Juce sam ocistio lptir na usisnoj grani, i ler ventil ali danas sam imao cudan problem. Auto mi se gasi kao da nemoze da primi gas. Kad u nekom momentu uspem da upalim auto radi sasvim normalno i na leru i na 3-4000, 4500 obrtaja bez problema i onda se opet ugasi. Ne znam sta moze da bude, jedino da sam nesto pokvario dok sam cistio leptir, mada sam juce presao nekih 50 km posle ciscenja bez ikakvih problema. Cak i jutros kad sam palio auto normalno je upalio, normalno sam zagrejao auto i onda je poceo da zeza.
Problem, pomagajte! SAAB 9000
Collapse
X
-
Pa meni se desilo isto par puta, jer obicno posle slisnih prckanja mora ponovo da se odradi autoinicijalizacija senzora, step motora, sta ga ja znam - preko racunara u servisu. Ili da se saceka izvesno vreme da ECU sam ukapira sta i kako da radi da sve to opet radi kako treba, posto bi trebalo da je adaptivan i da "uci". Konkretno, kad sam imao takav problem sa lerom, ostavim auto da radi 30-40 minuta da se ECU ponovo "nauci" kako da radi sa time (sta god da sam cackao), obicno posle nije bilo problema.
-
-
Pa pretpostavo sam da je to to. Mada ovi u servisu mi pricaju da mi je crkla DI kaseta sto mi zvuci totalno neverovatno. Najgrdje od svega, auto se u jednom momentu upali normalno, sasvim normalno prima gas i onda se ugasi i nece da upali neko vreme. Onda opet ocistim leptir i ler bentil malo naprskam pa onda opet radi itd.J***m ti turbinu!
Comment
-
-
Prvo kad se vec prljas operi i IAC i trotel-leptir da budu kao novi da znas sta radis i da ti to potraje normalno dugo. Obicno se to uradi nedovoljno dobro i ona nije potpuno jasna situacija. Cisto da mirno spavas treba uraditi krajnje pedantno i po mogucstvu sa za to predvidjenim rastvaracima jer se najlakse (i najskuplje) bas njima cisti. IAC se treba na kraju i lako podmazati.
Comment
-
-
Ma sve je to ok. Sve sam ja to vec odradio kako treba jos pre dve nedelje- ocistio sam IAC i leptir. Nisam bas da sija iz prostog razloga sto mi se na pocetku usisne grane nalazi mikser za plin koji nisam skidao. Sve u svemu bilo je toliko neke garezi da sam se iznenadio da je uopste i radio.
Juce primetim da je opet auto poceo lagano da zeza na leru i pretpostavim da je problem isti. Ocistim opet iste stvari naprskam VD, i stvarno bilo je opet garezi. Posle toga auto kao nov. Ler gas stoji u mestu, mirno radi u leru i na benzin i na plin. Predjem sinoc nekih 50 km bez ikakvih problema, naprotiv odusevljeno kako sam obavio posao.
Jutros palim ja auto- normalno na benzin. Sve kao i svako jutro, normalan rad motora. Sacekam da se motor malo zagreje i krenem ali auto pocne da trokira kao da neprima gas. Pocne da se gasi, da stuca itd. U jednom momentu skroz stane. Izadjem iz kola, opet ocistim celu pricu iz pocetka, sidjem na auto put dam gas- sve normalno 3000-4000 obrtaja, 4500 sve kao da se nista nije desilo. Naletim na guzvu opet prva-druga brzina i auto opet krene da se gasi. Na kraju nisam ima o vise vremena da ne zakasnim na posao pa sam odustao od popravke.
Da nisam nesto zeznuo dok sam cistio leptir ili nesto u tom stilu, mada sam identicnu proceduru ponovio kao pre par nedelja. Inace za ciscenje sam koristio sam VD, jer sam jedino to imao u kolima kao prvu pomoc.J***m ti turbinu!
Comment
-
-
WD-om se leptir i ICV (IEC, ler-motor) samo podmazuje, na kraju procesa chishcenja. Za chishcenje upotrebi carburetor cleaner sredstvo, ili, ako nemash isti, sredstvo za chishcenje ekrana monitora (nikako obichan alkohol!).
WD ne mozhe efikasno da ukloni zaostatke karbona na njima sem da ih pomalo "rastopi", pa zato svaki put kad chistish u tako kratkom vremenu svaki put "ispadne" po malo garezhi. Dakle, WD-om se na kraju sve podmazhe kako bi strujanje vazduha bilo shto bolje i osovinica leptira podmazala da bolje otvara.
Sem toga, jedno malo dummy pitanje, ali mozhda je uzrok problema upravo u tome (ne bi bio prvi put da se dogodi). Dakle, kad si vadio ler ventil napolje i chistio, jesi li siguran da si ga vratio u pravilan polozhaj?
On mora da bude postavljen tako da vazduh struji u tachno odredjenom smeru, ima na ventilu strelica koja odredjuje smer strujanja vazduha (iz filtera ka usisu).
Comment
-
-
Pazi, ne verujem da si dobro razumeo, ili prochitao to shto sam napisao:
WD ne mozhe dobro da ukloni naslage iz ler-ventila jer hemijski nije toliko akltivan reagens da totalno ukloni sve karbonske depozite. Dakle, nije bitno shta si upotrebio za chishcenje (krpicu ili neshta drugo), WD jednostavno ne mozhe potpuno da rastvori naslage. Upravo zato se koristi Carburetor cleaner jer on posle shpricanja (i nekoliko minuta "rada") totalno nagriza sve naslage koje se zatim isperu (i proces ponovi nekoliko puta). Tek na kraju se WD nashprica da podmazhe osovinicu leptira i omoguci vazduhu da lakshe struji kroz ventil. To je jedini njegov udeo u celoj prichi.
Dakle, probaj jedno detaljno chishcenje sa Carb cleanerom. Sem toga, posle nanoshenja WD-a ventil bi trebalo da malo odstoji tek da vishak WD-a "ispari".
To je shto se tiche chishcenja ICV-a i leptirica.
Mada, mozhda ti je auto tek sad "prodisao" pa ti je smesha sad siromashna ako vozish na plin
Shto se tiche elektronike SAAB-a ne bih ni da probam ni da sugerishem - tu je Boost...
U stvari: ljudi, gde je Boost
Comment
-
-
Di kaseta moze da crkne od jednom... radi malo i crkne... i tako opet... to se meni desilo ... naravno... sta se nije meni desilo...
ako si je mozd skidao di kasetu i nisi je ostavio u istom polozaju kao sto stoji na motoru i okretao si je... i nisi ostavio 24h u vodoravnom polozaju posle toga... moguce da je crkla..
Comment
-
-
I to sto Igor kaze ako si uopste dirao kasetu.
Ali pre svega ce biti da nisi sve vratio pazljivo kako treba, sva creva u svoj polozaj i na svoje mesto, nisi stegao neku selnu kako treba pa sada vuce fals.
PrekontrolisiTo date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Nisam bas da sija iz prostog razloga sto mi se na pocetku usisne grane nalazi mikser za plin koji nisam skidao
cilj je da se ostvari takva spoj leptir-kuciste da potpuno dihtuje i da ne moze da prolazi nikakav vazduh na tom mestu na leru vec iskljucivo preko IAC koliko ECU odmeri.
i podrazumeva se da TPS senzor mora da bude (vrlo) precizno podesen a sto treba proveriti. ako je TPS razdesen ECU nece uci u petlju, ceo LH sistem se ljulja i IAC ventil ispada iz ravnoteznih oscilacija.
kako je i kod mene misker za plin na kucistu leptira morao sam da ga skidam inace nisam imao sanse da dovoljno duboko i besprekorno cisto dovedem posao do kraja.
takodje, treba ocistiti i sam IAC koji se isto nakupi smeca i pocne da pravi probleme,glavi se.
kod mene je IAC cak bio dosta prljaviji od leptira i jedva sam ga ocistio skroz do metala bez tragova taloga mada ne do visokog sjaja, nisam imao vise zivaca da se bakcem sa onim pokretnim klipom koji mi stalno bezi...
a ako nije pri ugradnji gasa namesteno da se ECU resetuje preko dodatnog releja (a treba za LH perma Lovatu) onda jos samo to odraditi i IAC ce nauciti ECU o novim radnim limitima oscilovanja.
barem bi trebalo tako...koliko sam do sada provalio interakcije hardvera i softvera na leru.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ljudi nasao sam kvar, koji je bio krajnje banalan ali tezak za pronaci. Kako sam pomerao volan gore-dole, vermenom se precvikovala zica od alarma koja ide direktno na relej istog. Sve u svemu, to sto je precvikovana zica i nije problem sve radi i bez nje ali kad dodirne masu auto se automatski gasi. Neverovatno, juce sam rasklopio ceo zicani deo ispod volana kako bih nasao kvar.
Najgore od svega, na svakoj rupi zica je blago dodirivala, nedovoljno da ugasi auto pa je delovalo kao da trokira ili da mi obori obrtaje a pri tom ne ugasi motor.
Ko bi rek`o da je takva glupost bila uzrok tih problema i guranja kola od dve tone u najgorem spicu.J***m ti turbinu!
Comment
-
-
Boost je bio tu, chitao, pratio, ali nije prepoznao nijedan simptom vezan za SAAB elekroniku, te je stoga cutao i pratio sta pisete
Jednostavno nisam imao nijednu tacku da dohvatim, ovako virtualno
Pokazalo se da sam bio u pravu i kad nekazem nista
Bitno da si nasao greskuAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment