Bregasta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ad26ki
    CBC Član
    • 22.12.2010
    • 66
    • Subotica

Bregasta

Pozdravljam sve sa foruma i molim za pomoc!Treba da se menja bregasta u opel kadetu 1.6i '91 god. pa me interesuje jedna stvar.Jedan majstor mi je svojevremeno rekao da se bregasta mora menjati zajedno sa kucistem,jer ako se menja samo bregasta desava se da pukne(da se slomije),sto po meni bas nema nekog smisla jer sva ulezistenja koja ima bregasta treba da budu u osi osim ako su lezista u samom kucistu drugacije istrosena pa naprezu bregastu.E sad majstor koji bi mi menjao bregastu tvrdi da se kuciste ne mora menjati jer se bregasta moze zameniti bez da se skida glava motora a ako se menja i kuciste onda se mora skidati i glava.E sada sta su misljenja i iskustva?
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Odg: Bregasta

Ako je prethodna bregasta pukla onda je potrebno trnovanje kucista a ako su se pojeli bregovi onda samo zameni bregastu.
    Nakon skidanja kucista sa glave moze se desiti da se deformise zbog koncentracije napona u materijalu kao posledica grejanja i hladjenja.

Comment

• ad26ki
      CBC Član
      • 22.12.2010
      • 66
      • Subotica

Nije pukla samo su se pojeli bregovi

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Ako su se pojeli samo bregovi,zameni bregastu bez skidanja glave...mada je najbolje da se skine glava i sve lepo pregleda...znaci ovako:
        1.akumulator se izvadi skroz...
        2.skine se razvodna kapa i razvodnik paljenja
        3.s kontra strane od razvodnika,raskaci se zupcasti kais
        4.sa dva kljuca,napravi se kontra(jednim se drzi a drugim se popusta bregasta)...na kraju se samo izvuce bregasta na stranu akumulatora...treba voditi racuna o klackalicama da se vrate svaka na svoje mesto...ovo ti je ono otprilike sto se radi bez skidanja glave...ako vec menjas bregastu,zameni i semering bregaste...valjalo bi i da zamenis zupcasti kais,jer po nekom pravilu,kad se jednom skine stavlja se novi...mada na 1.6 i da pukne nista se ne desava

Comment

• nina996
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2009
          • 324
          • leskovac

Najbolje da se zameni bez olabljivanja srafova koji drze kuciste i glavu motora jer u 99% mrdne i glava pa posle curi ili mesa vodu ulje...Ima alat za natezanje opruga.nategnes oprugu onda izvadis klackalicu i tako sve 8 klackalice izvuces,skines razvodnik ,skines renenicu zupcastog i izvuces bregastu.Obavezno ispusti i hidropodizace.onda sve kontra i to je
          Pirke

Comment

• ad26ki
            CBC Član
            • 22.12.2010
            • 66
            • Subotica

Hvala van puno na pomoci!Naj vise me interesovalo misljenje o kucistu a samu zamenu ce odraditi majstor kod kojeg odlazim.Sva vasa objasnjenja su vrlo jasna i slikovita i mnoge stvari oko samog rastavljanja su mi mnogo jasnije.Mada taj deo necu ja raditi ipak volim da znam kako se radi i kako sve to funkcionise.Jos jednom hvala i ako ima jos neko nesto da doda rado cu procitati i primeniti! Pozdrav!

Comment

• skymobile
              CBC Član
              • 13.08.2005
              • 97
              • Sibir u Srbiji
              • C5 2.0HDi i Ibiza 1.9TDi

Ja da sam na tvom mestu bih skinuo i glavu, taman sve prekontrolises(ne ti, majstor) a i nije ti skup ni kais ni dihtung glave,zamnis tako da posle ne razmisljas,znas na cemu si.
              When things look bad, I just remember that I've got a real big dick and things seem much better...

Comment

Working...
              X