Djukicu,sa slike poklopca ventila ,ja nevidim da je doslo do mesanja ulja i vode!Pre bih rekao da je katastrofalno lose ulje u motoru!Opisom problema,zamenom nove glave,a i dalje duva u rashladni sistem,moj ti je savet da ishiznujes blok i isti poravnas!Imao sam nekoliko takvih slucajeva.Jednostavno dolazi do pukotine na nekom od cilindara.Nahebo i ja i musterije nekoliko puta!
Znam da nije sve u srafljenju ali je daleko od fakulteta tako da sumnjam da postoji i jedan profesor na svetu koji predaje predmet VW motor 1.6 TD
@Madison Ovo je motor s interkulerom...
Ajd malo hronologije:
1. Motor je uradjen pre nekoliko godina. Stavljene su hilzne.
Kada smo skinuli glavu jasno su se videle pukotine izmedju hilzni na samom bloku. Vidljivih ostecenja hilzni nije bilo...
2. Pre nekoliko meseci pokidao je zupcasti kais i polupao glavu
3. Glava je uradjena, poravnata proverena. Zamenjeni su svi hidropodizaci, ventili i naravno vodice...
4. Sve je spakovano i motor je radio "dobro" do pre 15tak dana
5. Naduvao je creva naravno i poceo da prosipa vodu, mesa ulje i vodu...
6. Prvi put kada smo skinuli glavu islo se na varijantu da je samo dihtung probio. E sad srpski fazon daj da bude najlakse pa sta mu bog da...
Od prvog trenutka kada smo skinuli glavu videlo se da je sva izlomeljena (bar po meni) i zato sam stavio slike zumirajuci upravo pukotine. Na svim glavama koje se skidaju sa tih TD motora postoje te pukotine koje se vremenom sire i na kraju probiju neku od komora. To se desilo i u ovom slucaju.
7. Uzeta je nova glava i sa ove su prepakovani hidropodizaci ventili...
8. Pokusano je opet po srpskom obicaju da se spakuje sve nazad sa starim srafovima i dihtungom...
9. Potom je uzet nov dihtung i novi srafovi i sve spakovano nazad. Pre samog pakovanja detaljno sam pregledao blok i video da postoje jos 2 pukotine koje su po meni uzrok problema. E sad opet sprski obicaj i sta mu bog da.... Sve smo spakovali (iako sam bio siguran da nece raditi dobro) i nadali se najboljem...
10. Danas motor ide napolje pa se rasutra sve s bloka. Blok ide na varenje (i ovo mi se nesvidja ali nije moj auto)... Posle toga idemo sve po redu: Nova glava ide na proveru (eventualno ravnanje) i blok ide na ravnanje. Naravno sledi kupovina dihtunga, srafova... Pakovanje i paljenje...
@RS-4: E sad ja sam vec kontaktirao mog profesora za BMW motore a bogami i asistenta sa PSA grupacije. I oni sumnjaju da smo u prvoj epizodi trebali da bacimo blok i da ubacimo neki krsten (po mogucstvu da izbegnemo VW).... NHF[/quote]
@TECA: Pazi ovi srafovi koji su na tom motoru bili sigurno nisu bili fabricki. Merili smo stare i nove i stari skinuti s glave su duzi za nekih 2mm.
Zaptivka je Erling i srafovi su Erling za taj motor.
Razmisljam da srafove ipak nemenjam odnosno da ih premerim sta ti mislis?
Merili smo stare i nove i stari skinuti s glave su duzi za nekih 2mm.
tako i treba.
ti šrafovi su isključivo za jednokratnu upotrebu na tom motoru.
čim se prvi put stegne kako treba, šraf se izduži trajno i baca se ako se ikada više odvrne.
takodje, ta glava se nikada ne sme ravnati.
ako se iskrivi, ili se u pećnici po posebnom postupku mehanički krivi na kontra stranu da bi se vratila u normalu ili se baca.
na tom motoru je glava takodje za jednokratnu upotrebu i nije moguća / predvidjena od strane VW reparacija.
motor je takve konstrukcije da ne oprašta krparenje, moraju novi delovi.
taj motor je nekada bio nov kada je izašao sa montažne trake...tokom vremena se povećavao zamor materijala...i stigao je do te faze.
sam materijal, alu legura je gotova i stoga treba novi odlivak da se upotrebi- naravno ako se želi ispravan i dugoročno pouzdan motor.
ovako kako je opisano nikada se taj motor neće popraviti do zadovoljavajućeg stanja, samo je pitanje koliko nedelja ili meseci će proteći do nove havarije.
ja bih vrlo ozbiljno razmotrio varijantu da se potpuno baci i taj blok i uzme gotov neki polovan motora iz uvoza kao remontovan i time popravljen.
ne bih da plašim, ali taj motor se krpljenjem od polovnih delova ne može osposobiti za (konstrukcione) napore koje treba da otrpi, pre svega termičke.
predloži da ili uradite generalnu kako treba sa novim delovima ili da bacite na otpad.
popravkom na pola puta, imaćete motor koji danas radi a već sutra može da se bukvalno raspadne tj nikada nećete biti sigurni da će auto stići na cilj putovanja.
[quote="djukic"] Pazi ovi srafovi koji su na tom motoru bili sigurno nisu bili fabricki. Merili smo stare i nove i stari skinuti s glave su duzi za nekih 2mm.
Pa zalosno je sto motor nije trosio ulje, dobro pali i objektivno kada pogledas klipove i hilzne sve deluje OK.
E sad toliki stres + udar od pucanja kaisa sigurno je doprineo da pukne blok. U svakom slucaju moj prvi predlog je bio motor ili bar blok od stranca (da se pre stavljanja pregleda).
Sad kada bude na stolu sve ce mo pregledati i ispitati jer mi jepada napamet da sve pakujemo i da se na kraju razocaramo...
Pogledao sam slike ponovo, nikako da vidim intecooler Verovatno nije na istom mestu kako kod mene...
Nikako se ne bih odlucio za varenje bloka, bolje je uzeti polovan od stranca jer se moze uvesti kao rezervni deo.
@RS-4: Stari srafovi se plasticno deformisu stezanjem i NORMALNO je da budu duzi od novih!!!
Naglasio sam da srafovi nisu originalni (prva ugradnja) zato sto je TECA rekao da bi vratio originalne.
U svakom slucaju motor je napolju. Danas skidamo sve s bloka i blok ide na proveru...
1. Iscupan blok motora
2. Nabavljen novi blok
3. Odradjen blok prema klipovima (2 specijala - skoro novi klipovi)
4. nabacene nove karike i lezajevi leteci i lezeci
5. Zamenjena korpa i lamela (kad je vec rastureno sve)
Sve ovo spakovano u pasata i danas je presao 100km i preziveo gradsku guzvu...
Comment