servis i svecice za fiestu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mrki
    CBC Senator XXL
    • 08.11.2006
    • 550
    • nis, serbia

servis i svecice za fiestu

drugari, dajte mi savet:
    sledeceg meseca idem na zamenu ulja i filtera pa rekoh da se posavetujem sta jos da uradim..
    auto je presao 39 kkm i zanima me kada je pravo vreme za zamenu svecica? koliki je njihov radni vek u km?
    u manualu mi nista ne pise, a voleo bih da znam sta mi je ciniti.
    koje ulje da kupim za fiestu?
    mora da bude 5W30. jel to sint.?
    hvala
  • nicolas
    CBC Veteran
    • 17.11.2007
    • 175
    • Beograd

Zavisi koje su ti svecice sada u motoru. Ako su Fordove, fabricki postavljene (a verovatno da jesu, posto ne verujem da si bilo sta do sada menjao)... orijentaciono bi sa njima mogao da predjes jos toliko, ali to ne mora da bude pravilo. Svakako ih treba izvaditi i proveriti, sto nije neki posao. Ukoliko su u ok stanju, malo ih ocistiti i eventualno smanjiti zazore (ukoliko se za tim pokaze potreba).
    Ako nemas problema sa paljenjem, onda ok... ali ne bi bilo lose pogledati sve kablove (za svaki slucaj).
    Ulje 5w30 je sintetika i ako Ford tako propisuje, onda to i sipaj. Ja ti preporucujem Mobil 1... http://www.mobiloil.com/USA-English/Mot ... 5W-30.aspx
    Kad vec menjas ulje i filter ulja, obavezno zameni i sve ostale filtere (to nije skupo).
    Posto je Fiesta presla vec oko 40k km, obavezno pregledati kaiseve (zupcasti narocito) jer im polako istice "radni vek", a moze da dodje do velike stete ako oni "omanu" u radu. Sad, ne poznajem bas najbolje Fiestu, ali sigurno da ima jos par stvari koje bi pri prvom vecem servisu trebalo pregledati.

Comment

• mrki
      CBC Senator XXL
      • 08.11.2006
      • 550
      • nis, serbia

do sada su bila 3 servisa sa promenom ulja i svih filtera.
      svecice su fabricka ugradnja. auto pali kao mina
      niko ne zna ni otprilike koliki im je radni vek!!??
      sve u motornom prostoru je ok. ipak je ovo nov auto.

planiram da kupim neko ulje osrednje cene. ni najskuplje ni najjeftinije.
      koliko sam shvatio sada su uglavnom sva ulja dobra. a i ne planiram da ga vozim 100kkm....

mislio sam da u ovlascenom servisu kupim ulje i filtere, pa da sve to promenim u svojoj reziji.
      da me ne deru na radni sat!

Comment

• nicolas
        CBC Veteran
        • 17.11.2007
        • 175
        • Beograd

Ne moze se unapred proceniti radni vek svecica, jer on zavisi od mnogo faktora, o kojima u ovom trenutku ne znamo mnogo. U proseku, fabricki ugradjene Fordove svecice mogu da predju i oko 100.000 km
        Ako vec kupujes ulje u ovlascenom servisu, onda neka ti oni i zamene, posto je zamena uglavnom besplatna (vec uracunata u cenu)
        U svakom slucaju, ako si do sada sipao sintetiku, onda tako i nastavi.

Comment

Working...
        X