Jedino termostat mislim da je otišao, u gradskoj vožnji drži uvek na 70, na otvorenom na kratko padne malo ispod 70 i u gradu mi je samo jednom digao temp na 90+. Majstor kaže da je otišao, sad baš i ne znam.

Comment

• dusan147
          CBC Senator
          • 08.03.2008
          • 287
          • Novi Sad
          • GT 1.9 JTDm 16v

Grad, grad, ultra grad...

E pa BRABUS, Majstor BOB i Testera... o ultra gradu se i radi - kratke relacije od nekoliko stotina metara, pa semafor, pa start, pa kolona ispred, pa se onaj ispred mene ili zamislio ili priča na mob, pa dam gas da ga preteknem, pa opet usporim itd...
          Vi ste prvi koji kažu da je oko 10l/100km "normalna" potrošnja "našeg" dizela u našem "ultra" gradu... (trenutno mi je 10.1l/100km posle 450km čisto novosadske vožnje sa malo vožnje do Venca). Neki drugi kao da su u marketingu Alfe, Fiata ili Lancie, pa spominju neke cifre od malo litara/100km. Inače, gde vi preporučujete da se puni: NIS, Lukoil, OMV?
          Hvala na razmišljanju i pozdrav. Dušan.

Comment

• Sapcanin
            CBC Senator XXL
            • 13.12.2006
            • 317
            • BG
            • Peugeot

zavisi i po kom gradu gradske voznje
            U BG kad uhvati spic svaki auto ce ti trositi skoro 10l.
            Po Sapcu npr. skoro kao da vozis na otvorenom
            Poljoprivredne masine

Comment

• Ognjen
              CBC Senator XXL
              • 21.02.2008
              • 438
              • Novi Beograd
              • -

Moja gradska vožnja podrazumeva Novi Beograd, znči ne prevelike gužve i ne previše semafora i to 90% vožnje je po N. BGD. Možda mi je zato potrošnja takva kakva jeste. Što se tiče goriva sipam na OMV. Samo to 10 litara mi je stvarno mnogo. Već 15 godina vozim samo dizele i to Golfove i svi dizeli do 2.0 kubika približno troše, nema to veze sa proizvođačem. Najviše šo sam ja uspeo da trošim sa dizelom je bilo 10 lit, auto put Niš-Šid konstantno 160 sa Golfom 3 Karavan 1,9 TDI Syncro(4x4), a on mi je inače trošio najviše.

Comment

• dusan147
                CBC Senator
                • 08.03.2008
                • 287
                • Novi Sad
                • GT 1.9 JTDm 16v

Do sada sam sipao na Lukoil pumpama, a probaću i na OMV - možda bude druga cifra L/100km. Inače, kad je već reč o gorivu - da li se eurodizel koji sipamo kod nas i proizvodi kod nas (u NIS rafinerijama), a OMV, Lukoil i ostali ga prodaju na svojim pumpama ili svako ima baš sopstveni eurodizel proizveden u sopstvenoj rafineriji/državi? Kad sam imao Rover25 benzinca i punio na OMV, rekli su mi da se kod nas svuda toči u NISu proizveden benzin, ali ga svaka firma obogati "aditivima" (za popravljanje kvaliteta sagorevanja, na primer) i to je "jedina" razlika...
                Ako se dogovorimo da je 10L/100km dizela u gradu mnogo - OK, da vidimo onda šta je na Alfi (osim vozača) neispravno...
                Pozdrav. Dušan.

Comment

• milosh024
                  CBC Veteran
                  • 07.08.2006
                  • 184
                  • Subotica

Ja sam pisao da je moja 147 1,9 JTD trosila nikada vise od 7 - 7.1 po bord kompjuteru po gradu, a pisao sam i za put za more kada je trosila 6,4 sa voznjom po krivudavoj primorskoj magistrali i gradskoj voznji po Solunu (u kome je guzva ko u Beogradu puta 2 jer grade metro pa je ospti haos) (taj primer sam naveo jer je jedino moje iskustvo sa tim motorom a preko 1000 km.....i dalje tvrdim da nije trosila po bord kompjuteru vise od 7 litara po gradu, Subotica je mala tako da tesko da sam zimi dostizao punu radnu temperaturu ma gde isao, do duse saobracajnih spiceva NEMA tako da u BGD sigurno trosi vise zbog stani kreni varijante...zadnji put kad sam je vozio isao sam u Estergom na skup i presao oko 700 km, auto put ko ogledalo, vozio sam je od 160-180 i pokazivala je potrsonja nesto ispod 7...to potpisujem jer sam sa drugarima racunao kad smo stigli da bi podelili kintu za chorbu .......danas sam u Novom Sadu probao jednu 2,4 JTD, covek koji je vozi je pilao ko manijak da bi mi pokazao kako auto ide, i na bordu je pisalo 9,2 sto se i ocekuje pod takvim rezimom i sa tolikom snagom...........dexxxter je rekao da na tu cifru sa borda dodas jos 10% i dobijes realnu potrosnju, znaci moja 1,9 JTD je trosila 8 po gradu, a 2,4 trosi oko 10 po gradu......e sad vise ne mogu da proveravam i merim i pokazujem licno jer Alfa otputovala za BGD ali cim dobijem novu prikljucicu se ponovo pracenju potrosnje....sve u svemu mislim da ce i preciznim merenjem prosecna velicina biti vrlo slicna ovim podacima koje sam izneo....sipao sam naftu samo na OMV u i na MOL u gde se reklamiraju da sipaju strane aditive(ali to je veliko pitanje)..........pozdrav

Comment

• Darko_NS
                    CBC Senator XXL
                    • 02.12.2004
                    • 557
                    • Srpska Atina

trenutno mi je 10.1l/100km posle 450km čisto novosadske vožnje sa malo vožnje do Venca)
                    kad vec spominjes novosadsku voznju, meni stilo jtd, trosi uglavnom 7-7.5 zavisno od perioda leto/zima.. ali to je uglavnom opustena voznja bez jurcanja

Comment

• Driver_GT
                      CBC Senator XXL
                      • 04.07.2007
                      • 368
                      • Beograd

Ponovicu po 20ti put i ovde
                      Meni auto u gradu po bordu trosi 6.8-7.2l. Kada kazem grad, mislim na relaciju nbg blok45 do centra i nazad svaki dan.. tu ima otvorenog dosta, idem jurija gagarina, gazela i jaka gradska guzva me saceka tek na ukljucenju za gazelu i u kneza milosa.. Inace vozim normalno, niti ostro niti presporo.. nego neka sredina..
                      Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

To je sasvim korektna potrosnja

Comment

• vicaNo
                          CBC Član
                          • 03.04.2008
                          • 32
                          • Mokrin (Novi Sad)

Stilo 1.9 JTD 115ks,
                          Cisto novosadska voznja, uglavom hladan, relacije 3-5km,
                          kad ga mazim 8.3-8-5, ali cim malo stisnem skoci na 9, po bordu.
                          Moracu i ja nesto proveriti, jer ovi ljudi pricaju 7-8l, a ja to mogu postici samo ako ga budem gurao
                          Koliko znam, EGR je malo zapusen, a ostalo je ok.
                          Inace sipam na OMV, ali samo zato sto sam tako cuo, jos nisam nista proverio.

Comment

• dusan147
                            CBC Senator
                            • 08.03.2008
                            • 287
                            • Novi Sad
                            • GT 1.9 JTDm 16v

Jel' da mоže, kad je parkiran, još i manje...

Comment

• Majstor BOB
                              CBC Senator XXL
                              • 27.04.2006
                              • 340
                              • Zemun

ali samo ako ne duva jak vetar
                              Astra GSI

Comment

Working...
                              X