Mesanje motornog ulja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vocko
    CBC Senator XXL
    • 25.04.2005
    • 4556
    • nBGd

Nije problem mesati proizvodjace vec gradaciju.
    Moja recimo Motul pije ko alkos, dok Mobil S visestruko manje. Ista gradacija.

Comment

• nicolas
      CBC Veteran
      • 17.11.2007
      • 175
      • Beograd

To i jeste bila sustina mog pitanja - da li je problem ako se pomesa ulje iste gradacije, razlicitih proizvodjaca? Znaci, generalno nije problem, s tim sto svakako treba izbeci tu varijantu... sem u slucaju krajnje hitnog slucaja (da ne postoji drugaciji izbor).

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

@ Vocko: zato i postoje specifikacije i standardi koje ulje zadovoljava, a shto je i napisano na svakoj nalepnici na kanticama za ulje. Bitna je gradacija, naravno, ali valja poshtovati i preporuke proizvodjacha (automobila) o preporuchenim tipovima, jer jedino u tom sluchaju ce motor imati ne samo zadovoljavajucu lubrifikaciju i hladjenje od strane ulja, nego ce ga i troshiti u umerenim, specificiranim kolichinama.

Ulja nominalno iste gradacije, od dva (i vishe) razlichita proizvodjacha su ista u 95 % komponenti. Resto chini par procenata razlike u hemijskom sastavu i josh toliko procenata razlike u aditivima, ali su i toliko male razlike dovoljne da se ulja potpuno razlichito ponashaju u motoru, i da se troshe razlichitim tempom, iako su nominalno iste gradacije. Dakle, zlatno pravilo, pridrzhavati se proizvodjachkih preporuka je najbolji i najsigurniji "recept" kad je izbor ulja u pitanju.

@ nicolas: nije strashno pomeshati razlichita ulja (proizvodjacha, naziva), ako su iste nominalne gradacije. To medjutim ne treba da postane navika ili pravilo, mozhe da posluzhi kao privremeno i kratkotrajno reshenje u sluchaju prinude. U svakom sluchaju najgore je shto mozhe da se desi je da motor radi sa uljem ispod minimuma. Ako je cena koju treba platiti da se to izbegne u tome da se moraju pomeshati razlichita ulja, iste gradacije - onda bi svako trebalo da prihvati tu cenu bez momenta razmishljanja. To ti je ono, birash od dva zla ono manje. Nije da je bash zlo to uraditi, ali je definitivno naopako...
        http://www.bmw.tv

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Odg: Mesanje motornog ulja?

Jeste stara tema ali da je vaskrsnem.
          Sta ce se desiti (postici) ako u 4l Mobil 2000 10w40 dolijem 1l Mobil Formula F 5w30?

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

nista...
            btw, ja ne verujem da je pre samo 4 godine ovde vladalo toliko neznanje. cuj nikako nemoj mesati ulja razlicitog prozivodjaca... uzas.

sva motorna ulja se mogu mesati jedna sa drugim nevezano za gradaciju i prizvodjaca !
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

To Zverko legendo.Ja sam bio u stanju da se pobijem sa silnim majstorima kojima sam rekao da 10w40 moze slobodno da se dolije u bilo koje drugo ulje u slucaju da neznate sta vam je u motoru a spalo je ispod minimuma.Gledaju me ko krava mrtvo tele i tvrde kako bi se tu stvorio neki pekmez i zaribao motor.
              Ja sam vozio neki Fiat 127 sport koji je trosio vise ulja nego benzina i dosipao sam sta mi padne pod ruku (cak i preradjeno) pa mi nije zaribao niti se stvorio bilo kakav mulj ili pekmez a vrteo sam ga do 8000rpm.

Comment

• Cika Sima
                CBC Član
                • 21.02.2012
                • 38
                • Novi Sad

Nekad nije moglo a danas moze. Ulja su danas drugacija nego sto su nekad bila. A majstori? Ma to sve zavisi koji je ostao u kojoj deceniji.

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

mozda nije moglo pre 20god a i u to nisam bas ubedjen jer znam da su trkaci svojevremeno mesali mineralno i sintetiku. danasnja ulja se ne ralikuju uopste od onih koja su se pravila 2008.
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Cika Sima
                    CBC Član
                    • 21.02.2012
                    • 38
                    • Novi Sad

U pravu si. 80-tih nije moglo. Ustvari moglo je ali nije bilo preporucljivo!

Comment

Working...
                    X