zanima me koje su svecice najbolje za moj automobil(kadett 1.3 44kw 89god)koje ulje i koji kablovi.da li mogu ngk svecice i koje?
opel kadett
Collapse
X
-
Originally posted by sw.brick... donja SAE vrednost se odnosi na najnižu viskoznost pri niskoj temperaturi i koliko se sećam 15W je sasvim dovoljno za naše klimatske uslove. Gornja SAE vrednost se odnosi ne viskoznost pri visokoj temperaturi i ona može biti različita zavisno od tipa moto
po tabeli 15W je predvidjeno do minus 15 stepeni. za ono sto sam doziveo u BGDu do sada, mene ne zadovojava i ocekujem da ulje bude lako tecljivo sve do minus 25C, bar.
pri tome sve te temperature se odnose samo na situaciju kada nema vetra/kosave a kod nas vetar koji nije redak zimi dodatno snizava tu temperaturu. doduse meni auto noci na ulici, i trazim da uvek, bas uvek upali iz prve ma gde se nalazio i ma koji klimatski uslovi da su napolju a to ukljucuje i planinu zimi. fabrika Volvo zahteva 10W30 ili nizu viskoznost a samo u ekstremnim uslovima (oni navode leti preko 45C, duge brdske voznje, vuca prikolice i slicno) eventualno 15W40 ako se primeti pojacano trosenje ulja. prvo punjenje u fabrici je Shell 5W30.
ja se drzim tih fabrickih preporuka, i koliko sam cuo od drugih motor je sasvim zadovoljan "redjim" uljem.
neki koji su koristili samo 15W40 ili 20W50 u USA su doziveli stvaranje lakova i taloga, i probleme sa bregastom i gornjim delom motora (cesto stelovanje venitla).
zavisi od motora i fabricke preporuke sta najvise odgovara za konkretan auto, prosek kod benzinaca u novije doba je 0W ili 5W za zimu i 30 ili 40 za leto.
Ajde koristi malo opciju search !
Za tvoj auto je fabricki SAE 15w40, a iz texta vidis da moze i redje/kvalitetnije.Originally posted by Valent Vudrigaovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Comment
-
-
Kad smo vec kod ulja,sta se sipa u VW golfa II 1988 god 1.6 benzinac?
Mor burazer sipa neko optima 5w40 polusinteticko i menja ga jednom godisnje jer ne vozi puno,tako da isto ulje ima i zimi i leti. kod poslednjih par zamena je primetio da po malo trosi ulje (ako bi se sipalo neko drugo ulje dal bi smonjio potrosnju?) ,dal bi neko drugo ulje i eventualno koje moglo da dodje u obzir,tj.koja je fabricka preporuka za ovaj auto?Samo vas gledam ...
Comment
-
-
ulje
a vec 18 godina u njega se sipa 15w 40 i nikada nije bilo problema i pri temperaturama -20 C kada je bilo pre par godina palio je od prve.A razmisljao sam nakon generalke koje ulje bi bilo za njega najbolje i najkvalitetnije?mozda 10w 40 a omisljam se oko proizvodaca jer ovdje sumljam da imaju original opelovo ulje.Na plin se kuva,na diesel se grije,a na BENZIN se VOZI!
Comment
-
Comment