Evo ovako danas sam skinuo glavu sa Lade Samare 1.3s a razlog skidanje glave bio je slaba kompresija na trecem cilindru auto je bio kod poznatog majstora zbog problema u vezi neravnomernog rada motora i velike potrosnje.Posle ustanovljene njegove dijagnoze premerio je kompresiju i na trecem cilindru izmerio je oko 2 bara nije imao vremena da je radi drugar je doterao kod mene i i danas sam skinuo glavu.Vizuelnim pregledom ustanovio sam da nema nekih promena na pecurkama ventila zazor ventila je bio dobar medjutim nisam vadio klipove posto sutra glavu nosim na ispitivanje i obradu siceva ventila,cekam rezultate obrade pa da vidim sta cu dalje.Licno mislim da je sa glavom sve u redu a buni me to sto ne vidim ni nikakve promene na bloku odnosno cilindrima znaci skoro da nema siceva a ni na svecici od treceg cilindra nije bilo nikakvih promena odnosno garezi.Znam da se od oka ne moze nista videti ni predpostaviti a i problem je sto nemam alat za merenje kompresija tako da ja nisam licno video koliko je izmerena kompresija na tom cilindru.Da li moze da se desi da su izgorele karike a da je neka pukla imalo bi nekih ostecenja na cilindru.Cekam rezultate ispitivanja glave pa ako je ona dobra skidam dalje moze li da se desi da klip napukne pa da propusta kompresiju izgleda da sam pogresio sto odmah nisam sve rasturio pa sad lupam glavu.Moze li neko da mi posalje mere kompresije za ovaj auto i koliko se doteze glava cilindra i leteci lezajevi.Nemoguce je da sve izgleda kako treba a da je tolika kompresija na tom cilindru.Javicu sta se desava usput saljite vasa iskustva pozdrav za sve.
Kompresija Lada Samara
Collapse
X
-
Kada si vec skinuo glavu,okreni je da pecurke ventila budu gore i da glava stoji horizontalno.Kada su ventili slobodni,tj. nema bregaste da ih pritisne,nalijes malo benzina preko njihovih pecurki.Ako su losi sicevi,curice ti benzin u usisni ili izduvni kanal(zavisi koji sic ne valja).
Sto se klipova tice,dovedi ih sve u istu ravan(da svi budu jednake udaljenosti od povrsine bloka) i sipaj istu kolicinu nafte u svaki cilindar.Kad vidis kojom brzinom nafta prolazi pored karika,bice ti jasno i koji je cilindar najlosiji.
Inace,moglo se i pre skidanja glave utvrditi sta se desava uduvavanjem kompresije u cilindar.
-
-
Gavu sam odneo na ispitivanje to sa ventilima sam probao imao je propustanja na usisnom na trecem i na cetvrtom ciindru nije tako brzo propustio benzin ali ga je ipak propustio.Klipove cu danas skinuti u svakom slucaju a pre skidanja poslusacu ovo sa naftom sto si rekao.
Comment
-
-
Ista situacija na samari je bila i kod mog drugara. Treci klip kompresija 3bara.
Otvoren motor i nigde zareza ni riseva na stublini. Majstor mu je savetovao samo da zameni karike i lezaje na radilici. Otiso sam sa njim kod majstora i stvarno nigde nema zareza u gornjem delu stubline. Bilo mi je cudno to sto je luft izmedju klipa i stubline toliki da se vide karike. Ubedio sam ga da se skine blok i da ga odnesemo na kontrolu.
Nije mogo da izadje na trecu specijalu.
Meni je i dalje cudno to sto nije bilo riseva dokle idu karike.
Gornji deo klipa je pojeo stubline i napravio ovalnim.
Comment
-
-
Kada meris kompresiju , posle prvog merenja zapises rezultate , pa ponovo meris sa sipanim cepom ulja kroz otvor od svecice . Ako skoci kopresija , nesto oko cilindara nije dobro , ako nema skoka , onda je nesto u glavi problem . Prosta stvar za dijagnostiku ....zivi , Franjo je ziv !!!
Comment
-
-
Nisam jos poskidao karike imao sam neka vandredna posla ali cini mi se da ce i ova samara tako da zavrsi na kraju da ce morati blok da se skine jos uvek se nadam da su karike.Glava nece biti gotova do ponedeljka tako da imam lufta ali aparat za merenje kompresije moram orvom prilikom da nabavim.
Comment
-
-
Znam da ga ima na potoku i prolazio sam pored njega sto puta ali sta ces kad dodem do njega vec mi se pare izvuku na ostale zajebancije.Sledeci put kad budem isao idem prvo da uzmem njega pa posle sta ostane nije skup 20e.
Comment
-
-
Evo ovako posto sam tanak sa vremenom oko rada ovog motora (smenski rad u firmi itd) pa ga rasturam malte ne deo po deo resio veceras da povadim klipove i imam sta da vidim.Prilikom skidanja kartera cujem neko zveckanje na dnu pogledam lepo kad ono ispali aksijalni lezajevi radilice na dnu kartera pomeram radilicu napred nazad ona seta samo tako,skinem srednji lezaj i primetim otecenje odnosno veliko udubljenje sa jedne strane radilice tamo gde naleze aksijalni lezaj.Skinam staru kariku sa klipa ubacim u cilindar i premerim zazor mernim listicemi izmerim da je zazor kompresione karike 0.35 u ostalim cilindrima je dosta manji napominjem da je to zazor na trecem cilindru posto je na njemu izmerena slaba kompresija.Znam vec sta cu da radim skidam blok saljem na merenje itd a interesuje me sledece.Da li je moguce da je veliko aksijalno pomeranje radilice izazvalo vece habanje cilindara taj motor je radjen u skorije vreme ne znam ko ga je radio ali svaka mu cast.Kakva su vasa iskustva ja znam da je dozvoljeno pomeranje radilice (aksijalno) krece se od 0.7-0.25 mm a ovde ga oma sigurno 5 mm.I jos pitanje za maksimalnu pohabanost cilindra izmedju klipa i pomenutok cilindra 0.35 je mnogo to je mera na celu karike.Nisam hteo da postavljam novu temu vec se nadovezujem na ovu.
Comment
-
-
Ne znam koliki je dozvoljeni zazor karike u cilindru za taj motor, ali 0,35 mi ne izgleda mnogo. Sto se tice aksijalnog zazora radilice to je definitivno jako lose i moze da dovede do ovalnosti cilindara. Pritiskanjem kvacila druk-lager pritiska korpu a time i radilicu, cime se radilica pomera od menjaca i vuce za sobom i klipnjace i klipove koji onda vrse bocni pritisak na zidove cilindara, jedu ih i cilindri postaju ovalni... Ako izmeris ceoni zazor karike u cilindru na nekih 10-ak mm od vrha, i zazor na samom dnu cilindra gde klip i ne dopire, videces priblizno na osnovu razlike tih zazora koliko je cilindar pojeden, ako razliku podelis sa 3,14. Ovalnost cilindara se ovako ne moze izmeriti, za to je potreban instrument. Ako je motor duze vremena radio sa tolikim aksijalnim zazorom, cilindri su skoro sigurno postali veoma ovalni.
Jedino je nejasno zasto je samo 3. cilindar stradao - veliki aksijalni zazor radilice jednako haba sve cilindre, sem ako neki od njih ima smanjeni aksijalni zazor u maloj pesnici klipnjace.
Comment
-
-
Da obnovim malo ovu temu,rastavio sam motor na mojoj Samari jel je toliko izgubio kompresiju da jedva ide preko stotke.Interesuje me par stvari:
1)Kada malo pomeram radilicu napred-nazad ima mali luft,mozda 1-2 mm,da li je to ozbiljno?Ako jeste kako to moze da se sredi?Na Samarinoj radilici postoje u sredini dva prstena koja valjda sluze da odstrane luft,da li moze biti do njih?
2)Leteci lezajevi su za zamenu,ali primecujem da su i oni drugi (na spoju radilice i bloka) losi,inace kako se oni zovu?
3)Primecujem da su usisni ventili skroz beli,a izduvni crni i na njima ima dosta garezi,od cega to?Lada Samara 1.5
Comment
-
-
Ali ne u mm.
Ti prsteni su aksijalni lezajevi. Moze biti da je samo do njih a moguce je i da je radilica ostecena na tom mestu. U svakom slucaju moze da se sredi kod nekog ko radi masinsku obradu radilice. taj "pojedeni" deo se navaruje pa se onda obradjuje na meru. Inace koliko vidim tebi je kompletna radilica za obradu. Lezajevi prema bloku se zovu lezeci.Originally posted by DoraBanovao me Goran
Comment
-
Comment