Saab 93 2.0T B205E Dihtung glave motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ivan
    CBC Početnik
    • 02.12.2018
    • 6
    • Beograd
    • Auris TS 1.8hsd

Pozdrav svima. Prica kaze sledece... Kupio sam navedeni Saab i uradjen je dihtung poklopca motora, servis, ulje, filteri, antifriz, ociscene dizne i promenjena sva vakum creva i pregledani sistemi za isparenja iz rezervoara i ostali koji rade na vakumu i po recima majstora ostaje da se isprati DIC kaseta jer je na dijagnostici prijavljivao missfire na svim cilindrima ali nije palio check engine.

Posle tog zahvata odlucio sam da kupim kasetu i potraga jos traje. Auto na leru sada radi zadovoljavajuce ali ipak ima malih trzaja, u voznji se ne primecuje. Posle svega odlucio sam da auto testiram na autoputu da vidim kako se ponasa.

Izasao na put prema aerodromu i u 3 brzini sa 70km/h uradio 2 ubrzanja do 130 i na trecem ubrzanju pocne da dimi ispod haube i istog momenta stanem, podignem haubu i primetim da je puklo crevo od termostata prema grejacu kabine.
    Auto vise nisam palio, pozvao sam slep i oterao kod majstora koji je rekao da se to desava jer je auto stajao dugo i creva nisu menjana. Zamenio je crevo i dosuo oko 3.5lit antifriza,testirao sam auto kratkom voznjom od 15min i temp je na pola kao i do tada ali sam primetio da su creva za vodu pod pritiskom i pri otvaranju cepa ekspanzione posude vratio je malo antifriza napolje.
    Auto smo zatim testirali tako sto smo otvorili posudu i drzali konstantno 3000 obrtaja i majstor je rekao da je sad ok i da pratim, da creva treba da imaju pritiska ali ne previse.

Mene sad plasi iskreno jer znam da pritisak u rashladnom sistemu moze biti samo jedno a to je Dihtung glave motora. Kako da se testira pravilno i da li je mozda moguce da na delu vodenog hladnjenja turbine nabija pritisak a ne na dihtungu glave.

Najbitnije pitanje je da li dotezanje glave moze resiti problem ili mora da se skida. Ako mora dole sledece pitanje je gde to raditi?

Malo sam razocaran jer ovde gde sam vozio auto na servis imao sam preporuku i pregledali su auto pre kupovine i rekli da je sve extra i da radi odlicno da je problem lera lako resiv i da je najvece ulaganje kaseta. Na to sam bio spreman ali na dihtung nisam ali sad sam usao u celu pricu i auto mi se zaista dopada i zeleo bih da ga zadrzim. Dajte neka iskustva oko zamene dihtunga tj gde da to uradim a da budem siguran da ce serviser ispostovati sve parametre koje treba i da kupim i tu kasetu i da se smirim i posvetim lickanju i doterivanju.
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Na FB stranici SAAB CLUB SERBIA je pre neki dan Marko Vlaisavljević pominjao da ima crnu, a da mu treba crvena. Možda bi je prodao.

Za ostatak problema u vezi mogućeg naduvavanja creva zbog dihtunga mogu samo da prepričavam. Nekad negde (možda baš na ovom forumu) se javljao čovek sa Altine u Zemunu koji je imao manometar prilagođen merenju pritiska u prelivnoj boci pa bi bilo korisno da se prvo obavi takvo merenje. Verovatno da tu spravu imaju i neki serviseri.
    Last edited by stevak; 03.12.2018, 15:49.
    ex SAABotražitelj

Comment

• Ivan
      CBC Početnik
      • 02.12.2018
      • 6
      • Beograd
      • Auris TS 1.8hsd

Dogovoreno za sutra merenje kompresije kao i pritiska u rashladnom sistemu pa cemo videti da li sam ja samo napet bez potrebe zbog creva pod pritiskom bez potrebe ili tu ima nečeg ozbiljnijeg.

Comment

• dragan1964
        CBC Početnik
        • 03.12.2018
        • 5
        • beograd
        • ford focus

dic kaseta ? mislis na DIS modul ili nesto drugo?

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by dragan1964 View Post
          dic kaseta ? mislis na DIS modul ili nesto drugo?
          Mislio je na DI (Direct Ignition Cassette) kasetu.
          ex SAABotražitelj

Comment

• Ivan
            CBC Početnik
            • 02.12.2018
            • 6
            • Beograd
            • Auris TS 1.8hsd

Ode glava dole menja se dihtung glave u**** izduva lambda sonda i ventil za rasterecenje pritiska turbine i to bi bilo to

Comment

• Ivan
              CBC Početnik
              • 02.12.2018
              • 6
              • Beograd
              • Auris TS 1.8hsd

Samo da izvestim dihtunzi promenjeni. Auto uzupcen kako Bog zapoveda i srafovi sa bregastih vraceni kako treba tj oni crni sa kanalima za ulje na svoje mesto. Auto za sada radi kao sat bas onako kako i treba. Pozdrav pa se cujemo s proleca kad krene voznja bez krova i neke druge teme vezane za ucvrscivanje sasije i kozmetiku.

Comment

Working...
              X