tip motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vojislav72
    CBC Član
    • 06.09.2008
    • 10
    • topola

tip motora

Imam golf III 1.4 1996 motor mu je repariran pa mu je ukucan PUS kod prethodnog vlasnika. Crkla mi je lambda sonda koja izgleda da je nesto budzena. Kako da saznam koji mi je tip motora jer u PUS oznaci imam samo brojeve? Znam da postoji ABD i AEX tip i mozda jos koji ali kako da budem siguran? Da li pri dijagnostici mogu da dobijem i ovu informaciju?
    Voja
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Bolje nas nashao Vojo...

Imam obavezu da te poshaljem na "check in" proceduru tj. na predstavljanje u sobi za - predstavljanje. Logichno

Elem, u pravu si, pored ABD i AEX, postoji josh jedan tip motora iste radne zapremine iz tog perioda, oznaka je APQ ali je on u proizvodnju uveden neshto kasnije, tachnije krajem 1997. godine, tako da on u tvom sluchaju otpada

Poshto kazhesh da je auto '96. godishte, trebalo bi da se radi o AEX verziji jer je ona nasledila ABD verziju koja se ugradjivala do 1995. godine, mada je za neka trzhishta ugradjivan sve do kraja 1996. godine. Tako da, sve zavisi za koje je trzhishte pravljen taj tvoj Golf. Poshto je najverovatnije u pitanju model napravljen za plasman na Evropsko trzhishte onda je u pitanju AEX verzija motora.

Verziju motora mozhesh da provalish i iz radne zapremine: ako je kubikazha 1391 ili 1398 ccm onda se radi o ABD motoru, a ako je radna zapremina 1390 onda je u pitanju AEX (ili kasnije APQ) verzija motora.

Pri dijagnostici necesh dobiti "napismeno" o kojem se tipu motora radi, mozhesh dobiti samo internu oznaku proizvodjacha ali osim ako nemash VW-ove shifre to ti nece puno pomoci
    Medjutim, ono shto cesh na dijagnostici saznati je tip/verzija upravljachkog programa ECU-a. Na osnovu ove informacije mozhesh da sa sigurnoshcu potvrdish o kojem se motoru radi zato shto su upravljachki sistemi za ova dva motora bili razlichiti. ABD motor ima Bosch Monomotronic sistem, dok AEX motor ima Bosch MP 9.0 sistem.

PS. Dobrodoshao na Cannonball forum, na pravom si mestu
    http://www.bmw.tv

Comment

• vojislav72
      CBC Član
      • 06.09.2008
      • 10
      • topola

tip motora

Zahvaljujem na informacija stvarno su extra , samo imam dopunu na moju proslu poruku: motor je je zamenjen 2002. ali na bloku sa prednje strane ima neka brojcana oznaka sastavljena malo neobicno, recimo u krug su brojevi od 1 do 10 a pored je ukucano 96 i u krugu i pored njega imaju jos neki brojevi pretpostavljam iz svega ovoga da je to motor iz 96 kao sto bi i morao biti prema saobracajnoj. Zna li neko kako se ovi brojevi tumace i cemu sluze?
      Kakvo bi resenje bilo da ubacim iniverzalnu lambda sondu koja pashe za te tipove motora? Ova moja ima 4 zice ali je prevezivana na kablovima pa verovatno nije original ali nisam siguran.
      Voja

Comment

• RS-4
        CBC Veteran
        • 29.04.2008
        • 162
        • Norway

U gepeku kod rezernog tocka imas nalepnicu bele boje koja sadrzi informacije o autu, tip motora, boji auta, tipu menjaca...

Servisna knjizica je druga opcija i u njoj imas informacije o autu

Sobzirom da je zamenjen ceo motor uporedi oznaku motora sa nalepnice i tip motornog kompa kao sto ti je vec receno i dobices resenje.

Pozdrav

Comment

• Vidan KV
          CBC Senator XXL
          • 24.10.2007
          • 432
          • Kraljevo
          • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Nećeš mnogo da pogrešiš i ako ubaciš univerzalnu lambda sondu,naravno Bosch-ovu.....nisu nmnogo skupe a vrše posao.......ali ,pošto si iz Topole skokni do AR i potraži znamenitog člana ovog(a i mnogih drugih)foruma Poznatog Dr.Bocu.....može mnogo da ti pomogne!.........pozzzz!

Comment

• vojislav72
            CBC Član
            • 06.09.2008
            • 10
            • topola

tip motora

Pozdrav kolegama, sada cu vec moci da se snadjem.

P.S. Danas mi je crko regler za punjenje akumulatora, da vidite samo kako prsti iz akumulatora kada ga puni napon od 18V. Za dlaku da mi napravi dzumbus , a koliko prekjuce sam mu ubacio nov sekvent Landi Renzo a prosle nedelje nov akumulator. Kada me potera maler onda me bas potera.

Pozdrav, Voja

Comment

Working...
            X