Golf II, 1.3 - problem sa paljenjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bogibogi
    CBC Član
    • 06.11.2006
    • 12
    • Beograd

Golf II, 1.3 - problem sa paljenjem

Imam Golfa II, 1.3 benzinac, '88god... ima tranzistorsko paljenje i nema platinsku dugmad vec impuls dobija preko Hall-senzora... Danas odjednom vise nece da upali. Koliko god da ga anlasujem deluje mrtav.

Nema varnice: visokonaponski kabl sa bobine prislonim na 2mm od mase i krenem da anlasujem, nema varnice! Sumnjao sam na bobinu, tranzistorsko paljenje i Hall-senzor koji mu daje impuls.

Izmedju pinova 4 i 2 na komutatoru (tranzistorskom paljenju) ima napona, itd...
    Najbitnije: kada skinem konektor sa Hall-senzora i njegov srednji kraj spajam na masu, na bobini dobijam odlicnu varnicu! Dakle, bobina je sigurno ispravna! A takodje, po ovome bi zakljucio da je i komutator OK(?!?) Stoga, ja sumnjam na Hall-senzor. Takodje, na spoljnim pinovima konektora sa Hall-senzora ima napona.

Nemam neka iskustva sa popravljanjem ovog Golfica, a nadam se da ce neko odavde imati dobar savet... (inace do sada nije bilo potrebe za takvim 'iskustvima' - konstantno ga vozim vec preko 3 god. i prakticno se nikad nije kvario )

Dakle, da li je Hall-senzor ili mozda ipak komutator? Ako je Hall, da li ga je lako zameniti? Ono sto me je pokolebalo je to sto na cenovniku Gest-a ne videh da prodaju taj Hall-senzor, pa onda ispada kao da se taj nikada ne kvari?!

Svaki odgovor je dobro dosao i unapred hvala! Pozdrav svima!
  • gorky
    CBC Senator XXL
    • 08.06.2007
    • 860
    • Vojvodina,Kikinda

vidim da si gledao i u autodatu,verovatno da si dobro identifikovao kvar samo proveri da li se okreće rotor razvodnika,hoće da se desi da otkine plastični pogon razvodnika

Comment

• bogibogi
      CBC Član
      • 06.11.2006
      • 12
      • Beograd

Nije autodata - imam Haynes-ovu knjizicu u PDF-u, pa sam tamo video kako to priblizno izgleda...

Znaci, ti mislis da bi trebalo da pogledam da li se razvodna ruka uopste okrece?!
      Nisam znao da tu ima bilo kakvog "plasticnog" pogona - gledajuci slike deluje mi da je samo razvodna ruka plasticna, a osovina koja nju okrece izgleda kao da je od metala (kao i svi delovi na njoj) i ona je valjda direktno vezana u nastavku bregaste osovine?!

Da li je tesko skinuti Hall-senzor. Cini mi se da ne moze samo on da se skine, vec da prethodno sve mora da se rastavi?

Comment

• g60
        CBC Senator XXL
        • 20.10.2006
        • 1011
        • Vrachar je majka ;)

Dzaba ovde pitash, znaju manje i od mene a kamoli gnoja 2 da pokrenu . Ovde se stavljaju klipovi od fapa u blok od ferarija
        Nego, zakotrljaj ti njega nizbrdo do onih servisa kod tebe, ja cu da pomognem ako treba
        Pozz

Comment

• Pole
          CBC Senator XXL
          • 05.10.2006
          • 363
          • Plandiste,Juzni Banat,Vojvodina/-/-/-/ Garaza: osmaja :)

g60

gresis brate

ako mu ovde ne pomognu nece nigde a sto se tice paljenja ubacicemo od Tamica

izvini bogi za off....neko ce vec da ti pomogne, ne gubi nadu
          zasto krava nosi zvonce...?...?...?
          pa zato sto joj ne radi sirena :) :) :)

Comment

• NST.Qky
            CBC Član
            • 08.09.2006
            • 46
            • Novi Sad

Neces se valjda zezati i menjati hall-davac?
            Odes na otpad i zameni ceo razvodnik!
            Barem golfova ima u rinfuzi!!!

Comment

• remus
              CBC Senator XXL
              • 25.12.2004
              • 695
              • Zrenjanin

Na najlonu komplet razvodnik je 35 E,znaci verovatno ima i za jeftinije.
              VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• bogibogi
                CBC Član
                • 06.11.2006
                • 12
                • Beograd

Problem reshen ...naravno, objasnicu sta je bilo

Zahvaljujem se mnogo ovoj nekolicini momaka na dobroj volji da pomognu i gorky-ju na veoma brzom odgovoru! Ali donekle se slazem i sa gore izlozenim misljenjem g60, mog prijatelja starog, hehehe... Videh toliko nauke na ovom forumu, kompjuteri, turbine, nano-tehnologije, laderi, drnde/vrnde/prnde... pa sam zato mozda i preterano ocekivao - tj. ponadah se da ce me ubrzo sacekati i konkretan odgovor nekog 'iskusnijeg' tipa "to i to uradi..." - jer racunam, Golf 2 je kod nas bio zastupljen skoro k'o i Yugo

...e sada, sorry ako sam malko "bezobrazan", ali namuci me ovaj Golfic, pa sam evo jos prljavih ruku, umoran... Odvezao bih ja tu staru krshinu do majstora, al' mi je nepokretan stajao pred kucom, pa sam mogao samo da ga shlepujem...

Da, problem je kao sto sam i verovao bio u Hall-senzoru. Cela ona gore-pomenuta dijagnostika je bila potpuno ispravna. Finu dokumentaciju za vaseg VW-a mozete naci i na gotivnom ruskom sajtu: http://volkswagen.msk.ru/
                E sada, da bi bio 100% siguran, pitao sam jednog auto-elektricara iz Pop Stojanove, koji nije imao vremena da me primi sa kolima, ali je u potpunosti potvrdio da sam ispravno rezonovao. Inace, jos jednom da pohvalim pomenutog majstora, kod koga sam se obratio po preporuci zadovoljnih prijatelja

...i na kraju - otisao sam kod par likova koji trguju polovnim delovima i na kraju nadjoh "dobar primerak". Trebalo je vise pokusaja dok nisam naisao na razvodnik kod koga je ispravan i onaj vakuum-korektor paljenja. Pitam ih ja sve telefonom da li mu je to ispravno, a svi odgovaraju "DAAAAA, naravno". A kada dodjem i probam da dunem malo vazduha u njega, zakljucim da je bushan... cccc... Na kraju sam proshao sa 40eur, kod likova blizu Ade.[/size]

I konacno, da pomenem i koje lose iskustvo sa majstorima: pre oko godinu dana mi je poceo da slabije vuce na benzin (vozim ga inace na plin, ali na benzin ide u 1% slucajeva, kada zatreba vise snage, hehehe...). Desava se to da u prve 2 trecine stiskanja gasa auto ide dosta lepo i onda kada ga zgazim onu zadnju trecinu ("do daske"), auto pocinje primetno da gubi snagu - a tada je snaga i najpotrebnija.
                I odem ja kod likova iz Juznog Bulevara i oni meni:"Daaaa, znamo mi to 100%"... i uzmu mi lepu sumu za ciscenje karbona... i onako polu-otovrenog mi daju da ga testiram i tada je lepo isao, ali cim su sklopili karburator opet iste muke, slabije vuce... Ishao ja do njih opet da se zalim, ali bore se k'o lavovi da to tako treba i da auto jako lepo radi i da sam ja lud i da mi se to prichinjava... na kraju ispalo da je ne poznajem svoj auto... cccc... E jbg, sta da se radi, Srbija je chudo... Kapiram da je neshto u vezi sa tim crevcima, vakumom, itd... jer je onako rasklopljen jako lepo ishao... ali da su neki majstori mogli su odma da kazu kakve su shanse da mi to oprave... ali zato, tokom ciscenja, na moje pitanje sta je kvar, nadmeni "pametni" lik je rekao kako je to "majstorska tajna" - e Srbijo, Srbijo... Naravno, verujem da ima dosta dobrih likova, al' eto nabasao sam na neke fushere!

Comment

• g60
                  CBC Senator XXL
                  • 20.10.2006
                  • 1011
                  • Vrachar je majka ;)

Nema u zivotu da nisu probali prvo pokvaren deo da mi uvale To im je kao zakon
                  Meni su ti isti kod ade uvalili isto sjebanu rucicu za brisache. Kada mi ga je montirao, odma su prskalice pochele da bacaju vodu i brizsaci da se vrte. kaze on meni: " bato, tebi ne valja elektrika, idi kod elektricara " A ja ne budem lenj pa uzmem onu rucicu brisaca i pogledam... Pojeo se breg pa daje preko rupe kontakt Kazem mu ja, bato, daj ti drugi od obicnog golfa pa ce prebudzimo komande bord kompjutera... Fabricka greska je u putanju... Isti je donji deo ali kod golfa gti ili mog auta koji imaju bord komande... Rucica je teza i u voznji vibrira... Te vibracije pojedu breg od plastike i krece zurka Treba samo malo lemilicom pecnuti ali sam ja moj u afektu slomio
                  I tako...
                  Hvala bogu pa si okrpio taj lesh od gnoja

Comment

Working...
                  X