opel kadett

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dario opel kadett
    CBC Senator XXL
    • 22.09.2008
    • 373
    • ljeskovica

opel kadett

zanima me koje su svecice najbolje za moj automobil(kadett 1.3 44kw 89god)koje ulje i koji kablovi.da li mogu ngk svecice i koje?
    Na plin se kuva,na diesel se grije,a na BENZIN se VOZI!
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

po autodati

svecice NGK BPR6ES
    ulje 15W40, 3l sa filterom, mineralno ili polusint. za nase klim.uslove
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• dario opel kadett
      CBC Senator XXL
      • 22.09.2008
      • 373
      • ljeskovica

opel

koja je razlika izmedu mineralnog i polusintetickog ulja?koje je bolje za ovaj tip vozila i sta znaci 10w,15w...

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

Originally posted by sw.brick
        ... donja SAE vrednost se odnosi na najnižu viskoznost pri niskoj temperaturi i koliko se sećam 15W je sasvim dovoljno za naše klimatske uslove. Gornja SAE vrednost se odnosi ne viskoznost pri visokoj temperaturi i ona može biti različita zavisno od tipa moto
        ja bih preformulisao, za datu viskoznost donje vrednosti SAE definise oznaku W do koje je temperature ulje jos dovoljno tecljivo ( do koje zadate granice viskoznost ne poraste sa smanjenjem temp) a druga SAE oznaka za temperaturu do koje se zadrzava viskoznost da ne opadne ispod neke granice sa povecanjem temp. sve se odnosi na spoljnu temepraturu okoline.
        po tabeli 15W je predvidjeno do minus 15 stepeni. za ono sto sam doziveo u BGDu do sada, mene ne zadovojava i ocekujem da ulje bude lako tecljivo sve do minus 25C, bar.
        pri tome sve te temperature se odnose samo na situaciju kada nema vetra/kosave a kod nas vetar koji nije redak zimi dodatno snizava tu temperaturu. doduse meni auto noci na ulici, i trazim da uvek, bas uvek upali iz prve ma gde se nalazio i ma koji klimatski uslovi da su napolju a to ukljucuje i planinu zimi. fabrika Volvo zahteva 10W30 ili nizu viskoznost a samo u ekstremnim uslovima (oni navode leti preko 45C, duge brdske voznje, vuca prikolice i slicno) eventualno 15W40 ako se primeti pojacano trosenje ulja. prvo punjenje u fabrici je Shell 5W30.
        ja se drzim tih fabrickih preporuka, i koliko sam cuo od drugih motor je sasvim zadovoljan "redjim" uljem.
        neki koji su koristili samo 15W40 ili 20W50 u USA su doziveli stvaranje lakova i taloga, i probleme sa bregastom i gornjim delom motora (cesto stelovanje venitla).
        zavisi od motora i fabricke preporuke sta najvise odgovara za konkretan auto, prosek kod benzinaca u novije doba je 0W ili 5W za zimu i 30 ili 40 za leto.
        Na ovo sam nabasao, mada ima i detaljnijih objasnjenja.
        Ajde koristi malo opciju search !

Za tvoj auto je fabricki SAE 15w40, a iz texta vidis da moze i redje/kvalitetnije.
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Chila
          CBC Senator XXL
          • 18.07.2008
          • 401
          • Kos. Mitrovica

Kad smo vec kod ulja,sta se sipa u VW golfa II 1988 god 1.6 benzinac?
          Mor burazer sipa neko optima 5w40 polusinteticko i menja ga jednom godisnje jer ne vozi puno,tako da isto ulje ima i zimi i leti. kod poslednjih par zamena je primetio da po malo trosi ulje (ako bi se sipalo neko drugo ulje dal bi smonjio potrosnju?) ,dal bi neko drugo ulje i eventualno koje moglo da dodje u obzir,tj.koja je fabricka preporuka za ovaj auto?
          Samo vas gledam ...

Comment

• dario opel kadett
            CBC Senator XXL
            • 22.09.2008
            • 373
            • ljeskovica

ulje

a vec 18 godina u njega se sipa 15w 40 i nikada nije bilo problema i pri temperaturama -20 C kada je bilo pre par godina palio je od prve.A razmisljao sam nakon generalke koje ulje bi bilo za njega najbolje i najkvalitetnije?mozda 10w 40 a omisljam se oko proizvodaca jer ovdje sumljam da imaju original opelovo ulje.

Comment

Working...
            X