Donekle je na temu, pa da ne otvaram novu - cuo sam za razne nacine ispiranja motora i pitanje je koliko su efikasni i sigurni po motor? U pitanju su sljedeci: engine flush (i sl. proizvodi), sipanje rijetkog ulja i ispustanje poslije 20-ak km i (najzesci!) sipanje nafte ili razredjivaca u ulje i voznja 20-30km i ispustanje vruceg ulja iz kartera...
VW Pasat 1,8T 150.000km 2002 god
Collapse
X
-
Razredjuvac nikako, sredice i semeringe i gumice. Nafta i retko uljem bez voznje, rad u mestu.
Najbolje je ispiranje je kao sto je BOOST naveo, ali tesko je izvesti prirucno.
Ja sam kratko ispirao naftom, par minuta u mestu, sipao sintetiku(5-45+novi filter), pa prva zamena nakon 500km, a druga 1000km posle prve, pa zamena filtera i nova sintetika, malo gusca, 10-50, jeste da kosta 60€, ali nije neki trosak koliko bih se nervirao..
Poz.
Comment
-
-
pa sta je vas suggest posto sutra idem da menjam ulje. sta da sipem? kapiram da onaj flush sto se sipa pa auto radi na leru par min ne moze da steti posto ono sto ostane posle ispari. ili da sipam naftu pa rad u mestu ali ostace nafta u nekim delovima pa ce da shebe novo ulje.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Motul ima dobro sredstvo za ispiranje motora, ali to uvek moze da bude "mac sa dve ostrice".
Po boji ulja koje ti je trenutno u motoru mozes utvrditi, da li je motor vise vremena vozen na gas ili benzin. Ako je ulje poprilicno bistro, sipaj neko sredstvo za ispiranje motora i predji na sintetiku.
Ako su vidljive naslage koksa, kada otvoris cep za ulje ili sl., sipaj neko retko mineralno jeftino ulje i ostavi ga da radi 30-ak minuta u leru sa istim. Nakon toga ispusti i predji na sintetiku. Prvu sledecu zamenu radi na 5.000km, a sledece na 10-ak.
Comment
-
-
Jeftino mineralno na radnoj temperaturi postane dovoljno retko. Moze i 15w40.
Comment
-
-
pa vako, ulje je bistro sto zbog toga sto je relativno taze, 1000km sto zbog toga da je vozen na plin ali pitanje je sta je bilo pre te zamene i kako je tretiran motor... ma da sunem ja sindzu pa da je promenim na 5k ona ce valjda malo da propere motor tim svojim deterdzentima.btw, trenutno je mineralno u motoru, wurth universal 15-40deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
"Provrti" bar malo naftu, na leru, desetak minuta, da izbaci sto vise "starog" ulja, ostavi da se ocedi i ispari, obavezno zameni filter i nalij "sindzu".
Zameni sintetiku prvi put "pre roka", na jedno 1000-1500, i nadgledaj ga povremeno, nivo, izgled, ako pocne jako da ispira motor, zameni ga cim potamni jace, nego sto je bilo mineralno.
To je trosak jedno tridesetak evra, ali si miran.
Poz.
Comment
-
-
evo vako, kupio engine flush STP. uradjeno ispiranje, promenjeno ulje i filter. e sad, dok je auto bio na dizalici zavlacio sam se ispod ko po obicaju i naravno isprljao vise nego sam majstor, provalio sam da je intercooler prljav i masan do bola. kako da ga operem i cime. posto je zapusen 100% mislim na sace posto se ne vidi od masnoce i cadji
deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Motor treba da je hladan.
Prvo sprej za hladno pranje motora ili to isto samo prof. prskalicom pa onda vrucom vodom pod pritiskom a moze i hladnom.
Neka se osusi na mestu dok motor radi da se ne bi lepila prasina na mokro u voznji.
Takodje nadji uzrok zasto ima ulja. Odakle je doslo tu?
Comment
-
-
Helix Ultra(5-40) je moje omiljeno ulje i sa njim nikad ni u jednom vozilu nisam imao problema.Potrošnja ulja je bila zanemarljiva!Naravno uljni servis sam uvek radio na 10000 km!
Napominjem da su baš Helix ulja posebno dobra za čišćenje motora!
Ko zna šta je taj lik gore radio sa vozilom!?Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
Lik gore je vozio po Long Life servisnom intervalu sa uljem koje dobro siti i kad se filter zasiti sve je jasno sta se desava.
Nije radio nista sem vozio niskufrikcioni motor , neznam sta te cudi.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment