Fiesta zvuk lagera (iz menjaca)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gesdim
    CBC Član
    • 05.03.2007
    • 35
    • Skopje, Makedonija

Fiesta zvuk lagera (iz menjaca)

imam Fiestu1.3i/ JJA 1996; menjao sam oblogu lamele 2005/87.000km,( zapalila mi se, a nije bilo tada da se nadje samo lamela, drugo je bilo o.k. ); tada nisu hteli da menjaju ulje u menjacu s obrazlozenjem da je nivo dobar i da je to originalno fabricko ulje; od tada presao sam 20.000km bez problema, sada oko praznika i snega malo smo vozili auto; upravo jutros se pojavio zvuk lagera koji nestaje samo kad se drzi kuplung; dali je to zvuk iz menjaca ili zvuk druk lagera ?
    ( Fiesta ima hidraulicni druk lager); inace lako se menja, nije tako hladno da je menjac ukocen; dali je mozda problem u ulju hidraulike kuplunga ili je mozda nesto (bezzazlenije) ?
  • Vidan KV
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2007
    • 432
    • Kraljevo
    • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Re: Fiesta zvuk lagera (iz menjaca)

....pritisneš kvačilo zvuk se gubi-znači nije druk ležaj......s obzirom na temperature(doduše ne znam da li je tako hladno u SK) možda i ne moraš da brineš.Ipak prekontroliši nivo ulja i ako je potrebno zameni.Postoje i aditivi za menjačko ulje pa nije ni to loše dodati jer je jeftinje nego da menjaš ležajeve u menjaču ili ceo menjač......pozdrav!

Comment

• Boki Ar
      CBC Senator XXL
      • 11.11.2004
      • 2827
      • Aranđelovac
      • Vektra

Vidi, ako je menjač - ležaj gornjeg snopa, koji je kod njih čest problem, počeo da "rola", nema tog ulja i aditiva koji će to popraviti.

Takodje, ako nemaš radpciger za skidanje zupčanika 5-e brzine, bolje se ne upuštaj u popravku...

Pozdrav!
      BP

Comment

• gesdim
        CBC Član
        • 05.03.2007
        • 35
        • Skopje, Makedonija

Originally posted by Vidan KV
        ....pritisneš kvačilo zvuk se gubi-znači nije druk ležaj......s obzirom na temperature(doduše ne znam da li je tako hladno u SK) možda i ne moraš da brineš.Ipak prekontroliši nivo ulja i ako je potrebno zameni.Postoje i aditivi za menjačko ulje pa nije ni to loše dodati jer je jeftinje nego da menjaš ležajeve u menjaču ili ceo menjač......pozdrav!
        ... da, ja sam hteo jos odavno da dodam onu tubu Bardahl aditiva ali nekako majstori nece (ili neznaju) niti da menjaju ulje u menjacu kod Fieste, valjda ima neki zatvoren sistem ulja. Nek malo popusti ovaj sneg, detektiracu zvuk,svakako, provericy nivo ulja u menjacu , kad budem menjao lamelu i potisnu, a mozda i pre ako ima nacina... inace ovaj nas ovlasteni servis je ziva prevara , oni tvrde da se kod Fieste ne kontrolise ulje i ne menja ili dodaje ako se ne otvara menjac ??
        >> javio se u ovlasceni servis, sad su promenili plocu, valjda zbog sveteke krize, sad mi kaze ne samo promena ulja vec da rade i doturanje ulja u menjacu...ici cu samo da malo popusti...

Comment

• gesdim
          CBC Član
          • 05.03.2007
          • 35
          • Skopje, Makedonija

ispalo je i ulje za menjac kod Forda jos iedan od niza "Ford MYTH" koje treba razbiti.... niko kod nas nema ulje za menjac osim ovlastenog servisa, kod njega je 25eu 1 litar !!! prihvataju da mi dopune ali moram platiti 12 eu radnu ruku i 200gr ulja 5eu... znaci 17eu... nije neka velika suma ali nemogu shvatiti da niko od brojnih prodavnica za delove za Ford nema ulje za menjac za Ford ?? .. slicno je i sa onim malim federcicima u mehanizmu brave vrata, na taj MYTH nemaju monopol, jer ima covek koji ima te federe ali ih i on preskupo naplacuje...

..nego kad smo kod additiva jel neko probao doturiti (umesto < = 200gr ulja koje se godinama izgubilo, jednu tubu Bardahl-ovog aditiva za menjac, ja sam ga stavljao u menjac Pezoa 106-ce, dobro se pokazao ... ??

Comment

• gesdim
            CBC Član
            • 05.03.2007
            • 35
            • Skopje, Makedonija

Originally posted by gesdim
            ispalo je i ulje za menjac kod Forda jos iedan od niza "Ford MYTH" koje treba razbiti..
            ..nego kad smo kod additiva jel neko probao doturiti (umesto < = 200gr ulja koje se godinama izgubilo, jednu tubu Bardahl-ovog aditiva za menjac, ja sam ga stavljao u menjac Pezoa 106-ce, dobro se pokazao ... ??
            .. pa pronasli smo, fabricko ulje u menjacu Fieste JJA je "dozivotno" ulje koje se ne menja...nasao sam od drugog proizvodjaca (API) po ceni od 11 eu/l , litarsko pakovanje ( za doturanje)..
            .. Ali posto je sa dizanjem temperatura NESTAO taj zvuk, ja mislim da se radi o vrlo maloj kolicini koja nedostaje, mozda i manje od 100gr, pa nesto mislim da umesto ulja za menjac doturim " Bardahl ", tuba od 200grama, mislim da je bolje jer je aditiv namenjen za razne vrste ulja raznih proizvodjaca... ??

Comment

Working...
            X