fiesta 1.3/96 ispao zategac kaisa za servo volan

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gesdim
    CBC Član
    • 05.03.2007
    • 35
    • Skopje, Makedonija

fiesta 1.3/96 ispao zategac kaisa za servo volan

u petak navece popodne je supruzi u voznji ispao donji zategac ( roler komplet sa zavrtnjem)...bilo je kasno, kisa , mrak i nisam ni pomisljao na to vec da se pokidao kais..danas izvadim kais kad on ceo, a nema donjeg zategaca; radi se o fiesti sa Servo volanom , bez klime, 1.3i/50ks...zategac je bio riknut jos 2002 kad su je doneli iz Nemacke, onda nije moglo da se nadje pa sam ga napravio od aluminiuma a lager nabio i osigurao segerom, a gornjem zategacu koji je metalan sam samo zamenio lager; sve je bilo dobro, samo sto su brzo poceli zvuci jer su lageri bili SKF s metalnim kafezom ( insistirao je majstor); kasnije sam nabavio Kojo lagere sa plasticnim kavezima i hteo sam da se zamene, ali uvek majstori kazu kao zvuk je dobar, jos dugo ce da tera...sad je velika zajebancija jer sam i prvi zategac (plasticni sa zalivenim lagerom) bacio, a crtez po kome sam radio je isto bacen a u hard disku je izgubljen kad se ranije formatizovao...u ovlascenom servisu mi tvrdi da NEMA posebno samo donji roler vec mora komplet sa mehanizmom (federom) sto dodje 220 EU.. ono sto me buni je da je kod njih i gornji roler plastican dok je kod mene gornji metalan.. inace ima jedna snabdevena prodavnica ali taj tvrdi da ima mnogo tipova i trazi mustru...
    Piranje je : dali se prema duzini kaisa ( Fiesta ima servovolan a nema klimu ) zna tacno koliki je precnik donjeg i gornjeg rolera. te sirina ??? ...nasao sam na internetu neke podatke za kompletan zategac ...FORD : 1 004 549 ..# FORD USA :
    96BF6A228AB ...fi70 x 21mm
    ..a nasao sam i samo roler sa zavrtnjem : 95WF-19A216-AC.... fi 70x25 ...

..Takodje mi ne ide u glavu zasto se zavrtanj koji steze roler odvrnuo posle 6 godina i 40.000km, ako se lager ukocio trebalo bi da se lager osteti ili kais prekine ?? ..pa smer okretanja kaisa Zateze zavrtanj ??
  • gesdim
    CBC Član
    • 05.03.2007
    • 35
    • Skopje, Makedonija

Re: fiesta 1.3/96 ispao zategac kaisa za servo volan

>> danas sam "razotkrio Myth" i jednostavno resio problem... kupio sam za ~18.5eu zategac sa zavrtnjem M8 i caurom, SKF VKM34034, izvadio cauru, prosirio podlosku za zavrtanj M10 koji je za donji zategac i to je to... a postoji SKF i kompletan zatezni mehanizam sa rolerom, mislim da je VKM 35011 i to dodje ~45 Eu.....
    ..usput sam i gornjem zategacu promenio lager, stavio sam lager Kojo sa plasticnim kafezom i svakako ugradio novi kais
    (to sam sve nosio u alatu jos od prosle godine ali su majstorima odbijali da promene, kao ti prerano menjas delove...)
    ..a zasto se zategac odvrnuo povezujem s blokiranjem lagera i stari omeksani kais pa viljuska
    zategaca radi veci hod i dodje na momenta kad su oscilacije u suprotnom smeru a posto zavrtanj NEMA feder sajbnu on se odvrne...

Comment

Working...
    X