Mondeo TDCi '03. Gubi rashladnu tecnost

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • coffeeguy
    CBC Član
    • 20.05.2008
    • 27
    • Novi Beograd

Mondeo TDCi '03. Gubi rashladnu tecnost

Otkako mi je zamenjen menjac i auto rasturan, poceo je da gubi vodu za hladjenje(skoro litar na 300-500 km). Sinoc sam krenuo za Novi Sad i negde na pola puta se auto pregrejao. Napolju je bilo -16 a i ja sam ga vozio dosta brzo. Stao sam odmah pored puta i video da nema tecnosti u posudi UOPSTE. Proverio sam pred put nivo i bio je izmedju MIN i MAX.
    Ispod auta nema tragova od vode, niti ja vidim da negde gubi na nekom od creva i sl. Kad su mi menjali menjac pogledali su i jedino sto su nasli je da pored dodatnog grejaca rashladne tecnosti ima nekih tragova, ali veoma malo. Cisto sumnjam da bi auto mogao da izgubi litar tecnosti(koliko sam dosuo) za tako kratko vreme.
    Da li neko zna gde moze u Bg-u da se uradi test sistema za hladjenje pod pritiskom, pa da vidimo gde pusta...
  • bojanv
    CBC Član
    • 09.12.2007
    • 45
    • zemun

Re: Mondeo TDCi '03. Gubi rashladnu tecnost

pumpa za vodu verovatno

Comment

• RANK
      CBC Senator XXL
      • 28.02.2007
      • 1635
      • Beograd
      • FIAT MAREA WEEKEND 1

Kako si dosao do tog zakljucka?
      "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• rilazi
        CBC Član
        • 09.06.2008
        • 25
        • Presevo

Vidi jos neku crevu blizu grane, jer moj drugar je ima slican problem jer je voda uvek curila na grani, gde i brzo se izgubila.

Comment

• Chila
          CBC Senator XXL
          • 18.07.2008
          • 401
          • Kos. Mitrovica

To je ipak dosta vode,moze da bude ovo sto je rilazi rekao ali svakako nemoj tako da vozis jer moze da bude i mnogo ozbiljnije,ne daj Boze, da ne baksuziram!
          Ja sam imao isti peoblem na calibri i samo igrom slucaja sam prosao poprilicno dobro,a uzrok je bio dightung glave na 1 cilindru kod izduvnog ventila pa je vodu terao u izduv!
          Nego zaboravih da te pitam,jel pravi pritisak u ekspanzionoj posudi,jel se desava da naduje creva i slicno? Koliko sam mogao da shvatim iz tvog posta nisi bas detaljno pregledao oko motora,ali svakako nemoj tako da vozis,pregrevas motor pa i ako nije dightung moze da strada!
          Pozdrav!
          Samo vas gledam ...

Comment

• coffeeguy
            CBC Član
            • 20.05.2008
            • 27
            • Novi Beograd

Evo kako sad stoje stvari:
            Pregledao sam da li para izlazi iz auspuha kad se auto zagreje, sto bi moglo da ukaze na to da deo tecnosti odlazi u izduv... Nista. Kad na -10 ne izlazi para kad se auto zagreje, onda nikad i nece. kad je hladan, normalno ima pare dok ne dodje na radnu temeraturu.
            Pogledacu ujutru sva creva pa da vidim da li curi negde oko grane. Upalicu auto, pa kad bude bio hladan, moci cu da vidim da li negde curi. Ni na jednom crevu nema zelenkastih tragova od rashladne tecnosti...
            Nisam osetio da su creva naduvena, a sto se tice priiska u ekspanzionoj posudi buni me jedno:
            Svaki put kad sam odvrtao cep da vidim kakva je situacija, ili da dospem vodu, od kad je poceo da gubi, nije bilo nekog pritiska u posudi. Odvrnem cep i cuje se malo vsssss, koje ne traje ni pola sekunde. Koliko se secam na svakom drugom autu koji sam imao(prethodni Vectra B), ima mnogo vise pritiska u posudi, kad je auto na radnoj temperaturi i kad hocu da odvrnem cep, bas treba da pripazim da se ne sprzim. Ovde ne. Sto me dovodi do sledeceg, pomalo idiotskog pitanja: Koliko jako treba stegnuti cep od posude, i da li je moguce da je gubio vodu u obliku pare na tom mestu?
            Sad sam testirao auto: stao sam na ravno, zavrnuo cep koliko god sam mogao i vozio ga oko pola sata, autoputem, 2-om, 3-om i 4-om, konstantno u turazi (3000-4000 obrtaja), uz stalno ubrzavanje i usporavanje. To bi trebalo da optereti motor, pa i hladjenje. Presao sam 50 km, vratio se na isto mesto, nivo vode nije mrdnuo... Ajd sad?
            Provozacu ga jos sutra, pa javljam novosti..
            Ako neko zna da ima neki servis koji bi mogao da obavi test rashladnog sistema pod pritiskom, neka kaze, meni se cini da su "Tofi" na Vozdovcu imali taj uredjaj..

Comment

• RANK
              CBC Senator XXL
              • 28.02.2007
              • 1635
              • Beograd
              • FIAT MAREA WEEKEND 1

Pa sad.. cep treba da se doooobro zategne.
              "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• ostres
                CBC Senator XXL
                • 01.06.2008
                • 305
                • Zemun

Na cepu ili posudi je odradjen neki vid sigurnosnog ispustanja prevelikog pritiska tako da cep treba dobro stegnuti. Ali svejedno nema sanse da je toliko tecnosti isparilo na cep (mogla je da iscuri pod pritiskom ali to bi se videlo na posudi). Mozda se stvorio vazdusni dzep koji je postepeno izbacen iz sistema pa je zato padao nivo tecnosti. Naravno ovo je moglo da se desi ako je tecnost menjana, nije mogao tek tako da nastane.
                Live together, die alone.

Comment

• coffeeguy
                  CBC Član
                  • 20.05.2008
                  • 27
                  • Novi Beograd

@ostres
                  Tecnost sam ja promenio cim sam kupio auto, mada mislim da je poceo da gubi posle rasturanja zbog zamene zamajca... A i pre dva dana kad mi je stavljen novi menjac, sve je skidano, tako da je vazdusni dzep moguca opcija...
                  Jutros je nivo bio na istom mestu, nema nikakve fleke ispod auta, provericu veceras nivo, pa cemo videti...

Comment

• coffeeguy
                    CBC Član
                    • 20.05.2008
                    • 27
                    • Novi Beograd

Nakon 150 km, cini mi se da je nivo tecnosti na istom mestu. Hmm..
                    Bilo bi lepo da tako i ostane..

Comment

• ostres
                      CBC Senator XXL
                      • 01.06.2008
                      • 305
                      • Zemun

Ajde pa da vise nemas muke sa makinom. Mondeo te generacije je jako lep auto i spolja i iznutra i treba u njemu da uzivas.
                      Live together, die alone.

Comment

• MirkoDamnjanovic
                        CBC Senator
                        • 26.09.2008
                        • 291
                        • Srbija
                        • Cetvorotockas

Proveri da povratno crevo od glave do posude za vodu nije presavijeno

Comment

• coffeeguy
                          CBC Član
                          • 20.05.2008
                          • 27
                          • Novi Beograd

Nakon 480 km i voznje auto-putem, sve je jos uvek na svom mestu....
                          Ako tako ostane i nakon 1000 km....
                          @ostres, sad vec uzivam, ponovo!

Comment

• MirkoDamnjanovic
                            CBC Senator
                            • 26.09.2008
                            • 291
                            • Srbija
                            • Cetvorotockas

Ako krene opet isto kada se budes vozio kroz grad (kreni/stani/semafori) znaj da je crevo. Nadam se da nece biti problema.

Pozdrav

Comment

Working...
                            X