Astra g 2.0 dti se pregreva i gubi vodu...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tdusko
    CBC Član
    • 18.07.2008
    • 14
    • Beograd-Smed Palanka

Astra g 2.0 dti se pregreva i gubi vodu...

Astra g 2.0 dti 2000 godiste, presao 115000 Km. Prvi vecim opterecenjima dize temperaturu na 100 i preko 100 stepeni. Jednom mi je cak i prokuvao. Pod vecim opterecenjem mislim voznju na 3000+ obrtaja od nekoliko minuta na spoljnoj temperaturi od 33-35 stepeni.

Na ovoj temperaturi auto u gradskoj voznji dostigne radnu temperaturu od 90 stepeni posle 10-ak kilometara. Interesantno je da u gradskoj, beogradskoj voznji po guzvama temperatura stoji zacementirana na 90 stepeni. Znaci, samo kada ga stisnem malo vise digne temperaturu.

A sto se vode tice, gubi po malo konstantno. Jednom u nedelju dana dosipam po pola litra-litar. Svremena na vreme provalim da kaplje od nekud i sliva se preko nosaca motora koji stoji izmedju hladnjaka i motora. Medjutim, sve je tako nabijeno da bez kanala ne mogu da provalim odakle kaplje.

Interesuje me da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom? Da li neko zna kada se pale ventilatori, kada otvara termostat... Kada mi digne temperaturu na 100 stepeni upali mi lampicu sa ventilatorom. Racunar na dijagnostici pokazuje gresku sa kodom 21 i opisom "Pushing blower motor". Medjutim, nismo ustanovili o cemu se radi. Pri toj temperaturi, ventilator klime se uopste ne vrti, a ventilator hladnjaka uopste ne mogu da utvrdim da li se vrti ili ne. Inace, klima nema veze sa ovim jer auto dize temperaturu i sa klimom i bez nje.

Motor je u odlicnom stanju, kompresija je merena i rezultati su odlicni. Nema pritiska u crevima i posudi za vodu kao i mesanja ulja i vode.

Dok je bilo hladnije auto je jako tesko dostizao radnu temperaturu pa sam mislio da i nema termostat, a i sada mi se cini da bi trebalo brze da dostize radnu temperaturu

Hvala

P.S.
    Zamolio bih admina foruma da obrise istoimenu temu sa ove adrese: viewtopic.php?f=158&t=43386. Hvala
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Re: Astra g 2.0 dti se pregreva i gubi vodu...

Sve ukazuje da ti je termostat ostao poluotvoren.
    Nema dovoljan protok vode pri vecem opterecenju.
    A i teze ti se zagreva jer voda kruzi i kad je hladan motor.
    Sta se desava sa temperaturom motora na dugackim nizbrdicama?

Comment

• tdusko
      CBC Član
      • 18.07.2008
      • 14
      • Beograd-Smed Palanka

@b_samardzic
      Hvala na odgovoru

Temperatura motora na dugim uzbrdicama raste jako brzo. Recimo, ako udjem u Begaljicko brdo sa temperaturom od 90 stepeni i krecem se brzinom od 120 Km/h na vrhu brda temperatura vec bude 100 stepeni. Tek kada krenem da se spustam krece polako da se vraca na 90. Da je kojim slucajem brdo par kilometara duze, prokuvao bi sigurno. Tvoja sugestija o poluotvorenom termostatu mi deluje realna posebno kad se uzme u obzir da njega nisam kontrolisao. Planiram ovih dana da ga skinem i sprobam na ringli ali nikako da nadjem gde se nalazi i kako se skida.

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

Originally posted by tdusko

A sto se vode tice, gubi po malo konstantno. Jednom u nedelju dana dosipam po pola litra-litar. Svremena na vreme provalim da kaplje od nekud i sliva se preko nosaca motora koji stoji izmedju hladnjaka i motora. Medjutim, sve je tako nabijeno da bez kanala ne mogu da provalim odakle kaplje.
        pa nije kanal lansirna rampa .. idi negde da ti neko utvrdi gde gubish toliku vodu .. to je bash mnogo 1/2 litra ili litar nedeljno.Odakle ti ideja da je to malo ?
        imash veliki odliv vode,i nemash pritisak u sistemu za hladjenje pa se auto sa istom kolichinom vode slabije hladi + termostat koji je neispravan i eto zaebancije.
        taj nov termostat i sredjivanje da ti necuri ( na nekoj shelni ,crevu, najverovatnije) netje te koshtati vishe od par hiljada dinara,a mozesh da napravish teshku havariju.
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• tdusko
          CBC Član
          • 18.07.2008
          • 14
          • Beograd-Smed Palanka

@ZoranBg

Potpuno si u pravu za kanal, moracu da zamolim nekoga da mi to pogleda ali nije bas ni jednostavno naci majstora koji radi posle 6, a ja sam ceo dan zauzet. Interesantno je da voda kaplje/curi samo ponekad, a ne mogu da provalim nikakvu pravilnost. Recimo, pre neko jutro krenem na posao, vidim fali vode, dospem litar i po i vidim da kaplje. Medjutim, stignem na posao i ne kaplje. Od tada je proslo 5-6 dana i nisam video da kaplje vise. Medjutim, sada mu fali mozda 200 ml tecnosti.

Pre ove astre imao sam mercedes 123 i kod njega se tacno moglo videti strujanje vode kada je otvoren termostat u hladnjaku kada se odvrne cep(taj auto nema posudu vec se tecnost sipa direktno u hladnjak). Ne znam da li bi to isto tako trebalo da se vidi i na ovoj astri kada se pogleda u posudu sa vodom jer ja kada god pogledam u posudu, recimo na 95 stepeni voda stoji, uopste nema strujanja, a ipak su i gornje i donje crevo vruce.

U svakom slucaju sve ostalo je nagadjanje dok ne skinem termostat i resim to curenje.

Comment

• tdusko
            CBC Član
            • 18.07.2008
            • 14
            • Beograd-Smed Palanka

Jos jedan update za one koji su se zainteresovali za moj problem.

Problem je i dalje ne resen. Obilazim i dalje servise ali nista. Sada vec pocinjem da bivam nervozan jer je uradjeno sve sto je palo na pamet i meni i serviserima i nikome ali slovima nikome nije jasno o cemu se radi. 'ajmo redom

- Hladnjak cist i spolja i iznutra
            - Termostat nov ali isto se ponasao i sa starim i bez termostata
            - Ventilator hladnjaka se uredno ukljucuje
            - Ventilator klime se nekad ukljucuje nekad ne. Kada se ukjluci radi minut-dva, spusti temperaturu za stepen-dva i prestane. U trenucima kada je temperatura 100 stepeni, ventilator hladnjaka se okrece, a ventilator klime ne. Mozda je to problem ali do sada nisam naisao ni na koga u opelovom servisu ko tacno zna kada se koji ukljucuje i koliko radi. Lupetaju svasta. Jedan kaze treba da se ukljucuje i kada klima ne radi, drugi kaze ne treba. Jedan kaze ima 4 brzine, drugi kaze jednu, a treci 2. Jedan kaze ukljucuje se na temperaturi x drugi kaze y treci z i tako u krug. Najzastupljenija metoda i dalje kod nasih majstora je metoda pokusaja i promasaja
            - Rekao sam da vodu gubi negde i utvrdio sam gde ali to se moze zanemariti jer ne kaplje stalno i utvrdio sam da nema uticaja na pregrevanje
            - Nema pritiska u crevima i nema tragova ulja u rashladnoj tecnosti
            - Nov chep na posudi za vodu
            - Nov antifriz

Znaci, u mestu, koloni, guzvi pri temperaturi od 40 stepeni spoljnoj drzi temperaturu 90 +-2 pa makar bio u tom rezimu 48 sati. Na ravnom, pri voznji od 3500 obrtaja duzoj od 5-6 minuta podigne temperaturu kolko' 'oces. Uzbrdo pri voznji na oko 3000 obrtaja od par minuta podigne temperaturu takodje kolko' 'oces. Pocinjem da sumnjam da mozda sipam pogresno ulje pa se mozda stvara preveliko trenje zbog kojeg dize temperaturu. Ako predpostavimo da je ovo sto sam kupio original da li mi moze neko reci da li je ovo ulje za moj auto: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 0132849490

Ako neko jos ima neku ideju sta se moze uraditi bio bih zahvalan ako bi to podelio ovde na forumu

Hvala

Comment

• b_samardzic
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 1557
              • Smederevo

Kod astre imas unutrasnji i spoljni hladnjak.
              Oba ventilatora imaju prvu i drugu brzinu.
              Uvek rade u paru. Kad upalis klimu oba ventilatora odmah krecu sa prvom brzinom.
              Ako nije upaljena klima prvo se pali prva brzina na oba ventilatora a ako nije dovoljno pali se i druga brzina na oba ventilatora.
              Ako ti nakon paljenja druge brzine ne rade oba ventilatora znaci da je nesto neispravno.
              Budi uporan i nadji majstora koji zna sta radi.
              Ventilatore kod njega pali ECU i modul klime pa nemoj da teras kod majstora sto popravljaju lade i juga.

Comment

• tdusko
                CBC Član
                • 18.07.2008
                • 14
                • Beograd-Smed Palanka

@b_samardzic
                Ovo sto si ti opisao apsolutno ne radi kod mog auta na taj nacin i upravo je to sto si mi rekao odgovor kakav sam ocekivao od majstora kod kojih sam bio. Istina je da nisam vozio u ovlascene servise posto nemam ni jedan u blizini ali vozio sam u servise koji iskljucivo rade sa novijim opelima. Sto se tice prve i druge brzine ventilatora to ne mogu da procenim ali kada je temperatura rashladne tecnosti 100 stepeni ventilator hladnjaka(blizi motoru) se vrti kao lud i dere se, a ventilator hladnjaka klime se ne vrti uopste i takodje upaljena je lampica koja javlja gresku "Push blower motor". Ako neko ima preporuku u koji servis da teram slobodno neka kaze.

Hvala

Comment

• Gavra
                  CBC Senator XXL
                  • 06.03.2008
                  • 2031
                  • Beograd

. Nema pritiska u crevima i posudi za vodu
                  Pritisak se ne moze napraviti jer imas curenje antifriza koje ne moze da zadrzi pritisak.Da bi se pravilno hladio taj sistem MORA da bude pod pritiskom od 1,2 bara ....

Originally posted by b_samardzic
                  Kod astre imas unutrasnji i spoljni hladnjak.
                  Sva kola koja imaju klimu imaju hladnjak KLIME i hladnjak MOTORA ,ne postoje unutrasnji i spoljni.

Oba ventilatora imaju prvu i drugu brzinu.
                  Ventilator klime ima 1 ventilator motora 2

Uvek rade u paru. Kad upalis klimu oba ventilatora odmah krecu sa prvom brzinom.
                  U paru rade ako se poklopi da radi klima i ima potrebe da se dodatno hladi i motor.Kad se upali klima onaj koji se nalazi blize masci se pali istog momenta kada se ukopca kvacilo na remenici kompresora i radi stalno dok se klima ne iskljuci.ventilator koji se nalazi u motornom prostoru je zaduzen za hladjenje motora.

ventilator hladnjaka(blizi motoru) se vrti kao LUD i dere se, a ventilator hladnjaka klime se ne vrti uopste i takodje upaljena je lampica koja javlja gresku "Push blower motor".
                  Ta greska je za motor ventilatora klime,ako on ne radi a klimu palis motor mora da se pregreje jer 1 ventilator nije dosta i za motor i za klimu(na tom modelu).
                  Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Sta cemo sa astrama koje imaju 2 ventilatora jedan spolja a jedan unutra a nemaju klimu i oba se pale?

Comment

• tdusko
                      CBC Član
                      • 18.07.2008
                      • 14
                      • Beograd-Smed Palanka

Originally posted by Gavra
                      Ta greska je za motor ventilatora klime,ako on ne radi a klimu palis motor mora da se pregreje jer 1 ventilator nije dosta i za motor i za klimu(na tom modelu).
                      Greska se javlja i kada klimu uopste ne ukljucujem. Znaci, upalim auto, vozim vozim vozim bez klime, izadjem uz Begaljicko brdo petom sa 130 i na vrhu brda temperatura 100 stepeni i pali se lampica na kojoj je nacrtan ventilator koju dijagnostika momentalno detektuje i prikaze gresku koju sam napisao. Stanem u zaustavnu traku, dignem haubu, ventilator hladnjaka vec opisano kao LUD, a ovaj drugi nista. Na moje zaprepascenje, temperatura se spusti za celih 10 stepeni za nepunih 2 minuta iako sam ocekivao da ce da nastavi da raste. Da mi se jednom nije desilo da sam nastavio da ga gazim i posle brda kada mi je skroz prokuvao i izbacio vodu, mislio bih da je takvo ponasanje sistema normalno.

Ventilator klime sam uspeo da uhvatim par puta da se vrti tako sto se recimo ukljuci na 93 stepena, radi 1 minut i ohladi nazad na 90 i iskljuci se. Tada je klima bila iskljucena.

Comment

• b_samardzic
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 1557
                        • Smederevo

Releji oba ventilatora bi trebalo da se nalaze ispod branika.
                        To kad se vrteo ventilator na strani klime na 93 stepena jel se vrteo i unutrasnji?
                        Idi kod majstora iskrivices glavu motora tako cestim pregrevanjem pogotovo sto ti gubi pritisak u sistemu za hladjenje.

Comment

• tdusko
                          CBC Član
                          • 18.07.2008
                          • 14
                          • Beograd-Smed Palanka

Nakon sto sam ceo vikend proveo po majstorima i servisima dosao sam zajedno sa majstorima do zakljucka da je u stvari sve u redu sa rashladnim sistemom i da je normalno da temperatura motora dodje do 100 stepeni prilikom vecih opterecenja na spoljnoj temperaturi od 30+ stepeni. Takodje, predpostavljam da mi je auto tada jednom prokuvao zato sto sam u sistemu imao skoro cistu vodu koja je na 105 stepeni recimo prokljucala i zato je izbacio vodu.

Sada kada je u sistemu 50% G12 ne dize temperaturu preko 100 stepeni ni kada ga konstantno gazim mucki, a isto tako ustanovio sam da se lampica sa ventilatorom pali u trenutku kada se ukljuci 2. brzina ventilatora hladnjaka.

Ona opaska o pritisku u crevima jeste bila u kontekstu napukle glave. Kada sam rekao da nema pritiska u crevima mislio sam na to da nema povecanog pritiska koje se javlja usled pucanja glave motora.

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

a jesi sredio da ti vishe ne curi voda,ili kako je vetj gubi motor ?
                            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Jesa
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2008
                              • 344
                              • Beograd
                              • Honda Civic 1.4 LS

Antifriz se sipa uvek!

Obicna voda - NIKAD!

Destilovana, moze naravno, ukoliko bas nemas antifriz, razblazen, naravno, u toku leta.

Promeni kopletnu rashladnu tecnost, ukoliko nisi do sada. To nije prevelik trosak.
                              Sipaj jednu marku rashladne tecnosti, ja recimo koristim Valvoline, i uvek dolivaj isti antifriz u sistem.

Poz i nadam se da ces resiti problem.
                              www.reverbnation.com/eclipsebgd

Comment

Working...
                              X