Skoro sam radio motor na samari 1.3 i prilikom obrade siceva ventila doslo je do pomeranja i zazora izmedju plocica i bregaste sad je druga stvar odnosno moja greska sto nisam u startu odmah nastelovao ventile.Nemam te plocice a ni alat pa sam otiso do svog kolege da to odradim medjutim ni on nema dovoljan broj plocica da bi ih nastelovao prema propisu,jurim nesto po otpadu ali slaba vajda.Pitanje je samo da li negde imaju da se kupe po odgovarajucoj debljini ne verujem ni ja bas ali aj da pitam i da li mozda ima u bubanj potoku.Pasuju od golfa keca i od opela tako kazu.Pozdrav.
Lada Samara plocice ventila
Collapse
X
-
te plo?ice su se ranije prodavale u boljim auto radnjama.
mogao si da ih biraš/ naru?iš prema tipu motora i prema željenoj debljini. jedna od njih je bila Spring ili Sprint auto na uglu Francuske ulice u BGD.
davno je bilo, ima 10tak godina kada sam tamo uzimao pa se više ne se?am.
ali, postoji i znanje kako da zaobidješ nove plo?ice.
premeri zazore svih sadašnjih.
stavi na papir ra?unicu koliko treba da budu nove plo?ice za svaki ventil ponaosob.
onda, na papiru, napravi kombinaciju mešanja plo?ica po mestu ugradnje.
obi?no se tako završi posao, tek retko zaista treba nova nepostoje?a diimenzija plo?ice.
ali, ako sam razumeo ti si radio generalni remont glave i sada su neke sasvim druge mere u odnosu na fabri?ke.
kada se radi remont, onaj ko ti je radio glavu po pravilu je dužan i da ti je podesi, odnosno da podesi zazor i stavi odgovaraju?e plo?ice.
majstori/ radionice koje se bave obradom glava imaju te plo?ice pa je najlakše da tamo potražiš.
ako i nemaju, oni znaju gde ima da se kupi.
tako sam i ja saznao za gore pomenutu prodavnicu.
ako je u pitanju stara glava motora koja je obradjivana, (a ne nova kao što bi trebalo) moja preporuka je da postaviš sada zazopr ventila za 5 stotih više od fabri?ke norme.
razlog- venitli ?e da se useku u ležište relativno brzo, smanji?e se zazor pa ?e taman do?i na meru koliko treba.
ako je nova glava, zazor podesi na fabri?ku meru, gornju toleranciju i miran si narednih 100,000km.
ako si siguran da plo?ice odgovaraju od još nekih vozila u svemu, slobodno možeš da odeš i kod servisera tih nekih vozila. menjanje plo?ica je jednostavan posao redovnog održavanja.
ako baš sam želiš da ubudu?e to radiš, sa?ekaj koju nedelju pana predstoje?em sajmu pogledaj šta nude alatni?arske firme.
tu ima raznog alata predstavljenog, koji se i prodaje naravno.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Upravu je Miljan brusenje nikako skida cementaciju i steti bregastoj uspeo sam da nadjem odgovarajuce plocice kod lade samare 1.3 usisni ventil je 0.20 izduvni 0.35 obilazio sam neke otpade pa sakupljam polako u arhivu treba imati oko minimum 200 komada razlicitih mera da bi dosao do pribliznih mera ali ko se bavi time treba da bude uporan sta ces takav je posao.Pozdrav
Comment
-
Comment