Renault Megane 1.5 dci se trese na leru

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ddacha
    CBC Početnik
    • 21.12.2008
    • 8

Renault Megane 1.5 dci se trese na leru

Pitanje je u vezi Renault Megane 1.5 dci 2005 god (prešao 135000 km), nedavno uvežen iz Francuske. Auto se trese na malom broju obrtaja tj. na leru, posebno se oseća kada se potpuno ugreje jer tada još malo smanji broj obrtaja na leru (broj obrtajane varira ni kada je motor hladan ni kada je zagrejan, ali se auto trese). Auto ide odlično, na dijagnostici nema grešaka. Filter goriva sam zamenio. U Renault-ovom servisu kažu da su dizne ili pumpa i hoće samo da mi zamene komplet dizni (preko 1000 eur) a ako nije to onda da menjaju pumpu. Ima li još nešto što bi moglo da prouzrokuje ovakvo ponašanje a što bi trebalo proveriti pre ovih velikih zahvata. Za čišćenje dizni su mi preporučili bošistu pa me zanima koliko to uopšte košta?

Pozdrav
  • MirkoDamnjanovic
    CBC Senator
    • 26.09.2008
    • 291
    • Srbija
    • Cetvorotockas

Re: Renault Megane 1.5 dci se trese na leru

99% su dizne jer je to mana svih dci motora i tesko da ciscenje moze da pomogne. Savet iz najbolje namere je da taj auto zalecis sa sto manje para (mozda da pojuris polovne dizne) i prodas. S tim da proveris da li je do dizni tako sto ces da stavis sa neko kome valjaju.

Ne znam kakve su to dizne ali mozda mogu da se zamene sa nekima za VW. Vredi raspitati se ali je 100% bacanje para kupovati nove dizne jer ce i one stradati.

Benzinci su im super - extra posao je 1,4 16v ili ako nadjes 1,6 16v motor i ugradis plin.

Comment

• Car
      CBC Senator XXL
      • 07.07.2005
      • 900
      • Beograd

A da nisu neki nosaci motora i slicno, ovako laicki zakljucujem...
      Ako vec broj obrtaja stoji zakucan najednom mestu.

Ja sam imao ok iskustvo u Renault Sava na karaburmi (tj. mirijevski bulevar), prilicno su jeftino sredili dizne, s tim sto je na 1.9 dci bosch ubrizgavanje, a za 1.5 dci se i na forumu vise puta pisalo da nisu bas pogodne za remont... Cini mi se da je bas dieselman pisao o tome.

Comment

• 21forever
        CBC Početnik
        • 25.11.2008
        • 2
        • trstenik

a u kom su ti servisu rekli da moras da promenis sve cetiri dizne?pitam te to jer i ja vozim megana1.5 i vozio sam ga pre par dana na dijagnostiku,jedan od potencijalnih kvarova je bila dizna i rekli su mi da se menja samo jedna,dve koliko je vec potrebno.

Comment

• ddacha
          CBC Početnik
          • 21.12.2008
          • 8

Da, i ja sam na forumu našao da se radi o Delphy tj. Lycos (valjda) pumpi koja je glavni uzročnik problemajer počne da se kruni i opiljci upropaste i dizne.

Kako bilo, danas mi je majstor proverio uzorak iz filtera nafte i bilo je metalnih opiljaka, tako da je pumpa izgleda otišla, a dizne su pod znakom pitanja (u četvrtak idem kod bošiste). Postoji nada da su dizne u redu baš zbog tog konstantnog broja obrtaja.

Inače, ja sam iz Kragujevca, pa sam išao u ovde jedini Renault servis, a zvao sam i drugi u Jagodini i isto su mi rekli. Reci mi u koji si ti servis išao, da pozovem i raspitam se.

Može li ova pumpa da se remontje i po kojoj ceni?

Comment

• click
            CBC Veteran
            • 13.09.2007
            • 128
            • Beograd

Originally posted by ddacha

Kako bilo, danas mi je majstor proverio uzorak iz filtera nafte i bilo je metalnih opiljaka, tako da je pumpa izgleda otišla, a dizne su pod znakom pitanja (u četvrtak idem kod bošiste).
            Zar filter nije postavljen pre pumpe? Ako jeste, opiljci u njemu ne mogu biti iz pumpe

Comment

• dieselman
              CBC Senator XXL
              • 14.11.2005
              • 833
              • tt

...kad na 1.5dci zvekne pumpa,Delphi zahteva da se menjaju i rezervoar i dovodne cevi...sve bude kontaminirano...

Comment

• ddacha
                CBC Početnik
                • 21.12.2008
                • 8

U pravu si za filter, uzorak nafte se ne uzima iz filtera nego direktno sa nekog creva (ponovo su to radili kod bošiste).

dieselman je potpuno u pravu, bošista je rekao da mora da se zameni pumpa, da se očiste dizne, da se dobro ispere sistem i da se zameni rezervoar (jer zbog nekih pregrada ili komora ne može dobro da se ispere. Sve u svemu, strašno!

Comment

• dieselman
                  CBC Senator XXL
                  • 14.11.2005
                  • 833
                  • tt

...to sa ciscenjem injektora kod ovakvih slucajeva ce malo teze da ide ...obicno stradaju ventili na injektorima,a tu slabo ciscenje radi...

Comment

• ddacha
                    CBC Početnik
                    • 21.12.2008
                    • 8

Baš znaš čoveku da uliješ nadu u teškoj situaciji

Ma, kako mora tako će i biti. Auto je kupljen na auto placu pa će oni to da plate, ali bio bih srećniji da toga nije bilo.

Da li misliš da dizne moraju da se menjaju, ili može neka zamena uložaka ili nešto tako?

Comment

• dieselman
                      CBC Senator XXL
                      • 14.11.2005
                      • 833
                      • tt

...uglavnom mogu da se poprave...

Comment

• ddacha
                        CBC Početnik
                        • 21.12.2008
                        • 8

E, sad, epilog...

Na detaljnom pregledu, dizne su u redu, pritisak pumpe u redu, a nosač motora ne valja. Zamenjen je nosač i auto se potpuno smirio, sve izgleda savršeno a majstor garantuje da je sve u redu, da ništa više ne treba raditi sada. Ali, ostaje činjenica da u nafti ima opiljaka, očigledno ne u velikij meri ali dovoljno da pokaže da je pumpa načeta i da je taj proces u toku.

Pitanje je sada koliko je to hitno za zamenu? Dva različita Renault majstora tvrde da je to standardna pojava kod ovih motora i da ovaj auto još dugo može da se vozi pre zamene pumpe, dok moje razmišljanje ide u pravcu dizni i toga da je možda bolje sada zameniti pumpu i ne rizikovati propast dizni jednog dana.

Kako se procenjuje nivo opiljaka u gorivu (da li ih je malo, mnogo...)? Neko iznad reče da je filter pre pumpe, ali u jednom postu na ovom forumu piše
                        Tada mi je majstor iz Delphia rekao da proverim filter goriva. Navodno treba da ga izvadim i iscedim u posudu a onda prirodnim magnetom da proverim da li postoje (hvataju) piljci. Ukoliko postoje onda je pumpa otišla itd.
                        U drugom postu nađoh
                        Odšlepam do ovlaštenog servisa , tamo pogledaju , neće upali i kad su skinuli filter nafte, dole talog koji privučen magnetom napravi krug veličine metalnog dinara
                        A i kako ovi opiljci stignu u rezervoar, i on je pre pumpe?

Comment

• Chila
                          CBC Senator XXL
                          • 18.07.2008
                          • 401
                          • Kos. Mitrovica

Tu niko ne moze da bude sigeran u proceni,proces postoji a koliko je progresivan ne moze se reci sa sigurnoscu!
                          Samo vas gledam ...

Comment

• dieselman
                            CBC Senator XXL
                            • 14.11.2005
                            • 833
                            • tt

..ako je skinuta(naceta) cementacija sa rolera i bregastog prstena,dalja desavanja idu geometrijskom progresijom...

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Povratnim vodom goriva opiljci dodju do rezervoara i filtera goriva.
                              Pumpa cu ubrzo da crkne.
                              pozdrav

Comment

Working...
                              X