Krpljenje alu felni 16" na Fordu - ali kako treba!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • driveM
    CBC Član
    • 26.06.2008
    • 40
    • Novi Sad

Krpljenje alu felni 16" na Fordu - ali kako treba!

Mogu li se alu felne ispraviti, ali da posao bude odradjen kako treba i da ne kosta koliko i nove felne!?

Felne su na autu ko zna od kada, a auto je kod mene dve godine (alu 16"). Pre godinu dana (verovatno nakon zamene zimske gume i felne => letnje gume i felne) sam primetio da mi auto malo trese, i kada ubrzavam i kada kocim. Pocele su tu razne dijagnoze da isplivavaju, a dosta njih je tipovalo na krive diskove (pri kocenju) i lose gume - jer su letnje gume zaista bile ocajne.
    Centrirao sam trap ali opet nista. U servisu su mi rekli da su mi felne krive, i to tri komada! Prvo sam menjao prednje gume pa sam kod jednog vulkanizera ispravljao jednu prednju felnu koja je bila kriva. Posle nekog vremena sam menjao i zadnje gume i ispravljao jednu felnu (koja je bila vise kriva) - to ispravljanje je bila prava nocna mora: posto je felna vec bila varena pukla je pri ispravljanju, pa je drugi servis opet vario, pa me je vratio kod vulkanizera da obrusi jer to nije njihov posao i tako. Sve u svemu to zadovoljstvo je kostalo koliko je kostalo i rezultat: nista!

I pred novu godinu sam stavio zimske gume sa celicnim felnama (14") i primetio da auto ne trese ni pri ubrzanju ni pri kocenju! Hocu jos jednom, kad se malo prolepsa vreme, da probam i sa jednim tockovima i sa drugim, i ako je moj zakljucak dobar onda je definitivno problem u felnama! Znaci, to sto je jedan vulkanizer ispravljao jednu, pa posle drugi drugu i treci vario - ko zna koliko su one jos uvek krive.

Mene zanima sledece: mogu li otici u neki servis za alu felne (po mogucstvu u NS-u) i dobiti uslugu ispravljanja tako da felne posle toga zaista budu okrugle i da auto prestane da trese (po mogucstvu za neke normalne pare)?
    Ja znam za jedan alu servis u NS-u al' nisam siguran hocu li proci isto kao i sa ovim pokusajem!? Zato me zanima ima li neko iskustva da je ovaj proces uspesno odradio?
  • ///M_Power
    CBC Senator XXL
    • 05.05.2008
    • 335
    • Beograd - Minhen

Re: Krpljenje alu felni 16" na Fordu - ali kako treba!

Ne znam za Novi Sad. U BG-u moja preporuka za ozbiljno ispravljanje i proveru felni samo Alu Roki kod auto komande.

Comment

• buldozer
      CBC Veteran
      • 24.03.2006
      • 151
      • Beograd

I moj glas za Alu Roki. Kod njih sam baš radio 16" za Mondea (ispravljanje, peskiranje i farbanje) za oko 13.000 dinara.

Comment

• muki_kg
        CBC Član
        • 17.12.2008
        • 33
        • kragujevac

ljudi,za kojih bre 13000 dinara?dal znaju oni u pare?pa za te pare ce covek da kupi novu felnu...brate ako su ti krive tri felne idi kupi nove felne ili pak polovne.a ako nemas sada para za to onda malo sacekaj dok se zaimas...u kg-u su ti cene najnize...iliti na bubanj potoku
        ma samo napred! ali popreko!

Comment

• DovlaK
          CBC Senator XXL
          • 24.07.2008
          • 560
          • Beograd

U Bijeljini (Rep. Srpska) ima čovek koji radi ispravljenje i varenje felni, ukoliko se najaviš (kažeš da dolaziš iz NS) sve može biti gotovo za par sati... Za tih par sati možeš da prošetaš po gradu i nakupuješ se jeftine firmirane garderobe pa još pri povratku uradiš povrat PDV-a + probaš šta je pravi burek i šta su pravi ćevapi

Šalu na stranu, ispravljanje felni kod njega je 25KM/kom, varenje je zavisno od veličine vara (da li je naprslo ili je otpao komad ili šta već) 20-25KM (ovo je okvirno za manje varove 3-4-5cm, za ostale se dogovara na licu mesta).

Legenda:
          KM - Konvertibilna marka
          1eur = 1,95KM
          Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• buldozer
            CBC Veteran
            • 24.03.2006
            • 151
            • Beograd

Originally posted by muki_kg
            ljudi,za kojih bre 13000 dinara?dal znaju oni u pare?pa za te pare ce covek da kupi novu felnu...brate ako su ti krive tri felne idi kupi nove felne ili pak polovne.a ako nemas sada para za to onda malo sacekaj dok se zaimas...u kg-u su ti cene najnize...iliti na bubanj potoku
            Može da kupi novu, al jednu, pa sa njome da se igra!

Comment

• driveM
              CBC Član
              • 26.06.2008
              • 40
              • Novi Sad

Slazem se da 13.000 nije mala cifra, ali to je surova realnost. Ja sam ispravljanje i varenje jedne platio 4000, a najgore je sto nemam poverenja da je posao uradjen kako treba. Zato i trazim nesto pouzdano.
              Ukoliko bih kupovao isao bih samo na nove. Sa polovnima se ne bih zezao da ne dobijem neke iste kao moje . Ali to mi je sekundarna opcija jer kosta - koliko znam bez 600e normalne nove necu naci.

Poslusacu vas savet za preporuku servisa i otici cu jednom prilikom u Alu Roki.
              Voleo bih da ih pregledaju i realno mi kazu mogu li od njih biti normalne felne i koliko ce to da kosta. Farbanje mi uopste nije bitno, samo da se lepo kotrljaju . Inace, ne fali ni jednoj komad - citave su, ali neke su vec varene.

Pitanje za NS-ovce: da li neko zna koliko je dobar onaj alu-servis na Telepu u Vrsackoj? Koliko znam oni su najveci (i skoro jedini) u NS-u za te stvari?

Ovo za Republiku Srpsku zvuci jeftinije, ali ipak... put me cesto nanese u BG, ali u Bjeljinu tesko.

Comment

• DovlaK
                CBC Senator XXL
                • 24.07.2008
                • 560
                • Beograd

Ljudi znaju da se spakuju i maksuz da dođu u Bijeljinu radi toga, a onda sa porodicom, devojkom, drugarima idu u etno selo, u šoping (garderobe, hrane, pića) i bukvalno im se isplati ta rabota, a što se tiče samog kvaliteta rada to mogu da ti pošaljem na PP slike šta se sve radi šta se može popraviti i koja kola sve dolaze tu
                Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

Working...
                X