pomoc- mazda 6 pije ulje??

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mazdasest
    CBC Član
    • 21.01.2009
    • 15

pomoc- mazda 6 pije ulje??

Imam mazdu 6 2003 god,benzin 1800ccm presla oko 65000km,kupljena polovna pre godinu dana sa 44000 km.
    auto je kupljen kod nas i redovno servisiran u ovlascenom servisu.
    e sad od kako sam ga kupio primetio sam da trosi ulje , u pocetku oko 400-500gr na 1000 km da bi se to povecavalo
    sve vise i sada trosi vise od 1200 gr na 1000 km.koristim propisano ulje koje je propisano i koje se koristi u ovlastenom servisu 5w-30 je oznaka
    e sad problem je sto auto perfektno radi, nikakav ja problem ne vidim da bih posumnjao sto trosi toliko ulja
    niti dimi , niti curi, motor suv, auspuh normalan, niti ovi u servisu imaju ideju zasto se to desava niti su imali takav slucaj.
    Da li neko ima ideju sta bi to moglo biti i zbog cega se to desava

zahvaljujem unapred
    M6
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Re: pomoc- mazda 6 pije ulje??

A da nije mozda malo vise presao od tih 60.00km? Ima li plin? Pojavljuje li se plav dim na izduvu?
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• mazdasest
      CBC Član
      • 21.01.2009
      • 15

Pa nije presao vise jer znam kad i gde je kupljen i redovno je servisiran u ovlascenom servisu za sto postoji i servisna knjizica.
      Nije mnogo vozen jer je sluzio kao drugi auto samo za duza putovanja.
      Plin nema, a plavi dim nisam primetio,niti sam primetio ikakav dim na izduvu kad je normalna temperatura.motor je takodje potpuno suv,
      a ni ispod njega nista ne kaplje.

Comment

• nemanya
        CBC Veteran
        • 29.03.2008
        • 199
        • Beograd

To je stvarno ogromna potoršnja ulja za auto te kilometraže.
        Jel taj auto od početka servisiran u ovlašćenom servisu?
        Ne verujem da bi ovlašćeni servis sipao falš ulje. Čudi me što oni ne dižu uzbunu,to je znak da mašina ima neku anomaliju.
        Pošto ide na duža putovanja,gradska vožnja mu ne oduzima život u smislu toga da auto radi većim delom u opsegu radne temperature.
        Možda ima problema sa provetravanjem kartera od uljnih para,pa zato podiže potrošnju?
        Ostalo bih ja već svrstao u teže mehaničke kvarove tipa - probio dihtung glave ili loša kompresija.
        "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• mazdasest
          CBC Član
          • 21.01.2009
          • 15

Jeste bio je 6x do sada u servisu na svakih 10000.ja sam ga vozio na 50000 i od 44 do 50h sam dolio 1l.od 50 do 60h sam dolio 4l
          a od 60 do 66 koliko ima sada vec sam dolio 5l.nisu digli uzbunu jer nisam ni ja mnogo navaljivao a i nije mi se ostavljao auto sto bih svakako morao
          da uradim.
          na nekom stranom mazdinom forumu sam nasao ovo :

a to je ovaj deo

sto mislim da ima veze sa ovim tvojim provetravanjem kartera koliko sam ja mogao da shvatim al sam ja totalni laik.

Comment

• nemanya
            CBC Veteran
            • 29.03.2008
            • 199
            • Beograd

Ne poznajem mehaniku Mazde,ali po svemu napisanom sudeći ovaj PCV ventil izigrava kapiju u propuštanju uljnih para.
            I koliko vidim na onom forumu,taj ventil može da časti vlasnika generalkom
            "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• Antoaster
              CBC Senator XXL
              • 07.12.2007
              • 343
              • Beograd, Voždovac

Jel si mozda probao kad je podignut auto da pokucas katalizator da vidis da nije pun ulja?

Comment

• dfast
                CBC Senator XXL
                • 26.05.2005
                • 1302
                • Hoofddorp NL /Bgd

Verovatno je taj pcv ventil, trci i odmah ga menjaj, kako sam razumeo on bi trebao da je zatvoren kada motor izadje iz lera a u leru da bude otvoren. To znaci da svo to ulje u****va u motor i sagoreva. Dijagnostika gasova bi to sigurno pokazala, a katalizator se verovatno ekstra puni u ovakvom "uljnom" rezimu rada.

Comment

• mishabgd
                  CBC Početnik
                  • 09.07.2009
                  • 3
                  • Bgd,gornji Vozdovac

i sta bi sa problemom potrosnje ulja,da li si saznao razlog izuzetno me zanima posto imamo kolko znam iste motore a bogami i isti problem .Naime vozim Ford Mondeo 1.8 2003 god,prvi sam kupac (kupljen u GrandMotorsu),nisam ga akao,vozio pazljivo i presao samo 52000 ali ubi potrosnja ulja .Uz to i povremeno se upali check engine,u servisu receno da katalizator malo pravi problem ali je u sustini ok.Receno mi je i da cesce dolivam ulje i da ostavim par dana auto da provere kompresiju itd.Auto pritom nedimi,ne baca ulje, suv i cist.Doduse malo slabije vuce (navodno sam ga ulenjio jer ga negazim) ali radi kao sat.Radjeni svi obavezni servisi.
                  Interesuje me sta bi dobio izbacivanjem katalizatora

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

otiso PCV ventil pa motor vuce ulje u usis a nema plavog dima jer je kompresija dobra, katalizator funkcionise i motor spotpuno sagori ulje.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• mishabgd
                      CBC Početnik
                      • 09.07.2009
                      • 3
                      • Bgd,gornji Vozdovac

Hvala na odgovoru, pokusacu da budem pametnica u servisu pa cu predloziti proveru tog PCV-a mada vidim po netu da je relativno jeftin deo .Brine me i u zadnje vreme zveketanje ventila na turi od oko 2000 obr/min, mnogo nervira ,menjao pumpu (stanicu) ali slaba vajda.Bojim se neceg goreg.Dal i ja da ga spizdim BG-NIS do panje pa da sagori i sto valja i sto nevalja.Hvala jos jednom,ovaj forum je super.

Comment

Working...
                      X