bord kompjuter-problem :(

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MAXX
    CBC Član
    • 14.05.2005
    • 18
    • PANCEVO

bord kompjuter-problem :(

juce sam(kao da nisam imao pametnija posla) izvadio kasetofon(najobicniji)iz auta....u trenutku kada sam otkopcao poslednju zicu,pojavila se mala varnica,i nakon sto je kasetofon sklonjen od tog trenutka bord kompjuter ne radi kako treba...

na primer,kada je auto ugasen digitalni sat ispod bord kompjutera ne radi,a na svaki put kada se auto upali digitalni sat pocinje da radi iz pocetka(0:00),ili u opciji VERBAUCH(prosecna potrosnja) umesto broja stoji : - - - - l/100km,a REICHWEITE(domet sa benzinom u rezvoaru) je sada : 0 km....(?!)...jedino ispravno pokazuje kolika je potrosnja benzina u zavisnosti od pritiska na gas(prva opcija)

ja sam totalni laik sto se tice elektronike u autu,pa bih zamolio sve strucnije ljude na ovom forumu za neki savet....odnosno,kako to da vratim u prvobitno stanje?...i da li ce povezivanjem novog kasetofona bord kompjuter opet raditi normalno??....kompjuter izgleda da radi,ali je nekako resetovan ili sta vec,i ne pokazuje tacne podatke......i da li neko ima ideju sta se ovde zapravo dogodilo?!.....kakve veze ima obican kasetofon sa bord kompjuterom??!

auto je opel vectra 2.0i ecotec motor,1995 godina(auto je ceo kompjuterizovan "sve na dugme"),a ostala elektronika,hvala bogu,radi normalno

unapred hvala i pozdrav svima
  • Wiz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3104
    • Nish

Kako se meni cini nesto je crklo,izgleda da je vrisnuo neki procesor sto nije bas nimalo naivno,nego jesi probao da otkacis akumulator malo sacekas i opet zakacis mozda mu samo treba reset,i ubuduce kad nesto radis oko tih stvari bolje otkaci acccu

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Da li radio/kasetofon koristi display od board computera?

Pogledaj osigurace.

Skini kabel sa akumulatora i resetuj ceo system posle izmene osigurac, sumnjam da je jedan otkazao poslusnost.

(dakle sat nema permanentnu struju i informacija sa rezervara fali- moze biti interno u board computeru a moze biti da ti ni skazaljka za gorivo neradi, dakle daje jedno celo kolo instrument table orestalo da radi??? )
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja sam totalni laik sto se tice elektronike u autu,pa bih zamolio sve strucnije ljude na ovom forumu za neki savet....odnosno,kako to da vratim u prvobitno stanje?...
        servis ?

sa takvim stvarim se nije igrati napamet, moze skupo da kosta. verovatno si napravio neku nepredvidjenu operaciju na zicanoj formi, i pogresno odspojio zice/pocupao sta ne treba kada si demontirao kasetofon.

taj auto ima jako malo elektronike za danasnje pojmove ali opet zahteva odredjene procedure rada. mislim da ce upouceni elektro serviser koji radi Opele resiti problem brze i efikasnije nego da se sam mucis da izucavas auto elektriku.

ako bas insistiras sam da pocens od nule, ja bih savetovao neku knjigu za pocetak i elektricnu shemu bas za taj auto, to godiste i taj model.

inace, metodom nasumicnog spajanja i odspajanja zica moze da se sredi i sam motor, odnosno menadzment motora (ECU) a to ce jos skuplje kostati da se popravi.

uz to su potrebni instrumenti za merenje raznih elektricnih velicina, imas li takvih resursa (instrumenit, shema, knjiga o teoriji elektricnih kola) za kretanje od pocetka sigurnim koracima ?

ne bih da zvucim neugodno, ali takvi poslovi zahtevaju neko prethodno znanje/iskustvo za pouzdane popravke bez daljih kvarova/problema.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• MAXX
          CBC Član
          • 14.05.2005
          • 18
          • PANCEVO

hvala svima na odgovorima

nisam ni mislio da sam previse cackam oko elektronike u autu,kako rekoh, nisam uopste iskusan sto se toga tice,jer ranije nikada nisam imao takvih problema(mada prvo sto mi je palo na pamet je da iskljucim sa akumulatora,ali kazem,plasio sam se da ne zeznem nesto jos gore),samo sam pomislio da neko sa foruma nije imao slicna iskustva(nedaj boze)

najbolje je da to sredi neki servis,ali u narednih 10ak dana nisam u mogucnosti da odem do nekog servisa,a potreban mi je auto

danas sam bio prinudjen da odem do grada autom(par km) i video sam da je kompjuter TOTALNO pobrljavio...

par minuta radi NORMALNO(znaci,sve funkcije)..(?!)...onda odjednom se pojave neke brljotine na displeju(kao kada se "pokvare" oni digitalni brojevi na digitronu,pa ispadnu neki simboli bez smisla)....pa onda se POTPUNO ugasi,i nista se ne vidi.........i na kraju se pojave normalni brojevi,ali izuzetno svetli,jedva primetni.....(?!?!)

sve drugo radi potpuno normalno(kazaljke za gorivo,temperaturu motora itd),znaci sve je OK sem tog bord kompjutera koji nema nikakve veze sa kasetofonom

cuo sam od jednog poznanika da je moguce da je u pitanju neki kratak spoj,a sta to znaci nemam pojma.....odnosno,bolje receno koliko ce da kosta popravka nemam pojma...

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Sve vise sumnjam na PROCESOR

Comment

• Black Knight
              CBC Senator XXL
              • 13.10.2004
              • 2020
              • Novi Beograd, kicblo

Reci mi jel imas dupli ili jednodelni display na board computeru?
              Da li imas tempomat?

moguce je da ti je crkla instrument tabla...inace da je crkao ECU ne verujem da bi mogao normalno da vozis...s obzirom na to prvo probaj da vidis kod servisera da nemas neki kratak spoj...a ako nema pokusaj da nadjes istu kontrolnu tablu i da je stavis...

Kontrolna tabla sa zadje strane ima (ne znam kako se strucno zovu) kontakte koji su u onoj plastici...znaci izgledaju kao "magistralni kablovi" u kompu...izmedju ploce i HDD-a...ali posto su plasticni moguce da si ih polomio kada si vadio kas/cd player...
              Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Mislim da je vukao napajanje sa kasa bord komp, ako ne i nek podatke. Pretpostavljem da je resetovanje dovoljno, ako sve opet povezes na isti kas kako je bilo!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                X