Nexia 1.5 16v, klip???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ludidzora
    CBC Senator XXL
    • 09.01.2012
    • 310
    • Banatsko Veliko Selo
    • Fiesta 200 iz mesta!

Nexia 1.5 16v, klip???

E, sad ne znam jel sam ubo forum ali imam jedno pitanje u vezi klipova, nije bas kvar u pitanju, vec generalna.. .

Posto je u pitanju Nexia, koja je radjena po Opelu, reko da pitam medju nemcima, no nebitno, uopsteno je pitanje.

Evo upravo sam se vratio od majstora koji mi je busio blok i narucio klipove. Na kutiji pise Daewoo 1.5 DOHC ali nisu bas isti kao moji. Moji su bili ravni ne celu, cak po sredini, izmedju ventila malo "izbaceni" a ovi novi sto su dosli su na celu malo "ulubljeni". E sad me zanima jel to OK. Cudi me posto pise da su za taj motor, ili mozda neki drugi njihov 1.5 DOHC ako postoji. Ne znam, ali me brine da sad nece imati dobru kompresiju, i da kada karike malo odu ima da se odrazi znatno vise, samim tim i kraci vek trajanja motora, ili nema neke velike veze???
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Odg: Nexia 1.5 16v, klip???

Kad tako nešto pitaš, moraš u sitna crevca pojasniti koji motor imaš, ako misliš da ti neko odgovori.
    Vidim ovde:
    Distribution de composants de moteurs sur le marché des pièces de rechange français. Marques de premier ordre : Kolbenschmidt, Pierburg, TRW Engine Components et BF & Intec

da ima bar tri verzije motora, a možda i klipa, sa različitim kompresijama. Te udubljenja za ventile ne igraju značajnu ulogu kod benzinskih motora u kompresionom odnosu...
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• ludidzora
      CBC Senator XXL
      • 09.01.2012
      • 310
      • Banatsko Veliko Selo
      • Fiesta 200 iz mesta!

Hm... Zanimljivo... Po broju motora u saobracajnoj se vidi da je motor A15MF 51-55 KW, ali moj je 16V i ima 66 KW sto i pise u saobracajnoj, pa bi po snazi trebao da bude A15SMS... Bem li ga... Evo slike klipova, prvi je ovaj novi a druga slika su stari, nisu moji nego sa neta, ali su isti...

Comment

• vladaomega
        CBC Senator XXL
        • 11.10.2010
        • 484
        • beograd

ocigledno je da klipovi nisu isti

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Dilemu ćeš rešiti, na veoma jednostavan način: pročitaj oznake na bloku motora! Koje godište je nexia? Moguće, da je menjana glava motora?! Ili klipovi, jer su drugi za 16v? Dimenzije iste, ali razlika u kompresiji, zbog udubljenja na čelu klipa.

Comment

• GTX
            CBC Senator XXL
            • 13.09.2008
            • 422
            • Subotica
            • Nexia 1.5 16v

Nije menjano nista,takvi klipovi su i kod mene na tom A15MF motoru.Rekao bih da podaci sa linka ne odgovaraju,zbog snage motora prvenstveno.
            Ja bih otisao sa majstorom do radnje i trazio iste klipove,kad vec radis sve full,onda da bude kako treba.Vise puta mi se desilo da su prodavci iz kataloga nudili pogresan deo kao npr termostat 87C umesto 92C.
            Last edited by GTX; 14.01.2012, 15:21.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Originally posted by GTX View Post
              Nije menjano nista,takvi klipovi su i kod mene na tom A15MF motoru.Rekao bih da podaci sa linka ne odgovaraju,zbog snage motora prvenstveno.
              Nisi naveo, kakvi su klipovi kod tebe: sa ravnim čelom, ili udubljenjima? Podaci su od proizvođača. Nešto ne odgovara u saobraćajnoj, upravo zbog snage motora. Da ne bi nagađali, pogledaj, šta piše na bloku motora? Iako, klip nije jedini faktor, koji određuje projektovanu snagu, ipak ima svoje zašto je u određenom slučaju, takav kakav je: sa udubljenjima, ili bez.

Comment

• ludidzora
                CBC Senator XXL
                • 09.01.2012
                • 310
                • Banatsko Veliko Selo
                • Fiesta 200 iz mesta!

Mislim stvarno smesno... Ja sam prvo uzeo sve delove u prodavnici i odneo klipove u masinsku radionicu radi busenja, i tamo je gazda digao dzevu kako su klipovi bez bolcni (placeni 9000 bez karika i bolcni) i posto on isto uzima delove ponudio mi je klipove koji su kod njega iste cene ali sa bolcnama, a ove da vratim. Reko OK, sto da ne... I jedan i drugi su narucivali delove po podacima iz saobracajne, tj. br. motora. Zaista cudno...

Inace je Nexia 1998 god. u onom PDF-u vidim da nema 1998, samo ispod, kao i kod ovog u tom njegovom katalogu. A inace ima motora A15MF sa 16V i 66 KW po netu, evo primer http://www.ebay.com/itm/MOTORE-DAEWO...-/220877404765

Sad me samo brine sto nalazim i jedne i druge na netu za iste tipove motora. Uvek meni nesto maora da se desi kako ne treba... A da sad i njih vracam, nemam pojma, vec je blok odradnjen po njima i stavio ih je na klipnjace...

I da, i jedni i drugi su za 16V, posto i jedni i drugi imaju zareze za ventile (4 kom. po klipu), samo ovi jedni manje ovi drugi vise...

Comment

• GTX
                  CBC Senator XXL
                  • 13.09.2008
                  • 422
                  • Subotica
                  • Nexia 1.5 16v

@Franjo klipovi su sa vecim udubljenjima,motor A15MF 1498ccm 16v 66KW `96. godiste

Video sam da je sajt proizvodjaca (Kolbenschmidt).Kolega je pre par godina radio komplet generalku na Astri F,blok nosen na busenje kod Cubija u NS i tamo kupljeni klipovi doticnog proizvodjaca,po katalogu.Medjutim pri povratku u Suboticu smo primetili da je telo klipa na tim novim krace od originalnih i to prilicno.

@ludidzora Ko je proizvodjac tih klipova?

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Originally posted by ludidzora View Post
                    Inace je Nexia 1998 god. u onom PDF-u vidim da nema 1998, samo ispod, kao i kod ovog u tom njegovom katalogu. A inace ima motora A15MF sa 16V i 66 KW po netu, evo primer http://www.ebay.com/itm/MOTORE-DAEWO...-/220877404765

I da, i jedni i drugi su za 16V, posto i jedni i drugi imaju zareze za ventile (4 kom. po klipu), samo ovi jedni manje ovi drugi vise...
                    Primetio si, da je prečnik klipova isti, pa nije problem, što je blok odrađen po kupljenima. Ne znam, na šta misliš pod zarezima? Ako misliš na zareze na prvom klipu (levo), to nije isto, što i udubljenja na drugim klipovima i nalaze se ispod ventila, da bi zaštitili i klip, i ventile, u slučaju manjeg prezubljenja PK.

Za motor na ebay, rekao bih, da se radi o reparaciji (izvršena generalna), jer je prešao 68 Kkm. Naravno, zbog nekog razloga, motor je "poboljšan", ali, da bi se to osetilo, moraju se promeniti još neki sklopovi.

Ako sam dobro shvatio, novi klipovi su kao na slici levo, kupljeni po preporuci majstora, a stari su kao na slici desno? U tom slučaju, ja bih menjao majstora, ili zahtevao, da mi ugradi klipove iste proizvođačke nomenklature. Imaš na onom sajtu za A15SMS.

Trebalo je očitati podatke sa jednog starog klipa i samo uzeti prekomeru (traženu specijalu).

Osim toga, video si, da se navedeni klipovi ugrađuju u lacetti, pa ih imaju prodavnice daewoo/shevrolet.

Comment

• GTX
                      CBC Senator XXL
                      • 13.09.2008
                      • 422
                      • Subotica
                      • Nexia 1.5 16v

Sad gledam dokumentaciju koju imam i malo Guglam...Kao da su na linku zamenjeni A15MF i A15SMS jer je A15SMS 8V motor i tesko da je jaci od A15MF.U Nexiu su od 16v motora isli taj A15MF i F16MF.Cak ni kompresioni odnos ne odgovara u odnosu na

Last edited by GTX; 14.01.2012, 21:27.

Comment

• vladaomega
                        CBC Senator XXL
                        • 11.10.2010
                        • 484
                        • beograd

A15MF 51-55 KW je motor 1.5 sa 2ventila po cilindru a a15sms je 63-66kw je motor sa 4 ventila po cilindru. kakav si klip izvadio iz motora takav nov i kupuj.

Comment

• ludidzora
                          CBC Senator XXL
                          • 09.01.2012
                          • 310
                          • Banatsko Veliko Selo
                          • Fiesta 200 iz mesta!

@GTX, Sta pise u tvojoj saobracajnoj? Pocetak ser. br. motora??? I kakvi su klipovi kod tebe???

A evo i jedan link koji se slaze sa GTX-om i sa mojim podacima iz saobracajne...

Jos jedan http://www.ajusa.es/noticias/data/up.../DAEWOO_AL.pdf

I jos jedan http://www.gearboxengine.com.au/daewoo/index.htm

Dakle a15mf je 16V (DOHC) 66KW/90KS
                          Last edited by ludidzora; 14.01.2012, 22:10.

Comment

• comi 1342
                            Moderator
                            • 28.09.2005
                            • 1126
                            • NS
                            • Giulietta ,PUG 106,

Pa, na slici za taj novi klip, vidi se da se kupuje preko alibaba sajta, znači kineska kopija, oni bas ne detaljišu sa tim upustima za ventile, poskupljuje proizvodnju.
                            Problemi koje imaš sa mašinskom radionicom i kopijama delova, muče sve one koji hoće da rade generalku, ili moraju da daju garanciju ako su je radili...
                            "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                            "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• GTX
                              CBC Senator XXL
                              • 13.09.2008
                              • 422
                              • Subotica
                              • Nexia 1.5 16v

Nemam broj motora,nova saobracajna.
                              @vladaomega Pogledaj sliku koju sam okacio u prethodnom postu,A15MF je 16V motor bez ikakve sumnje.
                              Evo ti i jedan oglas za Lanosa sa tim A15SMS,pogledaj snagu http://www.autopolovnjaci.com/automo...lanos_2000_god

Comment

Working...
                              X