Corsa B 1.4 16V gusenje motora na niskim obrtajima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prle
    CBC Senator
    • 04.09.2006
    • 223
    • Beograd - Konjarnik

Corsa B 1.4 16V gusenje motora na niskim obrtajima

Imam problem, a to je da se motor guši na malim obrtajima, jednostavno ne prima gas, najviše se oseća na uzbrdicama, kada imam problem da krenem. Kako predje neku barijeru praktično se rešava problem, probudi se. Sve je slično i na benzin i na gas.

Auto je Corsa B, X14XE motor. Uredjaj za gas je Landirenzo LCS.

MIL lampica se regularno gasi pri paljenju motora i ne pali se više. Dizne čišćenje, lambda sonda zamenjena.

Ponekad se desi u vožnji da izgubi dah, i slabo reaguje na gas, ali se ispravi to stanje.
    Takođe kada duže stoji na leru i zagreje se na ~100 stepeni, na plinu umeju da mu padaju obrtaji periodično i vraćaju se, dok se ne ugasi sam od sebe.

Na dijagnostici nije prijavljivao greške, čak ni uz lagano kretanje kada je efekat izražen.

Možda neko ima ideju gde tražiti uzrok.
  • Gavra
    CBC Senator XXL
    • 06.03.2008
    • 2031
    • Beograd

Re: gusenje motora na niskim obrtajima

Originally posted by prle
    Na dijagnostici nije prijavljivao greške,
    Možda neko ima ideju gde tražiti uzrok.
    To sto nije prijavio greske ne znaci da je sve OK.Prvo pogledajte parametre,LTFT i STFT
    verujem da ce nakon pregleda biti jasnije dali je do EGR-a,ili je neki malo bolje skriven problem
    Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• prle
      CBC Senator
      • 04.09.2006
      • 223
      • Beograd - Konjarnik

Re: Corsa B 1.4 16V gusenje motora na niskim obrtajima

nisam još bio kod majstora, računar za dijagnostiku mu je u kvaru, ali sam malo istraživao, i još testirao

definitivno ima problema i pri postizanju velikih brzina, znam da obično protokomer tj maf sensor onda nije u redu, ali onda sam gledao u kolima i na netu i nisam uspeo da nadjem maf za x14xe, zvao i jednu prodavnicu, oni kazu nemaju, niko im nije trazio to ikad. jel taj motor nema protokomer? kako je rešena kontrola u****vanja vazduha onda?

Comment

• Sloba85
        CBC Početnik
        • 25.12.2008
        • 7

Nisam se susreo sa tim motorom,mada...
        On bi trebao da ima protokomer....moje misljenje je da je mozda problem sa strujom,jer kazes da je isto i na plin i na benzin tako da EGR ne bi trebao biti uzrok....?
        Mozda ce me neko ismejati ali mozda da pogledas bobinu? Ima dosta faktora koji uticu tako da...nije bas zgodno odgovoriti. Ako plinski uredjaj ima svoj kompjuter preko koga vrsi ubrizgavanje onda sam sigurniji da je struja. Ne znam da li ima step motor? Mislim...???

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Originally posted by prle
          kako je rešena kontrola u****vanja vazduha onda?
          MAP ili MAF,a vrlo moguce i da potrebnu informaciju dobija sa TPS senzora,jedna od ove 3 je a koja ne znam dok ne pogledam u tehnicku dokumentaciju

Kad kazes da ne postize brzine,na sta tacno mislis?
          Obrtaji,brzina vozila ili?

Comment

• prle
            CBC Senator
            • 04.09.2006
            • 223
            • Beograd - Konjarnik

pa slabo diže obrtaje u 5oj, samim tim i brzinu, čak i u 4oj. kao da nema snage ili ima previse vazduha...

a nije mi jasno ni to kada krećem lagano, sa laganim gasom odmah se ugusi, kao da se zakuca i onda pun gas ne vredi nista, mrtav je, prakticno moram da dam jaci gas da bi digao obrtaje i tako krenuo...

gde mu se nalazi maf? posle filtra vazduha ga ne vidim nigde, jedino ako je negde duboko zavucen...gde je taj tps senzor?

Comment

• idif
              CBC Početnik
              • 26.01.2009
              • 7
              • Nis

Jel imas katalizator , mozda je zapusen.Ja sam na astri F X14XE skinuo pre 5 - 6 meseci i oseca se razlika u snazi

Comment

• prle
                CBC Senator
                • 04.09.2006
                • 223
                • Beograd - Konjarnik

nemam, skinut je...mislim da sam pronasao uzrok, ali dok ne sredim necu da govorim unapred...

Comment

• dbojic
                  CBC Početnik
                  • 27.02.2009
                  • 1
                  • Zvornik

I ja imama Corsu B 1.4 XE 16V Automatik '99 godiste takodje na plin i nekad imam isti problem kao i ti ali samo na benzin pri kretanju kad dam gas auto ponekad kao da ne reaguje odma na papicicu gasa i smanji se broj obrtaja al to sve traje do 1 sekunde i imam problema sa paljenem i na benzin i na plin skoro uvjek pali na drugi pokusaj, pre mi je malo teze palilo na plin al na benzin je palilo bez problema.
                  Ako neko ima neki savjet neka posalje, hvala unapred.

Comment

• Type_R
                    CBC Senator XXL
                    • 26.05.2007
                    • 900
                    • Valjevo

Interesantno da na dva auta isti problem sa x14xe motorom.
                    Bas me zanima kako ce se ovo resiti i sta je uzrok.

A mogle bi da se spoje teme, jer su simptomi indenticni a lakse je za pracenje

viewtopic.php?f=337&t=36009
                    3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• lakica
                      CBC Član
                      • 07.09.2007
                      • 43
                      • Beograd, Vracar

evo da se i ja prijavim... imam slicne simptome sa X12XE. auto je presao oko 220kkm (sto i nije malo), ali nekako mi se cini da nema toliko veze sa tim.

kad je auto hladan ne mogu da krenem ni sa najmanje uzbrdice bez rucne, prvo zviznem pola gasa i sacekam 2 sekunde da se motor zavrti, i tek tako ima snage da krene. u protivnom sa uobicajenom kolicinom gasa i kvacila davi se i trese, i ne pomaze ni pun gas sve dok ne stisnem kvacilo - jednostavno ne moze da se zavrti ako ima cak i najmanje opterecenje.

simptomi nestaju posle 5-6 minuta (cim se malo zagreje), ali se desava da posle 2 minuta na semaforu (kada se motor zagreje par stepeni), isto nece da prima gas, tj prima ga sa 2 sekunde zakasnjenja.

radio servis, svi filteri, ulje, svecice, kaisevi itd... sve u najboljem redu, jedino sto nikada nisam cistio dizne, ali i moj utisak je da je smesa vazduha i benzina losa na niskim temperaturama, kao i na promenama temperature.

sledeci vikend bi trebalo da ostavim auto kod majstora da se bavi time par dana, pa ako resim pre vas javljam rezultate...

Comment

• lakica
                        CBC Član
                        • 07.09.2007
                        • 43
                        • Beograd, Vracar

evo mene, problem resen

znaci trebalo je 2 dana da pronadju uzrok, tako da nakon ciscenja dizni, egr ventila, motorcica ler gasa i ko zna cega vec, zamenili su lambda sondu i sad vise gusenja nema

ja ne znam da li moj auto ima 1 ili 2 sonde, ali ova je na nekom kablu od oko pola metra. problem sa pronalazenjem problema je u tome sto sonda nije bila potpuno neispravna, jer auto ne bi isao uopste. tako da svi ti simptomi su rezultat polu-neispravne sonde.

za x12xe ta sonda kosta 110 evra (originalna ako se ne varam)

Comment

• Type_R
                          CBC Senator XXL
                          • 26.05.2007
                          • 900
                          • Valjevo

isto tako sam i ja prosao, sve pregledao i prekontrolisao, na dijagnostici nije prijavilo ni jednu gresku.

stvar je u tome da je snonda davala napon od 0.01V, u toku ta dva dana testiranja samo je na nekih 5 minuta i to posle malo zesce voznje bila u opsegu 0.1-09V

Auto je radio nemirno na leru, do 3000 obrtaja nije nikako primao gas, cimao, gusio se, preko 3000 je isao kao i pre.
                          u open loop modu je dobijao netacne podatke sa sonde, a u closed loop je radio da kazem normalno
                          Kada sam raskacio lambda sondu tada je poceo da radi prihvatljivo i u open loop-u

Ja sam uzeo univerzalnu i zadovoljan sam
                          3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• Gavra
                            CBC Senator XXL
                            • 06.03.2008
                            • 2031
                            • Beograd

Originally posted by Type_R
                            u open loop modu je dobijao netacne podatke sa sonde, a u closed loop je radio da kazem normalno
                            Kada je OPEN LOOP sonda nije aktivna i ECM ne koristi podatke sa nje za korekciju smese.
                            Verovatnije je da je izgorela izolacija i da je malo probijao kabl od grejaca sonde na signal pa pravio zbun.Ili se nahvatalo mnogo naslaga na sondu pa nije mogla da ostvari na vreme CLOSED LOOP.

Comment

• Delija
                              CBC Senator XXL
                              • 29.08.2005
                              • 310
                              • NS
                              • plavi auto

Citajuci ovo za lambda sondu nije mi jasno kako na Z18XE motoru (Astra G) ne osecam nikakve probleme u voznji (pretpostavljam da je malo povisena potrosnja), iako je 2. sonda zveknula i ako se ne varam daje konstantnih 0.4V...
                              Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Comment

Working...
                              X