Da li mislis da je do mazajucih karika, ujutru kada palim motor nema plavog dima i ne dimi nesto specijalno tj. uobicajeno posto palim na benzin a vozim na plin. Jedino malo ima belog dima u voznji a to je zbog plina, kondenzacija. Da li da otvaram motor ili da sacekam jos 1000k pa da onda izmerim potrosnju
Šta je(po meni) procedura u sl situacijama tj ono što ja savetujem mušterijama?Kao 1.promeni ulje i filter ulja.Ta Opelova ulja kojih ima po našim prodavnicama autodelova mogu biti jako sumljivog kvaliteta tj ima lažnjaka!Zato sipaj neka proverena ulja tj kupi u onim prodajnim objektima za koje se zna da ih kupuju direkt od zastupnika.2.Zameni svećice!Koliko god to nekome izgledalo suludo i to je jedan od segmenata koji može da utiče na potrošnju ulja a inače je ovde običaj da se one menjaju tek kad totalno riknu.Dakle ulje nalij na maximum,zapiši km,normalno vozi i prati potrošnju.Merenje kopresije(na toplom motoru) može da upotpuni sliku.......u svakom slučaju skidanje glave,zam gumica i (eventualno) vođica ventila ti sigurno ne gine..........pozdrav!
Evo ovako sipao sam GM ulje pre 1700km tada sam zamenio i sve filtere i svecice i kablove pa cak i novu bobinu sam stavio jer je probila izmedju drugog i treceg. Sve je GM osim bobine ona je neka Nemacka nisam zapamtio ime, koje mi ulje preporucujete sada je polusintetika
Pritisak u cilindrima se UVEK meri na zagrejanom motoru.
Mene bosisti i majstori ubedjivali da mora na hladno da se meri, to mi se desilo kad sam imao problema sa prvim paljenjem na kadetu (imam jos uvek). Na toplo kompresija 26 na svim cilindrima, a on stuca i kao da radi na tri cilindra kad ga palim hladnog 10-20 sekundi.
Isto ulje.
Druze, da li trosi na karikama ili gumicama 1L mora da se vidi na auspuhu. Neka te neko prati i nadjite neku nizbrdicu gde ces se spustati i kociti nizim stepenom prenosa.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Onako laicki kad vec probas probaj da nadjes nekoga sa xenonima da ide iza tebe i to uvece sve ce se videti.
Takodje probajte i po pravcu da opeglate malo a on neka ide iza tebe i prati da li baca konstantno dimove, ili samo pusti oblake pri saltanju.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Pritisak u cilindrima se UVEK meri na zagrejanom motoru.
Mene bosisti i majstori ubedjivali da mora na hladno da se meri, to mi se desilo kad sam imao problema sa prvim paljenjem na kadetu (imam jos uvek). Na toplo kompresija 26 na svim cilindrima, a on stuca i kao da radi na tri cilindra kad ga palim hladnog 10-20 sekundi.
..klasican zajeb...kad budes izmerio isti motor i hladan i vruc,bice ti jasno da je razlika mozda pola bara...rezon je u tome da sa istom(nedovoljnom) kompresijom hladan ne pali,a vruc pali...a Opel+dizel su posebna prica...
kompresiju sam merio kada je vruc motor i ona je iznosila 12.8 za prvi i cetvrti 12.4 za drugi i 11.8 za treci da li je to dobro?
Miloše neznam kako si otišao od tog majstora a da ti nije rekao da MORAŠ zamjeniti komplet karika. Pogledaj vrjednost za treći cilindar i pa tu imaš čitav 1. bar razlike. Što će reći da je na "hladnom" motoru ta razlika još veća. Ono što ja znam je da ukupna razlika nesmije biti veća od 0,6 bara za sve cilindre zajedno !! Poslušaj me i postavi na sva četiri klipa nove karike.
Ovo što se tebi desilo je i najčešći kvar na OPEL-ovim motorima gdje 3-i cilindar hronično nema dobro hlađenje. Obrati pažnu na poklopac ventila i sam pokopac glave motora. Oni moraju biti presvučeni tzv. voskom žute ili oker boje. Ukoliko nema tog premaza, taj motor je više puta bio bez adekvatnog hlađenja te se vosak oljuštio! Ako budeš čekao da se pojavi dim iz poklopca za doljevanje ulja ili iber-laufa biće kasno i morat ćeš mjenjati ili dorađivati i stubline !!
Amire, u pravu si meni je ovo treći opel i kod svakog je bio problem na trećem cilindru, i kod kockice i kod suze. Posle zamene karika prelazio sam po 100 hiljada bez problema i bez potrošnje ulja. Moraću to i ovde da uradim, sem karika i dihtunga sta još moram da menjam u paketu. POZZZ
Comment