Astra G 1.6 16v - koje ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NikBG
    CBC Član
    • 13.03.2005
    • 23
    • Beograd

Astra G 1.6 16v - koje ulje?

Ljudi, koje ulje da sipam u Astru G 1.6 16v x16xel?
    Ranije je sipano Opel 5w-30, pa Opel 5w-40, sada je u njemu Mobil 1 5w-50.
    Trosi 0,3-0,5 litara ulja na 1000km. Mobil 1 za koji kazu da je gusci nije smanjio potrosnju, cak mozda i malo povecao. Auto je presao 85.000km, '99god, vozi se skoro 100% po gradu, normalno, 3-4k obrtaja, ne vise. Da li da pokusam sa Opel 10w-40 polusintetikom? Je li istina da je x16xel lose resen kostruktivno, pa zato fabricki trosi vise ulja?
  • Black Knight
    CBC Senator XXL
    • 13.10.2004
    • 2020
    • Novi Beograd, kicblo

ja bi ti savetovao da nastavis sa Opelovim uljem...a ako si pedantan mozes i mineralo ili pak polusintetika ...ali obavezno da ga menjas veoma redovno...ipak tada se motor lepo cisti...

Da li da pokusam sa Opel 10w-40 polusintetikom?
    yes sir
    Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• dfast
      CBC Senator XXL
      • 26.05.2005
      • 1302
      • Hoofddorp NL /Bgd

Je li istina da je x16xel lose resen kostruktivno, pa zato fabricki trosi vise ulja?
      Koliko se secam po fabrickom uputstvu max potrosnja ulja na mom prethodnom autu a to je bio Audi 80, je bila 125g/100km, na sadasnjem 150g/100km. Naravno to su max potrosnje koja je fabrika dala, i za najteze uslove eksploatacije.
      Druga stvar, po mom nekom iskustvu, motori koji u proseku trose vise ulja su trajniji od onih koji ne trose. Jer je ulje vise izlozeno pritiscima u lezajevima ili preuzima na sebe i ulogu hladjenja odredjenih delova u motoru sto ce reci da vise stiti motor a samim tim i vise se i trosi.
      Tako da ne brines vise o toj potrosnji ako je sve drugo u redu, znaci ne dimi na auspuhu, ne duva na iberu, sipaj kvalitetno ulje i uzivaj.

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Isti motor posedujem i u mojoj Astri, tako da ti je moj savet Opel 10-40W polusintetika i menjaj iskljucivo na 5000.
        Ti motori trose malo vise ulja, ali ja mislim da su oni sklapani u Madjarskoj, mozda sam lupio!
        Ja imam srece, pa od menjanja do menjanja ni 200ml
        Gde si nasao Opel sintetiku 5-40W? Treba mi za Vectru. Ja se ubih trazeci?!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• NikBG
          CBC Član
          • 13.03.2005
          • 23
          • Beograd

Milslim da vise nigde nema Opel sintetike 5w-40. To je sipano u moj auto ranije, poslednji put pre godinu-dve. Nije mi problem da izdvojim pare za najkvalitetnije ulje (uostalom sipao sam Mobil 1 5w-50), ali me ta potrosnja nervira, moram pri svakom sipanju benzina da proveravam ulje (to je svakih 500km ili oko nedelju dana) i uvek je na sipci manje nego sto je bilo prethodni put. Nisam navikao na to, pa me izludjuje i pomislim da bi ako zaboravim da dolijem ulje motor mogao da presusi i ode sve u...pm
          Znaci, nije bitno koliko kosta, samo da ga trosi najmanje moguce i da korektno podmazuje motor i odradjuje ostalo sto treba. Da li je magicno resenje Opel polusintetika 10w-40?

Comment

• Darko
            CBC Senator XXL
            • 29.03.2005
            • 528
            • Beograd

Ja u taj motor sipam Opel 5w-30, menjam ga jednom godisnje(malo jace od 10.000km)tako da mislim da je najbolje da ostanes na onome sto fabrika preporucuje. Znaci 5w30 ili polusintetika 10w-40. E sad za ove malo iskusnije, zasto polusintetika?

p.s. nivo ulja mi je tvrdoglavo stoji na istom mestu na sipci tako da dok se on ne buni i ja cutim

Comment

• bmiillan
              CBC Senator XXL
              • 18.04.2005
              • 393
              • beograd
              • clk 200k

verovatno jeste najbolje resenje 10w40 ili ako mozes da nadjes 15w40
              nemoj na silu uzmi veci cekic

Comment

• Darko
                CBC Senator XXL
                • 29.03.2005
                • 528
                • Beograd

Opelovo 5w-40 nema kod nas nigde. U moj auto je u Nemackoj bilo sipano 5w-40 ali kad sam dosao ovde na prvi servis kod Komnenovica sipali su mi 5w-30.

Comment

• NikBG
                  CBC Član
                  • 13.03.2005
                  • 23
                  • Beograd

Originally posted by DarkoBG
                  Opelovo 5w-40 nema kod nas nigde. U moj auto je u Nemackoj bilo sipano 5w-40 ali kad sam dosao ovde na prvi servis kod Komnenovica sipali su mi 5w-30.
                  Isti slucaj kod mene.

Comment

• Black Knight
                    CBC Senator XXL
                    • 13.10.2004
                    • 2020
                    • Novi Beograd, kicblo

Gde si nasao Opel sintetiku 5-40W? Treba mi za Vectru. Ja se ubih trazeci?!
                    probaj "Auto Tigra" : Jurija Gagarina 33/V blok 70 1776-981 imali su...
                    Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da vise nigde nema Opel sintetike 5w-40. To je sipano u moj auto ranije, poslednji put pre godinu-dve.
                      samo da primetim, ako je gorivo benzin lici da je u pitanju neredovna zamena ulja i moguce da odatle potice potrosnja.

vek trajanja ulja u benzinskom motoru je do 6 meseci gradske voznje ili 12 meseci na otvorenom putu.2 godine ili 24meseca je preskoceno bar2 redovne zamene ulja i obavezno filtera ulja svaki put.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• gari55
                        CBC Član
                        • 26.03.2005
                        • 72
                        • Pirot
                        • Honda Accord 2.0

I ja imam isti problem na Vectri B. Sipam Seleniu Gold 10W-40 sinteticko i dok sam vozio na benzin trosilo je po 0.5l na 1000km. Od kada vozim na gas oko 0.3l na 1000km. U servisu su mi rekli da kod motora 1.6 16V vodjice ventila relativno brzo stradaju tako da se zbog njih javlja potrosnja ulja koja nije opasna, ali mora ulje redovno da se proverava i da se doliva.

Comment

• Wiz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3104
                          • Nish

Ako pogledate knjizicu sa uputstvima videcete da Opel preorucuje nesto gusce ulje za benzinske nego za dizel motore stoga 10W40 zavrsava posao

Comment

• Darko
                            CBC Senator XXL
                            • 29.03.2005
                            • 528
                            • Beograd

Cekaj wiz, meni u knjizici pise 5w-30, 5w-40, 10w-40, 15w-40. Tu je sve jasno. Pitam samo zasto je polusintetika 10w-40 bolji izbor od sintetike 5w-30/40?

Comment

• Wiz
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3104
                              • Nish

Originally posted by DarkoBG
                              Cekaj wiz, meni u knjizici pise 5w-30, 5w-40, 10w-40, 15w-40. Tu je sve jasno. Pitam samo zasto je polusintetika 10w-40 bolji izbor od sintetike 5w-30/40?

Ovako kod mene na stranici 197 pise:

Oto Motori
                              15W40
                              10W40
                              5W40

Dizel
                              0W30
                              5W30
                              10W30

I naravno da je 5W30 bolje ali je i duplo skuplje 10W40 je bolje samo kada se gleda cena ali u realnoj praksi kada se ono menja na 5000-6000km a 5W30 7000-8000 mala je razlika

Comment

Working...
                              X