Gde u Beogradu ocistiti dizne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MN026
    CBC Senator XXL
    • 18.01.2009
    • 348
    • SMEDEREVO

Re: Gde u Beogradu ocistiti dizne?

naslage tvog ,,koksa,, nastaju kao produkt sagorevanja uljnih para usled pohabanosti motora a ne zbog viska goriva kao sto kazes jer tada dolazi do ispiranja cilindara pa ako rasturis motor mozes to lepo da vidis.Sto se tice temperature izuvnih gasova kod dizela je duplo i jos malo veca pa skoro sva vozila od98-99 imaju promenljivu geometriju kao skuplju varijantu upravljanja turbom a razlog je brzi odaziv disel motora jer oni imaju samopaljenje smese za razliku od benz.gde se smesa pali varnicom.I kod benz. imasturbo sa promenljivom geometrijom doduse manje zstupljen .A spejs-satl usvojoj njusci ima materijale od ugljenicnih vlakna -pa ako citas recimona engleski i uzmes prevod CARBON-se bukvalno prevodi kao :ugalj, koks,cumur itd.A zboraviosam da kazem da koks koji ti pominjes kod nas se kaze GAREZ- na srpskom .Ovo je samo diskusija i pouku mogu da izvuku neupuceni u ovu materiju a ti ija mozemo dosta da ,,diskutujemo,, mada mislim da da dosta njih mnogo ne bi razumeli

Comment

• cvrle
      CBC Senator XXL
      • 11.06.2006
      • 1008
      • Beograd,Banovo brdo

Ja ne dobih odgovor kako ta masina cisti izduvnu granu i turbinu kako si naveo,jer mi nije jasno ako nesto sagori u cilindru posle cisti dalje.

Isto tako posto je to profi masina od 2 soma evra jer moze da ti kaze dal je dizna ispravna ili ne moze prilikom ciscenja? Ako ne moze kako i mislim da ne moze onda je to nista spektakularno i opet se dolazi do skidanja dizni i merenja propustljivosi na stolu i nema ni jednu prednost od kadice.

Koliko kosta ciscenje dizni na tom aparatu sa proverom ispravnosti na test stolu?
      Koliko kosta ciscenje u ultrazvucnoj kadici sa proverom ispravnosti na test stolu?
      Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• MN026
        CBC Senator XXL
        • 18.01.2009
        • 348
        • SMEDEREVO

ciscenje dizni se obavlj pri prolasku kroz dizne-otapa necistoce i kamenac kao i sto cist ,,reil,, a pri sagorevanju ima efekat sagorevanja cadji zasta je zadtzen wins-sredstvo u ciji hamiski satav ja ne ulazm.moja pretpostavka je dapostoji nestto u tom sredstvu sto reaguje sa cadji- garezom i iz tog razloga posttupak se obavlja iskljucivo dok vozilo radi na leru.u pola postupka motor moze da se ugasi i tako ugasen zadrzi 30 min da hemija i bez rada motora otopi unutrasnjost dizni.inace nisam iz BG ali znam njh 4-5 koji to rade tu.Ako se ustanovi neispravnost dize ona se svakako skida a opste stanje se prati dijagnostikom(vreme ubrizgzvanja,L-faktor i L-korekcija i sl. uzavisnosti od modela auta i njegovog softa) kao i testerom iz. gasova.stanje dizni-kubatura je relativna stvar sve dok elektronika moze da radi korekciju -prAvilan odnos vazduha i goriva

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by MN026
          naslage tvog ,,koksa,, nastaju kao produkt sagorevanja uljnih para usled pohabanosti motora a ne zbog viska goriva kao sto kazes jer tada dolazi do ispiranja cilindara pa ako rasturis motor mozes to lepo da vidis.
          Hm.. naslage tog koksa su posledica snizenja temperature i povecanja CO , dakle cisto na srpskom cadjavljenja kao posledice nepotpunog sagorevanja. Pricamo o Lambdi 0,7-0,8 koja za produktivnost daje snizenje kako EGTa tako i combustion tempa. Obicno se gleda drzati u sahu EGT na ispod 950C zbog materijala , prenizak daje los odziv turbine. Crni dim koji se vidi iza jednog turbo benzinca je posledica toga. Plavi dim je gorenje olja.

Kod Diesela koji rade sa siromasnom smesom, kontra efekat se dobija sa dodavanjem jos goriva, gde se dize temperura na EGTu i nijedan diesel tuner ako imalo ozbiljan nece se usuditi da predje preko magicne granice od 700C .

Sto se tice temperature izuvnih gasova kod dizela je duplo i jos malo veca
          Napisah, normalna je kod benzinaca za od 150-200C veci EGT nego kod diesela.

pa skoro sva vozila od98-99 imaju promenljivu geometriju kao skuplju varijantu upravljanja turbom a razlog je brzi odaziv disel motora jer oni imaju samopaljenje smese za razliku od benz.gde se smesa pali varnicom.I kod benz. imasturbo sa promenljivom geometrijom doduse manje zstupljen .
          Benzinci sa VNT se daju na prste izbrojati, materijali u izduvu turbine , egzotika.

A spejs-satl usvojoj njusci ima materijale od ugljenicnih vlakna -pa ako citas recimona engleski i uzmes prevod CARBON-se bukvalno prevodi kao :ugalj, koks,cumur itd.A zboraviosam da kazem da koks koji ti pominjes kod nas se kaze GAREZ- na srpskom .Ovo je samo diskusija i pouku mogu da izvuku neupuceni u ovu materiju a ti ija mozemo dosta da ,,diskutujemo,, mada mislim da da dosta njih mnogo ne bi razumeli
          Oklop krila i nosa je carbon fiber, iza njega u nosu je 20cm sagorele ugljene prasine kao primarna zona izolacije. Sagorela ugljena prasina ili garez ili koks, ne koks kao visokoenergetski ugalj za sagorevanje u visokim pecima

U pravu si da je samo diskusija, interesantna izmedju ostalog

Pozz // Boost
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• MN026
            CBC Senator XXL
            • 18.01.2009
            • 348
            • SMEDEREVO

za BOOSTA:da bi ljudi razumeli ovo sto ti ija komentarisemo nekoristi skracenice i neke fraze koje mnogo njih ne razumeju a ipak vole da procitaju i nesto saznaju jer forum i sluzi zato - za EDUKACIJU -BAR JA TAKO MISLIM.Kad prevodis sa stranog jezika koristi USKO-STRUCNI recnik jer ovde izazivas pometnju- ja te razumem ali ne i drugi.Za razliku od engleskog-nemacki jezik je mnogo tehnicki precizniji-bolji i nemoze da doje do zabune na primer kao KOKS.A taj tvoj satl sigurno : ne koristi sagorelu ugljenu prasinu vec MLEVENA CRBON VLAKNA ili na srpko-hrvatskom:mlevena vlakna UGLJENICNIH jedinjenja.i pusti te tjunere i njihove mape pricamo o normalnim autima.U zmi tehnicku dokumentaciju za OTTO I DIESEL MOTORE pa ces videti koje se temperature stvataju pri sagorevanju-ekspanziji u cilindru pa ces znati kolika ili koja je veca temperatura izd. gasova. Promenljiva geometrija se kod benzinaca sve vise uvodi narocito kod manjih kubikaza zbog postizanja boljeg obrtnog momenta na manjim obrtajima i naravno snage.Cena tih trbina je pala pa ih sada bezbolnije ugradjuju-prve se u Rumuniji,Madjarskoj i KIKNI-MISLIM NA ORIGINALE. I nemoj da mislis da u ovoj zemlji SBIJI nemoze da se nauci nesto i narvno zna . Ovde takodje ima kvalitetnih kurseva i seminara - nisu tako cesti ali su skupi i sto je najgore za mnoge deo predavanja i literature je na stranom jeziku pa ljude to odbija
            za CVRLETA:cena ciscenja je relativna stvar i razlikuje se od majsora do majstora od musterije do musterije -mislim dali si stalna ili sad i nikad vise,a nacin na koji ce to da obavis-skidanjem ili ne-je odluka koju ti majstor preporucuje a tvoja je ,,zadnja,,

Comment

• MN026
              CBC Senator XXL
              • 18.01.2009
              • 348
              • SMEDEREVO

za UROSA P.-ne drzim delove FIAT grupu ali kad mi nesto treba za njih porucujem preko DOO BOZIC -Banovo brdo a isporucioc je MEET END DORIA.Mislim da znas tu firmu -oni su samo ,,pakeri,, a unura ajcesce originali.Za ciscenje dizni mozes dase obratis na pr:NINIC-Mirijevo,TOFA-Vozdovac pa onda kod BALKAN osiguranja u Zemunu-Ugrinovacka....itd.To su ljudi koje poznajem mada u BGD-u ih ima mali milion jer je to pola Sbije.Bitno je da se to uradi pedantno i savesno inace to nije nikakva tehnika i ne treba stvarati famu oko toga

Comment

• BOOST
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

Okki, nazalost kad je tehnika u pitanju nerazmisljam ni na engleskom ni na srpskom vec iskljucivo na svedskom koji je tehnicki vrlo slican logici nemackog tehnickog izrazavanja.. otprilike kao tehnika za dumies
                Inace odosmo u off na temi za ciscenje dizni, ionako je ovo o cemu pricasmo vec odradjeno na CBCu.

Nazad na topic, da podppomognem malo:
                ciscenje dizni se obavlj pri prolasku kroz dizne-otapa necistoce i kamenac kao i sto cist ,,reil,, a pri sagorevanju ima efekat sagorevanja cadji zasta je zadtzen wins-sredstvo u ciji hamiski satav ja ne ulazm.moja pretpostavka je dapostoji nestto u tom sredstvu sto reaguje sa cadji- garezom i iz tog razloga posttupak se obavlja iskljucivo dok vozilo radi na leru.
                Prisutna hemija na koju sumnjas je (izvini me na nedostatku srpskog ali pokusacu) "cepana nafta" ili na engleskom "cracked naphta" , sastojak iz rafinisanja nafte, laksi takav, i koji u osnovi sadrzi do 50% "nezasicenih ugljenvodenicnih jedinjenja" kao sto su Olefini i Alkeni. Cepana nafta se koristi u spravljanju benzina gde Olefini stoje za oktanski doprinos.

Kao nezasiceno jedinjenje je aktivno sa ugljenikom gde god ga nalazi stupa u reakciju sa njim, otkidajuci ga do nivoa zasicenosti.

Pored toga sto se nalazi u sredstvu koje opisujes, koristi ga i Omega (od pre 20 godina) u svojem engine flusheru sa razlikom da cisti donje postrojenje jer se sipa u ulje.

Pozz i nadam se da sam rasvetlio neke nepoznanice.

// Boost
                move your mind

Comment

• MN026
                  CBC Senator XXL
                  • 18.01.2009
                  • 348
                  • SMEDEREVO

za BOOSTA:stvarno neznam hemiski sastav sredstva i to me ne interesuje jer to je stvar za tehnologe-interesujeme njegov kvalitet,pouzdanost-bezbednost i primena. Firma Wins kao i STP ,LM i jos neke su na trzistu vise od 30-40 godina i veoma su poznate u oblasti raznih aditiva pa sam se zato i odlucio za 1 od njih a za OMEGU sam cuo relativo skoro
                  za UROSA P:na test stolu mozes da vidis kubature pojedinacno ali moras da imas TIS za FIAT-a da bi podesio pritisak i vreme ubrizgavanja(to mozes da uzmes iz Autodate) i kolicinu uporedio sa fabrickim podatcima .Ako je sekvent ubizgavanje ne znaci ti mnogo da u mapi korigijes samo vreme ubrizgavanja vec tada mapa mora kompletna da se preradi zato sto auto-kompjuter tada proracunava brzinu klipa preko senzora radilice ijos nekih senzora i odredjuje parametre

Comment

• MN026
                    CBC Senator XXL
                    • 18.01.2009
                    • 348
                    • SMEDEREVO

za BOOSTA; kad si pominjao lambda 0.7- 08 podsetime pojasni to ljudima sta je LAMBDA FAKTOR a sta je napon lambda sonde jer mislim da im dugujes ili dugujemo objasnjenje posto su to 2 razlicite stvari

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Malo je glupo ponavljati teme na ovom forumu i veruj mi da bar 50% forumasa ima jako dobre "pretpostavke" sta je lambda 1 za odredjene vrste goriva.
                      Takodje je pogresna tema gde ulaziti u napone uskopojasne lambde koja je do zla Boga zavisna od temperature i protoka. Neko uporedjenje gde se moze bar malo verovati lambdama je oko zone landa 1 ili ti oko napona 0,45 i to je dosta usko polje, zato postoje sirokopojasne lambde sa opsegom napona do 5V. Naravno da i kod njih treba uzeti u obzir EGT (tepmeraturu izduvnih gasova) radi komparacije.
                      Stoga nenasedam na pokusaj da iznesem neku tabelu gde bi se uporedjivao napon uskopojasne lambde sa vrednostima lamde. Delovalo bi previse neozbiljo i obmanjivacki.

Recimo jedna tema koja ima dobru podlogu je
                      viewtopic.php?p=151757#p151757
                      mada je vec pala u zaborav.

=================================

Post od strane clana pistre obrisan na visestruku prijavu clanova da je reklamnog karaktera.
                      move your mind

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

auto umesto goriva radi na hemiji-sagorevaga. posebna su sredstva za benz. i disel
                        ZA BOOSTA; taj koks o kome ti pricas dovodi do zaglavljivanja geometrije u turbinama pa mi bas nije jasno kako stiti turbo,a na celu klipa kod benzinjara prozrokuje prerano paljenje gasa kod vo
                        zila sa plinskim uredjajima a koja na sebi nemaju sikvent-gasni uredjaj pa dolazi do nekontrolisanih detonacija
                        Mislim da znas o cemu pricam posto vidim da nisi laik

Mešaš babe i žabe detonaciej na plinu koje spominješ nemaju veze sa detonacijama o kojima ti pričaš pa ti poredjenje nema smisla. I smanji malo to dužan si, treba ovako ili onako, svako piše onoliko i koliko želi.
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• doorsy
                          CBC Senator
                          • 31.10.2007
                          • 248
                          • Beograd

E jbg,svega ima samo odgovora na moje pitanje nema...
                          Da podsetim gde u bg ultrazvucno ocistiti dizne?

Comment

• cvrle
                            CBC Senator XXL
                            • 11.06.2006
                            • 1008
                            • Beograd,Banovo brdo

Pa imas na pocetku teme par mesta preporuceno, jer si bar okrenuo neke i pitao
                            Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• MN026
                              CBC Senator XXL
                              • 18.01.2009
                              • 348
                              • SMEDEREVO

K ili KEJETRONIK imaju mehanicke dizne(WDB 124) kod kojih ciscenje tesko uspeva ili nikako jer imaju predvidjen vek trajanja 80 000km( ovo je informacija iz DB WIS-a) na ,,zapadnu,, cistocu-kvalitet goriva.Nista neces da izgubis ako pokusas da ih ocistis kod neke gore pomenute radionice ili solo majstora

Comment

• doorsy
                                CBC Senator
                                • 31.10.2007
                                • 248
                                • Beograd

Oki Cvrle zezam se ja malo,gore ste se raspricali pa...
                                Ponavljam da ove informacije nisu za mene,ja sam odgovore prosledio,e sad,ne znam sta se dalje desava...u svakom slucaju hvala svima na pomoci,pozz!

Comment

Working...
                                X