Mazda 323 P1.4 Slab ler gas kad se motor ugreje, sta sad?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • brannco
    CBC Početnik
    • 23.01.2009
    • 3

Mazda 323 P1.4 Slab ler gas kad se motor ugreje, sta sad?

Postavio bih pitanje forumasima. Imam problem kod Mazde 323 P1.4 1998 godiste. Naime, kada se pokrene motor, on odlicno radi, medjutim kada se zagreje, pri zaustavljanju na raskrsnici npr., ler gas mu padne, ali tek toliko da se motor ipak ne ugasi. To traje 2 do 3 sekunde, onda se broj obrtaja vrati na normalu za rad pri ler gasu. Veoma iritirajuce, ranije to nije radio. Strah me da takvo ponasanje motora ne dovede do nekog ostecenja. Na nekim stranim forumim acitao sam da je to zbog MAP senzora, ima te li resenja za ovaj problem, da li neko od vas ima iskustva sa time. Vozio sam moju Maz(d)u do ovlascenog servisa, ali oni ne umeju da otklone problem.
  • totko024
    CBC Član
    • 03.12.2007
    • 69
    • Subotica

Re: Mazda 323 P1.4 Slab ler gas kad se motor ugreje, sta sad?

Ja sam slicno imao sa 323f-om je ste 1,5i motor ali kontam slicna masina je u pitanju ,meni je palo pa se posle par sekundi vratilo ,preporuka ocisti egr ventil,posle toga se auto preporodio,jesu ga u servisu cistili?
    Mazdina preporuka na svakih 100.000 km da se ocisti pregleda i u slucaju kvara zameni..
    Ako zelis ocisti i maf ,kupis kontakt sprej i izduvas ga sprejom...E sad kako izgleda kod tebe maf nemam pojma ja sam to radio na sestici i bio je manual ali sajt izgleda ne radi..
    zoom - zoom

Comment

• Vocko
      CBC Senator XXL
      • 25.04.2005
      • 4556
      • nBGd

Ocistis EGR, ocistis klapnu u**** i zamenis filter vazduha ako nisi skoro.
      Trebalo bi da resi problem, jer sam iste simptome imao na Mazdi generacije kao sto je tvoja i posle ciscenja su nestali kao rukom odneseni

Comment

• brannco
        CBC Početnik
        • 23.01.2009
        • 3

Hvala veliko na odgovorima. Ucinio sam to sto ste mi preporucili i motor radi dosta bolje. Hvala jos jednom.

Comment

• UkiMazda
          CBC Senator XXL
          • 16.11.2007
          • 444
          • Beograd
          • Alfa 156 2.0TS

A jedno pitanjce za ekipu, jel imaju starije mazde egr? Npr ova moja
          mazda 323F BG 1.6 injection 66kW 1992.

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Ako ima katalizator trebala bi i da ima EGR.

Comment

• UkiMazda
              CBC Senator XXL
              • 16.11.2007
              • 444
              • Beograd
              • Alfa 156 2.0TS

Imala je katalizator, ali je skinut. Znaci postoji negde verovatno?

Comment

• Vocko
                CBC Senator XXL
                • 25.04.2005
                • 4556
                • nBGd

Izgleda da postoji, gledam sad nesto po EPC-u, ali nisam siguran.

edit: Pod E.G.R. ga odmah nalazi kod BJ, ali kod BG ne izbacuje nista. Pretpostavicu da ga nema onda, ali nemoj me drzati za rec.

Comment

• UkiMazda
                  CBC Senator XXL
                  • 16.11.2007
                  • 444
                  • Beograd
                  • Alfa 156 2.0TS

@Vocko
                  Imas li neku sliku EGR-a cisto da znam kako otprilike izgleda, sta cu kad sam radoznao

Comment

• shon3i
                    CBC Član
                    • 25.07.2008
                    • 16
                    • Beograd

Potpuno imam isti problem na Mazdi 626 '88 2.0i 8v, znaci ler gas je normalan, sve dok se ne zagreje onda padne malo, i recimo upalim svetla on se spusti do pred gasenje pa se vrati, ali ako ukljucim vise potrosaca tako nisko padne i neki put se vrati neki put ne. Takodje isto kada stisne kvacilo, ler padne pa se vrati. Isao sam kod ovlascenih mazda servisa svi su slegali ramenima i pokusavali su da doteraju ler gas preko nekog srafa. A koliko me secanje dobro sluzi ovo se nije ranije manifestovalo, odnosno kada sam uzeo mazdu.

Recite mi sta kod moje mazde bi trebalo da se uradi da li na mojoj mazdi ima taj EGR i kako se to cisti?

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

EGR sigurno nemas, uradi ovo ostalo sto smo naveli i naravno proveri kablove, svecice i paljenje.
                      Takodje stvar kojoj bi trebao da posvetis paznju je uzemljenje, posto ti je auto ipak stariji, trebalo bi pregledati sve kablove, mozda je neki od njih uzrok.

Comment

• shon3i
                        CBC Član
                        • 25.07.2008
                        • 16
                        • Beograd

svecice, paljenje, kablovi, filteri sve je to menjano/stelovano skoro, medjutim auto na bilo kakvo vece opterecenje (duga svetla, ventilator, grejaci stakla, podizaci, siber, itd..) spusta ler gas, tako da ne verujem da je nesto do uzemljenja ili kablova.

Stvar koju sam jos primetio jeste, da kada je motor ladan nebitno koja je temperatura napolju, ler dok se ne zagreje ne prelazi 1000 rpm-a dok je ranije uredno isao i do 1400. A sa druge strane bar ja mislim da to negde nesto moze da se nasteluje, samo realno nema ko, ovi iz servisa samo slezu ramenima kao sto rekoh.

Takodje se secam pre oko 6 meseci, kada stisnem kvacilo u voznji, ler gas je dosta sporije padao, i dodje do negde 850-900 rpm-a i tako stoji, sada padne dosta brze, i padne na nekih 600 pa se podigne na 800 ili 700, znaci nema pravila, jedino utice trenutno opterecenje.

Koliko sam shvatio postoji neki ler ventil koji se menja ili cisti? Jel moze neko da mi objasni sta i kako ili da odem lepo u servis i da im kazem da pogledaju tu?

Svaki savet bi mi dobrodosao, jel me strasno nervira posto se auto zatrese na svakom semaforu svakom kocenju i sl.

Comment

• UkiMazda
                          CBC Senator XXL
                          • 16.11.2007
                          • 444
                          • Beograd
                          • Alfa 156 2.0TS

Evo imas na ovoj temi slike tog IAC(idle air control) ventila, verovatno isto izgleda i kod tebe, ovo je sa moje 323F. Koliko ja znam, on moze da se ocisti sa nekim carburator cleanerom i trebalo bi sve da bude u redu. Ali sacekaj jos koji odgovor

Comment

• nikola-kg
                            CBC Početnik
                            • 15.08.2009
                            • 1
                            • kragujevac

imam mazdu 323f 1.8 16v ima obican plinski uredjaj i isti problem kao kod ovih predhodnih kada stajem na semafor motor se gotovo ugasi tj. upale se lampice pa vrati ponovo obrtaje ,a inace konstantno su mi obrtaji vruceg motora na 500 obr. pomoc????

Comment

• Vocko
                              CBC Senator XXL
                              • 25.04.2005
                              • 4556
                              • nBGd

Da li si uradio ista od ovog sto je napisano?

Comment

Working...
                              X