Punto 2A, ZVIZDI,pada kazaljka temperature, pa se pregreje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Punto 2A, ZVIZDI,pada kazaljka temperature, pa se pregreje

Imam cudan problem sa puntom mk 2a, naime stvar je u tome sto je to auto moje supruge koji se uglavnom vozi na kratkim relacijama tj. po gradu i oko grada i 95% vremena se ponasa najnormalnije.

Medjutim ponekad se desavalo da auto kada duze radi na leru (kad se stoji u guzvi, kreni-stani voznja itd) dodje mu kazaljka temperature na pola ili malo iznad pola i onda pocne da se cuje nekakvo zvizdanje... potom kad se krene za par stotina metara auto se malo rashladi, kazaljka temperature ode na malo ispod pola i auto se opet ponasa najnormalnije... e sad to se ne desava uvek, nekad se samo ukljuci ventilator, odradi svoje i to je to, bez bilo kakvog zvizdanja. a kad god je isao na malo duzi put van grada ponasao se isto najnormalnije ali je vozen lagano, 90ak km/h po cajgeru.

E sad stvar se zakomplikovala kad smo isli s njim pre neki dan na malo duzi put ali tako da sam ga JA vozio a ne zena, dakle vozio sam malo brze od nje (130 po cajgeru) i prvih jedno 80km sve je bilo ok a onda odjednom pocne opet bukvalno da zviždi i to prilicno jako,jace nego u gradu :sleeping: i tada pocne i da pada kazaljka za temperaturu, bila je otprilike na 1/4 skale i onda je pocela da pada postepeno i otisla skroz dole, do kraja,kao da auto nije ni upaljen... kad kazaljka pocne da pada onda postepeno slabi i grejanje i na kraju uopste nema grejanja... nakon toga to zvizdanje se povremeno cuje, povremeno prestane ili se smanji njegov intenzitet, pa onda zvizdi nekad i 10ak km pa opet prestane 10-20km ili se smanji, pa opet pocinje,prestaje itd, nekad na par stotina metara, nekad na par km, nekad na 10-ak km itd, nema pravila. posle odjednom opet postepeno mi proradilo grejanje (ali slabo) a kazaljka i dalje zakucana dole kao da auto nije ni upaljen. nakon 20-30 km upali se check engine lampica i kasnije na bukvalno 500 metara pre kuce mi se upali ona gore lampica kao da se auto pregrejao... i ja naravno predjem i tih 500 metara i ugasim ga. kad se auto ugasi postepeno u roku od 10ak sekundi prestane i zvizdanje. nakon toga auto se ohladio i kad sam ga za par sati upalio opet se ponasao najnormalnije, nije se upalila check engine lampica, nema zvizdanja, kazaljka za temperaturu se normalno podigne kad se zagreje, grejanje radi, kad doje na pola kazaljka ukljuci ventilator bez zvizdanja itd. nakon toga vozen je opet na kratkim relacijama po gradu par puta bez ikakvih problema.

Kad sam isao na redovan servis rekao sam im za ovaj problem ali ko za Q imali su guzvu a i tada se auto ponasao najnormalnije i nikako nije hteo da prozvizdi i normalno palio ventilator itd. pa su me gledali cudno kao da sam Stevo Zigon u "majstorskoj radionici" i rekose mi nesto u stilu kad pocne tako da se ponasa da ga doteram onda tj. otkacise me antifriz je inace kontrolisan i ona sprava pokazala do -40 stepeni

sta je u pitanju i ima li neko neki savet?
  • Delkan
    CBC Senator XXL
    • 14.06.2005
    • 829
    • 60 km From BG,West

Re: Punto 2A, cudan problem sa sistemom za hladjenje

Deluje kao da su losi lezaji u samom ventilatoru,pa da zato zvizdi + sto ocito ventilator radi i kad ne treba,pa je previse ohladio motor,sto opet znaci i da termoprekidac ostane prespojen vise nego sto treba.Ili ne valja termoprekidac ili su losi(ili prespojeni)neki kontakti.
    Nisi naveo koji je tacno model u pitanju(motor,godiste...),pa ako nema klasican termoprekidac za paljenje vent. hladnjaka onda ga pali ECU preko senzora temp. rashladne tecnosti...
    Dakle,ono zvizdanje se verovatno tice samo ventilatora(bar po tvom opisu).

Editad videh,imas u potpisu podatke o autu...

Comment

• Marko001
      CBC Senator XXL
      • 09.09.2006
      • 1070
      • Belgrade

Ok, ali kako onda nekad ventilator radi normalno, bez bilo kakvog zvizdanja...

Comment

• mistermobil
        CBC Senator XXL
        • 09.11.2008
        • 469
        • pecinci

Mislim da ti termostat ne valja,obrati paznju da ti se auto ne pregreje,iako sad pokazuje da je temperatura ispod radnog nivoa...mozda imas negde `vazdusni cep` u sistemu za vodu,koji zaustavlja cirkulaciju za grejanje. zvizdanje verovatno potice od ventilatora u motoru ili u kabini,a mozda imas i zelene male gremline u tabli
        Ko leti,vrijedi
        Ko vrijedi,leti
        Ko ne leti,ne vrijedi..
        (Grunf,TNT..)

Comment

• Delkan
          CBC Senator XXL
          • 14.06.2005
          • 829
          • 60 km From BG,West

Originally posted by Marko001
          Ok, ali kako onda nekad ventilator radi normalno, bez bilo kakvog zvizdanja...

Ako su losi lezaji, rotor dobije malo lufta,pa onda moze da se pomera i da u jednom trenutku radi tiho a u drugom moze da cici,cvili,bruji, sta god...
          Kao sto ti rece mistermobil,proveri da nema vazdusnih cepova u sistemu,oni nekad znaju da naprave slicnu stvar.Mada ako niko nije menjao/ispustao deo antifriza,ne bi trebalo tek ako da dodje do pojave vazdusnih cepova.

Comment

• Gavra
            CBC Senator XXL
            • 06.03.2008
            • 2031
            • Beograd

Re: Punto 2A, ZVIZDI,pada kazaljka temperature, pa se pregreje

Zvizdi kada upali drugu brzinu.Idi u servis da pogledaju senzor temperature i prekontrolisu pritisak u sistemu za hladjenje.
            Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

Working...
            X