Astra G 1.6 16v - koje ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Darko
    CBC Senator XXL
    • 29.03.2005
    • 528
    • Beograd

Meni pise i 5w-30(183str). E sad zasto bih menjao sintetiku na 7000-8000 km ako je ta ista sintetika menjana sto u ovlascenom servisu u DE sto ovde kod Komnenovica na 15.000km/1god? Kod mene je ulje menjano na: 2852, 16310,31075, 41773, 50917, 55659 i 70000km(znaci 15.000 ili 1god.). Na osnovu cega tvrdis da treba na 7000-8000km? Motor je u odlicnom stanju i ne trosi ulje. Sad sam zbunjen

P.S. Kod zadnje zamene ulja(znaci kod nas) su u servisnoj napisali 5w-30LL. Sta je LL?

P.P.S. Koliko kosta 10w-40? Ja sam na prosloj zameni(07.2004) platio 5w-30 660din/l

Comment

• NikBG
      CBC Član
      • 13.03.2005
      • 23
      • Beograd

Originally posted by brick
      da vise nigde nema Opel sintetike 5w-40. To je sipano u moj auto ranije, poslednji put pre godinu-dve.
      samo da primetim, ako je gorivo benzin lici da je u pitanju neredovna zamena ulja i moguce da odatle potice potrosnja.

vek trajanja ulja u benzinskom motoru je do 6 meseci gradske voznje ili 12 meseci na otvorenom putu.2 godine ili 24meseca je preskoceno bar2 redovne zamene ulja i obavezno filtera ulja svaki put.
      Ne, brick, nije mi ulje u motoru stajalo dve godine vec je 5w-40 poslednji put pre oko 2 godine sipano, to je bio poslednji servis u Nemackoj. Posle toga na sledecoj zameni kod nas 5w-30, a na sledecoj Mobil 1 5w-50. U nemackoj je interval zamene bio 15.000km, ja sam ovde menjao u servisu na nesto ispod 10.000, filter obavezno uvek

Comment

• NikBG
        CBC Član
        • 13.03.2005
        • 23
        • Beograd

Sad se pitam da li ce se osetiti neka razlika u radu motora sa 10w-40? Naravno ne govorim o nekoj razlici koju samo merni instrumenti mogu da zabeleze, vec o realnoj razlici koja se oseca u voznji (zvuk, snaga i ostalo). Meni se svidja kako radi sa sintetickim uljem, ne bih voleo da postane bucniji ili da ima manje snage
        I da li ce manje trositi tog ulja Opel 10w-40 nego sto trosi sinteticko Mobil 1, za koje na nekim stranim forumima kazu da ga prosto "popije", a i ja vidim da ga nestaje . Ne bih stavljao 10w-40 ako to nece smanjiti potrosnju ulja. Sta mislite?

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sad se pitam da li ce se osetiti neka razlika u radu motora sa 10w-40?
          hoce kada je spoljna temperatura vazduha manja od -20 do -25 C, tu nastaje razlika 10W ili 5W viskoziteta.

sa 5W sintetikom si miran do -35C, omogucava pouzdan i siguran start sto se ulja tice.

ok, nisam bio razumeo kako treba ono u prethodnom postu.

oznake tipa 5 (nesto) W 30 (nesto) nimalo ne govore o kvalitetu ulja niti o periodu zamene. to su brojke koje ukazuju na viskozitet-tecljivostulja pri tacno definisanim uslovima prevashodno temperature.

kada je ulje potroseno hemisjki i treba da se zameni najvise zavisi od stanja motora, goriva i nacina upotrebe vozila.

gradska upotreba podrazumeva skracivanje roka na 1/2 od maksimalne- znaci ako je max na 15.000km krajnji rok za zamenu je 7.500km ako se auto koristi pretezno u gradu.

ono sto se navodi u knjizici nije kilometraza OD za zamenu ulja nego DO odnosno maximum koje ulje moze da provede u motoru u uslovima priblizno idealnim. sto je realnost teza po motor i ulje interval zemene se skracuje.

za najgore uslove, rok moze da bude i samo 3000-5000km zamene ulja. (recimo dizel motor u kurirskoj sluzbi uz D1 ili D2 dizel zimi ).
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Black Knight
            CBC Senator XXL
            • 13.10.2004
            • 2020
            • Novi Beograd, kicblo

i da dodam...ne jure se performanse sa uljem(brzi auto na 402 ili sl) vec je ulje jedan od glavnih faktora ciscenja i odrzavanja motora! i kada se menja ulje nije to zato sto je tako neko rekao nego zato da bi produzili radni vek motora! zbog toga je bolje mineralno (za kola koja rade na vecim br. obrtaja) ali isto tako se mora voditi stroga evidencija o zameni istog!!!
            Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

E sada meni kazite koje ulje da sipam, jer ga menjam za 1000 km najvise. Koristio 5W-30, ali doslo leto pa.... Boost mi je savetova 10W-40, sintetiku Mobil 1, ali takvo ne postoji!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Saabo
                Moderator
                • 29.09.2004
                • 1724
                • Vrbas
                • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Pa zar nije bolje 5w-30 na vecim temperaturama, a blizi nam se najpaklenije leto do sada...
                SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• Darko
                  CBC Senator XXL
                  • 29.03.2005
                  • 528
                  • Beograd

Originally posted by brick
                  gradska upotreba podrazumeva skracivanje roka na 1/2 od maksimalne- znaci ako je max na 15.000km krajnji rok za zamenu je 7.500km ako se auto koristi pretezno u gradu.
                  Cekaj, nesto mi se tu ne slaze, npr. za novi Opel je sad servis na 30.000km(kod nas skracen na 15.000)i nigde se u servisnoj ovo ne spominje. Zasto da idu protiv sebe? Ja sam bas u servisu pitao oko zamene ulja i rekli su 15.000 ili 1god. Hajde i da mene zajebu, sta je sa novim autom?

Comment

• Black Knight
                    CBC Senator XXL
                    • 13.10.2004
                    • 2020
                    • Novi Beograd, kicblo

Dare...pa uvek ti ostaje opcija da ih tuzis (servis ili koga vec) i neces se voziti narednih 5-10 godina cekajuci presudu...

Comment

• Wiz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3104
                      • Nish

Zamena na 7500 za pretezno gradsku voznju je najidealniji kompromis,mada mozes da drzis i duze ja sam isao sa 8000 sa tim 10W40 60/40 grad otvoreno,nisam primetio neku razliku u potrosnji i radu motora sa tim uljima sem sto je zimi na velikim mrazevima ipak bolje 5W30,manje snage nema a kad a sto se tice buke male su nijanse mada ih ima

Comment

• Darko
                        CBC Senator XXL
                        • 29.03.2005
                        • 528
                        • Beograd

@Ranko

Ma nisam mislio na to, nego da oni sami sebi prave posao ako je moj auto u garanciji a oni su mi rekli da dodjem na 15.000km...

Comment

• Wiz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3104
                          • Nish

Originally posted by DarkoBG
                          @Ranko

Ma nisam mislio na to, nego da oni sami sebi prave posao ako je moj auto u garanciji a oni su mi rekli da dodjem na 15.000km...
                          Pazi nece on da rikne,ali da mu se skrati radni vek svakako je moguce

Comment

• Darko
                            CBC Senator XXL
                            • 29.03.2005
                            • 528
                            • Beograd

Ma jasno je to meni ali prosto mi zdrav razum ne dozvoljava da poverujem da se proizvodjaci tako ponasaju. Nigde nisam video da se tako nesto spominje.

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne pravis ti njima nikakvu dodatnu obavezu u garanciji time sto ti dodjes vise puta i vise puta platis zamenu ulja, filtera i rad.
                              kod nas garancija ne ukljucuje i te poslove u cenu novog auta.

e sad, fabrika propisuje interval zamene prema nekim uprosecenim i idealizovanim pocetnim pretpostavkama upotrebe auta.

koliko konkretno km izdrzi konkretno ulje u konrektnom motoru i konkretnom nacinu voznje je moguce jedino hemijskom analizom utvrditi pouzadno.

sasvim je moguc da u nekim okolnostima i 15000 i 30000km bude ulje ok ali to ne znam(o) unapred. kako je iskustvo naucilo da je ulje najkriticniji servisni postupak odrzavanja motora u zivotu i da je prevencija zamenom ulja neuporedivo jeftinija od popravke nastale mehanicko hemijskim habanjem sklopova to je i zamena ulja na kracim intervalima sigurna investicija.

inace, btw fabrike namerno 'vole' da preskoce neka odrzavanja da bi se tvoj auto brze pokvario a ti ranije od nuznosti otvorio novcanik za novi kod njih.

zapada je prezasicen automobilima i nema mnogo mesta za dalje povecanje broja automobila prema postojecem broju stanovnika tako da mora da se smisli nesto- to nesto je da ti placas ubrzano habanje auta i vise puta investiras u fabrike automobila nego sto je realno potrebno.

profit he svetinja a ajde neka neko dokaze da zamena ulja ne utice na rok trajanja motora, mislim sudski validno
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• Black Knight
                                CBC Senator XXL
                                • 13.10.2004
                                • 2020
                                • Novi Beograd, kicblo

Originally posted by DarkoBG
                                @Ranko

sta njih bole uvo da li ces voziti 5 ili 6 godina auto...a tebi je sigurno bitno, zar ne?

Comment

Working...
                                X