Svecice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Pa to sam i pretpostavljao, ali ako mu je "majstor" izrichito naglasio da mora da stavi "Fordove" onda rekoh mozhda i postoje neke "made by" Ford Dodushe, komplikovano je zapamtiti naziv "Motorcraft", a dodushe i nepotrebno ako ste "majstor" koji popravlja Ford-ove automobile
    http://www.bmw.tv

Comment

• nicolas
      CBC Veteran
      • 17.11.2007
      • 175
      • Beograd

Evo mali update situacije, posto nisam bio za kompom par dana.
      Malo sam sredjivao neke druge stvari na autu, jer sam na godisnjem, pa sam krenuo na put. To mi je bila idealna prilika i da izmerim potrosnju goriva koju nisam do sada "preciznije" merio. Sipam ja na benzinskoj pumpi bezolovni do vrha, pa cu posle odredjene kilometraze sipati ponovo i videti koliko posrkao.
      I sta se dogodilo? Nakon sto sam napunio ceo rezervoar, posle par paljenja, auto pali na pola kljuca... iz prve, kao sto nikad do sada nije palio. Ali, to se vec desilo kada sam stigao do mojih, pa me cale zeza kako auto nece da pali na "beogradski vazduh"
      U svakom slucaju, resim da odvezem auto kod caletovog mehanicara, posto ga znam licno, a i dobar je majstor... cisto informativno da baci oko na motor i proceni stanje, posle velikog servisa. Ipak, dve glave (dva majstora) su pametnije nego jedna (mada nekad to i nije tako ).
      Pregleda on sve redom, kaze... motoro ti je jako dobar, u principu nema nista posebno da se radi na njemu. Tad se setim ove zafrkancije oko svecica, pa reko' 'aj i njih da vidimo. Povadimo svecice, u njemu su Motorcraftove, prilicno istrosene, pa su se zazori povecali. Smanjimo zazore na oko 0,7mm, ocistimo ih i kaze majstor da sigurno jos neko vreme mogu da idem sa njima. Nisam poneo digitalni da ih tad slikam, ali generalno nisu toliko lose koliko mi je onaj prvi elektricar predstavio. Naravno, menjacu ih posto su ocigledno skoro odsluzile svoje, ali nije nikakva hica.
      Posle ciscenja, auto i dalje pali dobro, iz prve, kao kada sam otisao iz Bg. Pretpostavljam da je punjenje rezervoara uticalo na rad pumpe. Medjutim, nikada u rezervoaru nisam imao ispod 15 litara, ali ko ce znati... mada, drzanje kazaljske rezervoara iznad polovine je skup "hobi"
      Svakako u dogledno vreme planiram da ugradim plin, pa se nadam da cu na taj nacin izbeci i eventualno ponovno vracanje ovog problema. Mada, neki preporucuju i kod plina da se paljenje obavi na benzin... tako da... hm...

Comment

• stajnajn
        CBC Član
        • 28.07.2008
        • 56
        • nis

meni se isto desavalo da na eskortu 3-ci nece da upali bas zbog potapajuce pumpe, prvo verglam nece, posle verglam on se upali pa se odma ugasi e i onda odma upali. mada sam ja uvek imao malo benzina u rezervoaru pa se nisam toliko cudio ali kako ti kazes da imas uvek skoro 15 litara to mi je malo cudno, meni je na 10 litara uvek dobro palio i ako mi je motor mnogo bio los.

Comment

• Mickey038
          CBC Član
          • 04.08.2008
          • 18
          • Pristina

Dobre svecice su i Denso. U toku vikenda pogledacu u Haynes Book koje svecice odgovaraju tvom modelu pa cu ti ovde napisati spisak da znas sta da trazis. Samo nebi bilo lose da me podsetis u ponedeljak

Comment

• nicolas
            CBC Veteran
            • 17.11.2007
            • 175
            • Beograd

Vec sam stavio Motorcraft, za sada sve deluje ok (a i kako ne bi )
            Mada, javi i za Denso cisto da znam za ubuduce, dobra informacija je uvek od koristi...

Comment

• Probisvet
              CBC Senator XXL
              • 07.06.2005
              • 423
              • FRANCUSKA

Re: Svecice

Originally posted by nicolas
              Elektricar je pogledao relej paljenja i zamenio ga je, ali posto se problem nastavio, pogledao je svecice i kaze da bi trebalo da ih sto pre zamenim (kao... svecica na prvom cilindru je u ocajnom stanju) i da je to verovatno uzrok problema. E sad... kaze da bi mi oni zamenili svecice, ali nemaju, jer na ovaj motor moraju da idu Fordove odgovarajuce svecice i nijedne druge.
              Jedan ortak mi rece da ne moram da kupujem nikakve Fordove svecice vec da mogu da stavim i odgovarujucu Super-Bosnu (komplet oko 1200 dinara) ili nekog drugog proizvodjaca i da ce raditi.
              Ovo je vrlo cudno da kod nas ima ovakvih elektricara - moj brajko ovakav nacin koverzacije sa navodno elektricarem dovodi me u situaciju da reagujem da takvih nadri elektricara ocigledno ima ohohoho.
              Trebalo bi da razumes poentu ovakvog nacina razgovora sa majstorem koji je slep i na pipanje pravi dijagnozu. Sto znaci uzme ti lovu i ujedno se uci na tvojim kolima gde bi i zasto se desava to i to?

Nebi bilo lose da nam napises koji je taj nadri elektricar i gde mu je ta radionica. Ja licno kod takvih ni biciklo nebi dao ni da ga pogleda a kamoli da ga pipne

Comment

• RS-4
                CBC Veteran
                • 29.04.2008
                • 162
                • Norway

Dobro bre, zasto ispljuva coveka, zato sto je zamenio rele ili zato sto je rekao da treba da zameni svecice koje je skidao i video da su presle nezna se koliko sto je i poznati i priznati "majstor" iz tatinog komsiluka konstatovao a nije konstatovao da to nije Jugo 45,55 a ni Z-101 pa da se zazori ne podesavaju na 0.7mm?

Nezelim da branim nikog ali me uvek isprovocira dobri stari Srpski obicaj a to je PLJUVATI PO NEKOM a tog nekog cak neznam niti sam ga ikad video.

Pozdrav

Comment

• dukic jovan
                  CBC Član
                  • 17.02.2008
                  • 24
                  • surdulica

ja sam imao isti problem sa svecicama, paljenjem....., zamenio sam svecice , stavio sam BOSH sa dugim navojem koje odgovaraju fordu ( imam istog forda kao ti ) i svecice su odlicne, ali pre nego sto pocnu da te samouki majstori deru sa zamenama, proveri kablove za svecice jer ako su losi i varnice ne sve strane kada ih malo skines sa svecice mozda se tu gubi struja i onda nisu problem svecice. kako mozes da ih proveris vec sam pisao o tome na forumu. ako te jos nesto muci sa ovim modelom forda slobodno pitaj jer nema sta sve nisam morao da mu uradim dok ga nisam doveo u normalno stanje,
                  pozdrav

Comment

• Probisvet
                    CBC Senator XXL
                    • 07.06.2005
                    • 423
                    • FRANCUSKA

Originally posted by RS-4
                    Dobro bre, zasto ispljuva coveka, zato sto je zamenio rele ili zato sto je rekao da treba da zameni svecice koje je skidao i video da su presle nezna se koliko sto je i poznati i priznati "majstor" iz tatinog komsiluka konstatovao a nije konstatovao da to nije Jugo 45,55 a ni Z-101 pa da se zazori ne podesavaju na 0.7mm?

Nezelim da branim nikog ali me uvek isprovocira dobri stari Srpski obicaj a to je PLJUVATI PO NEKOM a tog nekog cak neznam niti sam ga ikad video.

Pozdrav
                    Pa ovo nije bas pljuvanje kako to ti rece vec kritika ako si za takve majstore onda idi kod njih ja nisam ni protiv. Ovaca ima i uvek ce buti za ****nje. Mislim da nije lepo da se takvi elektricari uce na ovim jadnim ljudima koji stvarno ne znaju ni elektriku a kamoli mehaniku. Treba biti profesionalan a kako to izgleda pitaj ZVERKA.

Comment

• RS-4
                      CBC Veteran
                      • 29.04.2008
                      • 162
                      • Norway

Comment

• Mickey038
                        CBC Član
                        • 04.08.2008
                        • 18
                        • Pristina

Po Haynes book-u svecica za 1.8 je Champion RE7PYC5.

Alternativa je NGK PTR5A-10

Nesto vise o svecicama moze se naci u NGK katalogu:

http://www.ngkntk.co.ukworkingFileLibCa ... alogue.pdf

Comment

• Mickey038
                          CBC Član
                          • 04.08.2008
                          • 18
                          • Pristina

Evo malo update-a iz Autodate:

1. Motorcraft AYRF22PP
                          2. Autolite APP5344