Opel Vectra B 1.8 16v - Stepen kompresije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vasko
    CBC Član
    • 23.05.2008
    • 32
    • Beograd

Opel Vectra B 1.8 16v - Stepen kompresije

Cao drustvo,
    posedujem gore navedeni automobil 2001 godiste sa motorom Z18XE. Primetio sam u poslednjih 2 meseca da mi se povecala potrosnja ulja. Isao sam skoro za Austriju i doduse nisam ga spustao ispod 150km/sat po autoputu a po austriji jos i vise (jer nisam video ogranicenje). presao sam oko 3000km i potrosio mi je oko 1.5l ulja. Proslo leto kad sam proveravao nije mi trosio skoro nista (dosuo oko 1 litar na 10,000 km). Ne budem lenj, odem do majstora da mi izmeri stepen kompresije. Redosled je sledeci: 10, 10, 8.2, 7.8. Uzas

On pocne da me tesi kako nemora da znaci da su u pitanju karike nego da kod tog motora cesto odlaze gumice i vodjice ventila time ventili lose nalezu i stvaraju lazni utisak da recimo karike ne valjaju. Auto je inace presao 160,000 km. Odrzavao sam ga kao malo dete. On predlaze "reviziju" glave motora, odnosno zamena dihtunga, gumica, vodjica i brusenje glave i lezista ventila. Kaze mi da ce to 99.99% da resi ovaj problem jer do sad mu se navodno nije desilo da na ovoj kilometrazi radi donji deo motora na 1.8 16v EKOTEC.

Kakva su vasa iskustva i sta vi mislite o ovome?
  • VVLAJKO
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2008
    • 484
    • Nis
    • Audi A4, Primera p12

Re: Opel Vectra B 1.8 16v - Stepen kompresije

Poslusaj coveka, ocigledno je posten i iskusan majstor.
    Neko drugi bi ti vrlo rado uzeo pare za full generalnu bez potrebe.
    Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• Zagy
      CBC Član
      • 22.12.2006
      • 40
      • VU

Koje ulje koristis? Sintetike ce vise potrositi. Ako koristis,5W,pocni koristiti 10W polusintetiku. Imam isti motor,sad ima 240000km,nikad problema. Bio je jednom pregrijan,jer je hladnjak pukao..pa sam morao raditi glavu,jer je poceo sliniti ulje..Radio sam u ovlastenom servisu.37000din+god dana garancije.Znaci obrada, rad,dihtunzi.Prezadovoljan,jeste da je placeno,ali barem znam sta. Ranije sam koristio 5w,njega je poceo lagano trositi. Ali izgurao sam do nekih 210000km. Presao na 10w,onaj polusintetik,sada je potrosnja ni dcl na 1000km.

Slaba je kompresija kod tebe,ali dogadja se. Probaj s novim gumicama. I ne mora se skidati glava da bi ih stavio. Probaj prvo s gumicama.Ali ako ti slini ulje na dihtungu glave,onda uradi sve i miran si.

Edit:

Da li dimi crno nazad? I da li smrdi iz auspuha na spaljeno ulje? Ako da i ako se nastavis tako voziti,mozes racunati da ce ti i katalizator otici.

Comment

• Dalibor Vukić
        CBC Senator
        • 08.09.2009
        • 279
        • Beograd

@Zagy: Samo gumice bi možda rešile potrošnju ulja, ali ne i smanjenu kompresiju.

@vasko: Obično se kapne malo ulja u cilindar, pa se ponovo meri kompresija da bi se utvrdilo gde pušta. U svakom slučaju, glava mora da se skida.

Comment

• Zagy
          CBC Član
          • 22.12.2006
          • 40
          • VU

Jeste,da.

Comment

• vasko
            CBC Član
            • 23.05.2008
            • 32
            • Beograd

Koristin iskljucivo ono sto je fabrika preporucila. Dakle, GM ulje 10w40 polusintetika. Dakle koristim sve sto mi pise u knjizici a preporuka je proizvodjaca. Kad otvorim cep gde se sipa ulje, tu apsolutno nista ne dimi. Auspuh sam gledao, ne vidim da ista dimi. Cak sam terao drugara da vozi iza mene i ubrazavao sam punim gasom i kaze da nista neobicno nevidi iz auspuha. Jedino, kad je majstor video kompresiju zavukao je prst u auspuh i ostalo mu je malo ulja na vrhu prsta. Time mi je rekao da ulje izlazi na auspuh. Jel to stoji ?

Comment

• Zagy
              CBC Član
              • 22.12.2006
              • 40
              • VU

Ajmo reci. Katalizator ce ti biti zaklan,ako vec nije.

Necu puno ulaziti u diskusije,ali to GM ulje za nase trziste je uglavnom Kina i Turska,kao i vecina ulja kod nas na istoku..Ali da 10w40 polusintetika.
              Probaj jos jednom testirat kompresiju,ali na vlazno,sa uljem kao sto je napisao Dalibor. Onda ces znati di pusta,pa samim tim i koliko ces novaca trebati dat za popravak..

Comment

• vasko
                CBC Član
                • 23.05.2008
                • 32
                • Beograd

Cudna stvar se desava,
                veceras rekoh da proverim ulje jer sam vec presao nekih recimo 1200km od poslednje provere i naravno kupio stari dobri GM ulje semi sintetik 10w40 made in greece. Kad na moje iznenadjenje, ulje nije ni mrdnulo malte ne. Doduse, nisam ga gazio 150-160 od mog puta za Austriju nego sam ga vozio recimo do 110 max. Jel moguce da mi je povecao potrosnju ulja zbog velike brzine na autoputu? Napominjem da sam gore pomenutom brzinom 150-160 vozio ceo autoput od Beograda do Beca preko Hrvatske, Slovenije itd. A ovde sam ga lagano vozio. Bas cudno

Comment

• Dalibor Vukić
                  CBC Senator
                  • 08.09.2009
                  • 279
                  • Beograd

Nije ništa čudno, sasvim je normalno da srče ulje kada se gazi dugo na autoputu.

Comment

Working...
                  X