MEgane 1.6 8V lupa na neravninama...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NpN
    CBC Veteran
    • 09.10.2007
    • 168
    • Novi Sad

MEgane 1.6 8V lupa na neravninama...

Ovo je drugi problem koji imam sa autom, nije toliko strasno, ali ne volim probleme.

Naime, desava se da, kada prelazim preko nekih neravnina nesto lupka negde kod tockova prednjih, ili se bar meni iz kabine tako cuje.
    Ponekada se neki udar oseti na papucici kvacila, to ne mogu da provalim odakle i sta?
    Ne mora biti rupa na putu, recimo prelazim preko neke zemljane povrsine [ispred zgrade ] i cuje se lup, lup tup, tup...
    Kao da neki metal udara tj. naleze na neko drugo parce metala.
    Cini mi se sa obe strane.
    E sad, skoro sam menjaao (kakvi su nam putevi ne cudim se uopste) cev letve volana cini mi se da se zove, i krajeve spona neki dan i levu i desnu, mislim da se sa desne strane lupkanje smanjilo, ali ne mogu da tvrdim da je nestalo, mozda mi lupka u glavi fobija...
    Desna spona je kao imala lufta, leva je bila manje vise ok, ali logikom menjas obe, pa sam posle zamene krajeva spona otisao prirodno, na optiku, i tamo je onaj "opticar" proveravao i kaze da je sve ok, nastelovali mi sve sto treba, i to je sad ok, auto se odlicno ponasa na putu, ali i dalje cujem to lupkanje po neravninama.
    Znaci majstor koji mi je menjao to sve, kaze da je sve ostalo u super stanju, lezajevi su ok, silen blokovi ok, kocnice sam menjao i napred i nazad pre dve nedelje, telo ili cev letve volana, krajeve spona, gume su nove... Ma sve je ok. To isto je potvrdio i onaj na optici.

Ali lupa i dalje.
    Mene sad interesuje da li je moguce da losi amortizeri proizvode taj zvuk (da se razumemo, ja sam elektronicar, ne mehanicar) posto ja sad najvise na njih sumnjam, ili moze jos nesto? Da ne kupujem amortizere cisto da bih proverio.
    I da, kad menjam amortizere da li je pozeljno da menjam sva 4 ili mogu samo napred?

Pa eto, ja kad opisujem opisujem nadugacko, a vi ako imate neki predlog ideju ili savet, pucajte!

Poz.
  • UkiMazda
    CBC Senator XXL
    • 16.11.2007
    • 444
    • Beograd
    • Alfa 156 2.0TS

Re: MEgane 1.6 8V lupa na neravninama...

A kakve su solje amortizera? Ja vozim japanca, i sa zadnjim sam imao slican problem, ne znam kako je tacno kod tebe.

Comment

• mupe
      CBC Senator XXL
      • 05.10.2006
      • 822
      • bg
      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Moraćeš kod majstora, a najverovatnije ti lupaju čaure sanki ili gumice balans štangle, tj. lupaju sanke ili balans štangla, jer su gumice propale. Ni jedan ni drugi kvar nisu preskupi za popravku.

Comment

• NpN
        CBC Veteran
        • 09.10.2007
        • 168
        • Novi Sad

Originally posted by UkiMazda
        A kakve su solje amortizera? Ja vozim japanca, i sa zadnjim sam imao slican problem, ne znam kako je tacno kod tebe.
        A jbm li ga, kaze majstor da su solje ok, i da su amortizeri ok, on je nesto to cimao, tresao, oslanjao se na amortizere, i kaze ponasa se super.
        I kaze da amortizeri treba bas jako da propadnu da bi se culo lupanje, a i da bi se onda i "tom metodom" videlo da amortizeri nisu ok.

Ne lupa samo na rupama, dovoljo je da put nije ravan skroz, da ima neravnina, cuje se lupkanje, znaci voznja po redovnom, normalnom {koliko to putevi mogu biti kod nas, sve su, samo normalni nisu} putu, i to je ocigledno...

Ne znam da li sam napomenuo, ali pre 6 meseci sam menjao i nosace motora, prednji i zadnji.

Originally posted by mupe
        Moraćeš kod majstora, a najverovatnije ti lupaju čaure sanki ili gumice balans štangle, tj. lupaju sanke ili balans štangla, jer su gumice propale. Ni jedan ni drugi kvar nisu preskupi za popravku.
        Bio sam ja prijatelju kod majstora, nekoliko puta, kod vise njih, nemaju ideju, tj. kazu posle nekog pregleda, kanal, dizalica, da je sve ok, i da ne znaju sta lupa sa sigurnoscu, ali solje i amortizere mogu i sam da odlucim da zamenim, nisu mi bas oni potrebni da mi kazu da to moze da bude, da zamenimo pa da vidimo.

Sta su caure sanki, gde to stoji, imas mozda neku fotku, gde bi to otprilike trebalo da bude?
        Balans stangle su ok, tako potvrdise 3 majstora.

Idem sutra da menjam neko crevo, pa ce opet da mi pogleda sve opet, ali ja sumnjam u to "gledanje" jer je vec troje majstora gledalo, a nije nista videlo...

Ja i dalje sumnjam na amortizere, pa ako mozete da mi kazete kako bih to mogao najbolje proveriti, da li mogu da se provere kad se skinu, ili na kolima, kako, sta?

Comment

• mupe
          CBC Senator XXL
          • 05.10.2006
          • 822
          • bg
          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Mislim da je zamena čaura sanki malo prekomplikovana da bi je sam uradio. Ti šrafovi hoće da zapeku pa onda moraju cele sanke da se skidaju... Ako imaš sreće, onda to neće morati da se radi. Inače, to su deblji gumeni prstenovi, prečnika recimo 8-10cm (odavno sam ih video, kada sam ih menjao na laguni) i nalaze se na krajevima sanki ispod nogu vozača i suvozača.

Da li češće dolaziš u bg? Vidim da si iz Kikinde... Ako hoćeš, preporučiću ti na pm mog majstora za kog sam 99,99% siguran da će ti pronaći i rešiti kvar.

Sad mi pade još nešto na pamet... Laguna ima nekakve stabilizatore koji idu sa gornjeg dela amortizera do glavčine, iza kočionog klipa na svakom prednjem točku. To je štanglica oko 1cm debela, koja lupa kao blesava kad dobije luft. Ne znam da li to ima i megane...

Comment

• svsavic
            CBC Član
            • 09.07.2007
            • 52
            • Beograd

Najverovatnije gumice balans štangle, ja imao slično lupkanje na R5. Zamena 1000din (ruke + gumice)

Comment

• NpN
              CBC Veteran
              • 09.10.2007
              • 168
              • Novi Sad

Originally posted by svsavic
              Najverovatnije gumice balans štangle, ja imao slično lupkanje na R5. Zamena 1000din (ruke + gumice)
              Ajde provericemo i to opet, mada ja ne znam sta nije u redu samnom ili sa njima kad kazu da je sve ok, i da je sve utegnuto...
              Mislim da je zamena čaura sanki malo prekomplikovana da bi je sam uradio.
              Vidi, da se razumemo odmah. Ja NISTA ne radim sam na kolima, sem elektronike, znaci SVU mehaniku rade majstori po servisima, jer ja nemam ni alata za neki veci poduhvat, ni garazu ni volje niti zelim to da radim. Neka svako radi svoj posao.

Ali ono sto MOGU da uradim, a to je da se maksimalno informisem i pokusam da dobijem savete od vas forumasa koji se mnogo bolje razumete u te stvari od mene, a moje je da naucim i zajedno sa majstorom dodjem do resenja problema sto jeftinije i u sto kracem roku.
              Necu ja to da radim, nego recimo ja kad odem kod majstora ja zajedno sa njim u kanal ispod kola gledam kako sta, pitam ako me nesto interesuje, kako, zasto... Da bih mogao i ja nesto da predlozim, i da znam sta i kako, da znam sta menjam, cemu to sluzi i ostalo.
              kontash, ba?
              Ti šrafovi hoće da zapeku pa onda moraju cele sanke da se skidaju... Ako imaš sreće, onda to neće morati da se radi. Inače, to su deblji gumeni prstenovi, prečnika recimo 8-10cm (odavno sam ih video, kada sam ih menjao na laguni) i nalaze se na krajevima sanki ispod nogu vozača i suvozača.
              Evo upravo ovo je svrha foruma, ja nemam blage sta i gde su caure sanki, niti sam to cuo do sada nego od tebe.
              Ok, provericemo sutra i to.
              Da li češće dolaziš u bg? Vidim da si iz Kikinde... Ako hoćeš, preporučiću ti na pm mog majstora za kog sam 99,99% siguran da će ti pronaći i rešiti kvar.
              Ne bas cesto, a i kad dolazim dolazim poslom, pa nemam mnogo vremena.
              Nadam se da necu morati za ovo da dolazim do BG-a, probacemo ovde da resimo stvar ovde.
              Sad mi pade još nešto na pamet... Laguna ima nekakve stabilizatore koji idu sa gornjeg dela amortizera do glavčine, iza kočionog klipa na svakom prednjem točku. To je štanglica oko 1cm debela, koja lupa kao blesava kad dobije luft. Ne znam da li to ima i megane...
              Ce da proverimo sutra kod majstora ako stignem do njega, jer imam posla preko glave, ako ne onda prekosutra.

A vi mozete slobodno da nastavite diskusiju i sa predlozima, jako pomaze i zahvalan sam na tome.

Znaci, neke caure sanki, pa stabilizatori ako ih ima... Ok, pregledacemo.

Inace, meni je malo zeznuto to sa servisom u Kikindi, jer recimo, prosle nedelje sam morao da cekam da mi naruce glupe spone, jer ih niko nema na lageru... Ne daj Boze da je nesto komplikovanije u pitanju... A veze nemam odakle u BG-u da narucujem, a ovi moje se ogradjuju kontam masno na sve to, a mozda i gresim dusu, ipak oni to i busom salju po porudzbini... Ko zna...

I tako, ja se uvek raspisem ko nesvet, nista, kada pregledam ovo sto mislim da pregledam, javljam se...

Poz

Comment

• svsavic
                CBC Član
                • 09.07.2007
                • 52
                • Beograd

Vizuelno gumice su bile OK kao i mehaničkim pregledom, ali zamenom lupakanje je prestalo. Gumice su se malo istanjile i ispucale i to se videlo tek kada su se skinule. Kod mene nije bilo šta drugo više da lupa (amortizeri novi, kugle bez zazora itd). Proveri kugle tj. viljuške

Comment

• NpN
                  CBC Veteran
                  • 09.10.2007
                  • 168
                  • Novi Sad

Vizuelno gumice su bile OK kao i mehaničkim pregledom, ali zamenom lupakanje je prestalo. Gumice su se malo istanjile i ispucale i to se videlo tek kada su se skinule. Kod mene nije bilo šta drugo više da lupa (amortizeri novi, kugle bez zazora itd). Proveri kugle tj. viljuške
                  Zamenio sam danas solje amortizera, i to bezpotrebno

Uh, zaradovao sam se da ce lupanje prestati, ali nisam ni izasao zglavno iz garaze, lupi na pragu... Skrenuo sam ljudi.
                  Provozao ga 100 metara i potvrdim da sam puko lovu za dz.

I vratili ga u garazu i gledaj, cimaj, lupaj, udaraj, on na dizalici gore, ja lupim dlanom u sponu odozdo, i tup!

Malo cimali, pa pajserom natezali amortizer... I kada se amortizer vraca dole, ne zaustavi, nego lupi amortizer... Kada smo ih skidali, kaze majstor da su generalno losi, ali da ne bi smeli da lupaju...
                  Ali posle se ispostavilo da bas oni lupaju.
                  Kako je to moguce...?

Nista, narucicemo nove u ponedeljak, pa cemo menjati.

Tacno nema sta drugo da lupi, a i to je taj prepoznatljiv zvuk, samo mi nije jasno kako amortizer lupa, zasto ne zaustavi pre nego sto dodje do kraja...

I jos jedno pitanje, koje amortizere da uzmem, cujem ima nekih standardnih, gasnih, dvosmernih... Koje su razlike, sem u ceni?

Comment

• mupe
                    CBC Senator XXL
                    • 05.10.2006
                    • 822
                    • bg
                    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Meni su nekad davno lupali amortizeri na golfu, ali samo na ozbiljnim neravninama i zato što su iscureli...

Možda grešim, ali imam utisak da ti majstor i nije neki...

Comment

• NpN
                      CBC Veteran
                      • 09.10.2007
                      • 168
                      • Novi Sad

Meni su nekad davno lupali amortizeri na golfu, ali samo na ozbiljnim neravninama i zato što su iscureli...
                      Pa nema sta drugo da lupa, mislis da moze nesto drugo biti?
                      Da ne dajem 100 eura za amortizere jos, a da nije...
                      Možda grešim, ali imam utisak da ti majstor i nije neki...
                      Vidi, meni se jos NIJEDNOM u zivotu nije desilo da odem kod majstora, ispricam detaljno sta se desava, da ga on detaljno pregleda, provoza i da mi kaze E TO TI NE VALJA!
                      Uvek isto, MOZE BITI ovo, MOZE BITI ono... A i ne mora, moze biti svasta...

Znaci UVEK, kod SVAKOG!

Tako da mi to nekako dodje normalno....

Comment

• svsavic
                        CBC Član
                        • 09.07.2007
                        • 52
                        • Beograd

Mislio sam na gumice balans štangle, a ne na gume (ležaj, jastuče) amortizera

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by NpN
                          Pa nema sta drugo da lupa, mislis da moze nesto drugo biti?
                          Pa kako nema? Nas nekoliko ti je ovde dalo par ideja... a po tvojoj priči, imam utisak da majstor nije dovoljno dobar poznavalac da bi proverio sve to što smo mi nabrojali i bio 100% siguran. Previše on nagađa. Ti plaćaš, a on nagađa...

Inače, ne idem nikad kod majstora koji nagađa šta bi moglo biti u kvaru. Ovaj kod koga idem je uvek do sada bio potpuno siguran u dijagnozu koju daje, i bio je u pravu. Do sada mi se na staroj laguni 2 puta desilo da nešto lupa, i oba puta je to rešio iz prve.

Comment

• NpN
                            CBC Veteran
                            • 09.10.2007
                            • 168
                            • Novi Sad

Inače, ne idem nikad kod majstora koji nagađa šta bi moglo biti u kvaru. Ovaj kod koga idem je uvek do sada bio potpuno siguran u dijagnozu koju daje, i bio je u pravu. Do sada mi se na staroj laguni 2 puta desilo da nešto lupa, i oba puta je to rešio iz prve.
                            Eeee prijatelju... Da su mi dali po 10 dinara za svaki put kad su mi rekli "moze biti" i "mozda je" ja bih sada vozio A8...
                            Mislio sam na gumice balans štangle,
                            Provereno, nema ni milimetra lufta. Proverene i "caure sanki", to bre silen blokovi... Odavno je to provereno, a i zvuk ne moze biti taj...

a ne na gume (ležaj, jastuče) amortizera
                            Jel to ono sto mi na slici sto sam okacio ispucalo?
                            Mozda moze da lupa tu, jer je ta guma propala?

Znaci, da rezimiramo: Definitnvno lupa na amortizeru, tj. amortizer, e sad neka me samo neko prosvetli kako moze da lupa, jel mozda zbog te gume sto je popucala, inace lezaj na amortizeru je dobar, nije iscureo, ali kada vraca do kraja lupi...
                            Nisam upucen mnogo u amortizere, pa bi bilo ekstra da mi neko pojasni zasta sluzi ta guma popucala i kako moze da lupa?
                            Jel moguce da se opruga opustila jako, pa da pusta amortizer mnogo gore, pa ovaj lupi?
                            Da ne kupujem amortizere za dzabe opet, skrenucu i psihicki i finansijski

Comment

• svsavic
                              CBC Član
                              • 09.07.2007
                              • 52
                              • Beograd

Mogu da lupaju šolje amortizera, ali one ne lupaju već više lupkaju (kuckaju) na krivinama

Comment

Working...
                              X