Postovani hteo bi opisati problem auta i pitati par pitanja.imam Opel Astri F 1.7.TD 50kw motor nemac dti.1977 godiste.Od kad imam 5 godina auto imam problem sa pregrejavanjem povremeno ne uvek,menjao sam razne termodavace sto pale ventilator od 92 87c do 87 82c pa i 82 77 c i uvek mi je prikazivao da pali hladjenje na 8 stepeni vise od navedenog na termodavacu.kad je 92 87 pali na 100c kad je 82 77 upali al nece da ugasi ventilator radi non stop a sa 87 82 pali na 96 i obara na 88 i sa tim mi je radio najbolje al ponekad pocne da pali na 100 a nekad ranije.Onda sam zamenio cep a uvek sam koristio minus 10 antifriz sa obicnom vodom sa cesme i sipao do maksimuma.Onda su mi rekli da taj auto treba da ima termodavac sa 3 buksne i dve teperature obe pale na 105 a to kuva po meni a da ja imam ugraden t.davac sa dve buksne.i dok sam isao kod majstora da mi zameni taj 82 77 jer nemoze da ugasi ventilator da vrati 87 82 nisam hteo original sa dve temperature tdavac jel sam se plasio da ce puci glava od njega a tesko se nalazi,zamenio sam cep na posudi antifriza stegao i puklo mi je crevo od malog hladnjaka do lule termostata za antifriz,auto je kod majstora crevo je stiglo uz narucivanje on je rekao da mi je hladnjak dole ladan ili zapusen da auto nabija pritisak u crevima i da misli da je dihtung ili glava.Neki su to radili i nije do toga im bilo sa istim problemom mojim pa sam mu rekao da mi stavi taj termo davac 87 82 nov termostat od 92c i plavi antifriz minus 40.sa destilovanom vodom,stim da on nezna da ozraci sistem cuo sam da moze da se ozraci upaljenim grejanjem a pritisak ako je veci u crevima da odpustim cep za antifriz.A ako posle ovoga budem imao i dalje problem,dal da merim temperaturu motora zbog laznog prikaza 1.pitanje 2.pitanje.da li da procistim sistem i hladnjak sa tecnosti sto se sipa mesto aantifriza radi dva sata pa se ispusti i vrati antifriz posto mi je rekao da je hladnjak dole hladan ili zapusen?pa reko ako to nepomogne onda jeste glava ili dihtung.3.pitanje da li kad je upaljen auto ako u posud
Kvar na Opel Astri f 17.td sa pregrejavanjem
Collapse
X
-
-
Mali hladnjak mozes proveriti tako sto skines oba creva sto idu na njega i lepo stavis bastensko crevo na jednu lulu od malog hladnjaka i pustis polako vodu, ako na drugu lulu izlazi voda normalno onda hladnjak nije zapusen.
Neki auti imaju termo davace sa vise izlaza jer imaju ventilator sa dve brzine.
Ne znam kako je kod tebe slucaj.
Mozda bi bilo bolje da kupis termostat koji otvara malo ranije nego taj tvoj i neki termo davac koji ranije pali ventilator.
Sistem se mora ozraciti da bi sve bilo ispravno, ako se ne ozraci dobro sistem moze doci do kuvanja.
Ne otvatraj cep od boce ako auto kuva il je na radnoj temperaturi jer ce te osuriti vrela voda.
Temperatura moze biti i oko 100 do 105 i voda tad ne kuva jer je sistem pod pritiskom a kad je sistem pod pritiskom tacka kljucanja vode vise nije 100 vec je veca.
Sve u svemu rekao bi da ti je majstor neki priuceni tj slabo se razume, pozz
Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
-
-
majstor ti je dobro otkrio da je zaštopan kiler,a to je dosta čest kvar na starijim opelima
jer imaju dosta uske cjevčice pa im se događa da taman prije nego upali ventilator počnu
bacat vodu na posudu.nemoj ga čistit sa nikakvim kemijama nego ga skini i daj da ga
otvore i mehanički očiste u servisu za kilere,inače taj sistem se ne treba odzračivati.
Comment
-
-
Da kiler je isto što i hladnjak. Pošto nisi vičan poslu, odvezi u servis i odradiće ti sve,samo je pitanje da li će ti cena odgovarati. Antifriz ako nisi skoro menjao promeni usput sve, a ako jesi onda imaju oni sistema da "uhvate" veliku količinu antifriza koji će da vrate i dosuti potrebnu količinu za nesmetan rad auta.
Comment
-
-
slicno ili ne? pitanje je sad
evo moj problem, vec par dana primetim da mi grejanje bude toplo pa hladno na momente I da nivo tecnosti u boci opada,jutros mi je para usla u kabinu, srecom ne vozim na daleko, otvorim haubu kad vidim da je nivo u posudi nizak a posuda odozdo sva od antifriza, cekam sa svane pa da visim jel crevo prslo ili boca, al pitanje je, smije li se u sistem sipati voda sa sodom bikarbonom, pa upaliti da tim putem ocisti ceo sistem od necistoca, pa da se onda sipa novi antifriz?
Comment
-
-
Zdravo, dobrodošao na forum !
'Ajd što se nisi predstavio, ali nisi ni napisao koji je auto u pitanju...
Sodu bikarbonu ostavi za druge stvari..."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
-
[QUOTE=comi 1342;649274] moje duboko izvinjenje I postovanje, zovem se Vladimir, drago mi je, a vozilo je Astra F 1.7 TD 1997 godiste, presla 204000, I da dopunim, mokra mi je patosnica sa suvozacke strane. najverovatnije je hladnjak kabine, jutros sam sve pregledao I obrisao,posuda,creva, pregledao selne I creva, dosuo tecnost I upalio auto, na leru sve ok, al cim napravim 100 metara sve iz boce izbaci gore na cep posude. zvao sve majstore I elektricare,ne mogu nista pre januara, pa me zanima koliko je komplikovano da sam skinem I zamenim to sam(citao post jednog clana koji je sam to uradio)!? hvala na strpljenju ibrazumevanju I jos jednom izvinjenje
Comment
-
-
Bojim se da ti zamena grejača kabine ne bi rešila problem sa izbacivanjem antifriza, problem je malo teži, tj skuplji. Negde ti ulazi kompresija iz motora u sistem za hlađenje."Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
Comment