Na Opel Kadett-u mi ne radi veci dio sijalica koje osvjetljavaju oznake za ventilaciju, sat, te satove za brzinu, temperaturu... Moze li mi neko objasniti kako se mijenjaju te sijalice i kako se skida instrument tabla?
Zamjena sijalica na instrument tabli Opel Kadett E 1.6 1986
Collapse
X
-
Re: Zamjena sijalica na instrument tabli Opel Kadett E 1.6 1986
Demontaža instrument-sata
1. Skini volan
2. Demontiraj i ukloni oblogu volana (vijci su sa donje strane)
3. Skini pažljivo zaštitne kapice vijaka na donjoj ukrasnoj plastici ispod instrument table i odvij vijke.Skloni plastiku.
4. Odvij vijke sa donje strane senila instrument table i odvoj donju polovinu senila.
5. Odvij vijke koji fiksiraju instrument-tablu za panel i pažljivo je povuci prema sebi, koliko možeš da zavučeš dlan i odspojiš sajlu brzinomera. Kada je odvojiš, skini džekove sa zadnje ploče i menjaj sijalice.
6. Proveri posle zamene sa prikačenim džekovima da li sve funkcioniše;
7.Sklapanje obrnutim redom.
Demontaža centralne konzole:
Da ne gnjavim sa puno detalja, prvo treba skinuti sve dugmiće i izvaditi pepeljaru a demontaža počinje odozdo prema gore. Mora se raditi pažljivo jer su plastike veoma krte, da se ne bi izlomile. Vijci kojima je fiksirana konzola su sakriveni iza plastičnih poklopčića.Sijalice sata i osvetljenja komandi grejanja su bajonet tipa. Osvetljenje je izvedeno svetlovodom(pleksiglasom) i u zoni pleksiglasa ćeš naći gde su sijaličice.
Ajd pa sasrećom!Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
-
-
Slavko, jel posle skidanja volana treba da skine i letvu istog!?
Nenade nema skidanja volana, sve to moze da se odradi bez toga. Veruj mi provereno vise puta u praxi. Prati Slavka od tacke 2 pa nadalje.
Sat se vadi jer stoji fixiran pomocu zabica. A sto se tice ventilacije ako imas lopovske prste do sijalicnog mesta lako dolazis kroz supljinu za kasetofon/CD. Svuda idu ubodne od 1,2w bez kucista. Pozadinu centralne konzole lako mozes da osmotris baterijom ako legnes ispred suvozacevog sedista i zavuces glavu iza. Cak su i neki radovi moguci iz te poza naravno ako se ne ukocis posle par minuta. Meni je uvek trebao neko ko ce mi pomoci da posle ustanem.EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)
SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
Comment
-
-
Ma, kakvo crno skidanje volana? Taj deo je bespotreban. Moze se volan okrenuti u takav polozaj da se srafcigerom pridje srafovima koji drze oblogu i kraj price.OPEL Astra 1.6i
OPEL Kadett 1.6
ŠKODA Favorit
Comment
-
-
naravno da treba volan da se skida,i letva istog.a ja sam i gume skidao da lakse volan okrecem
ja sam tablu skidao jedno 50 puta do sada...treba ti 5-6min da odvrnes one plastike oko volana i table te polako izvadis.nakreju mozes da odvrnes onaj saraf na sredini instrument table i da je izvuces malo te iskacis kilometar sajlu i onda skroz izvuces tako da mozes da je stavis na krilo i kao covjek zamjenis sve sijalice
za sat su ti rekli da kako se vadi,znaci samo ravnim sarafcigerom podigni jedan kraj i izvuci..
ventilaciju mozes da radis na vise nacina...ja sam radio na oba tj jednom sam mjenjao tako sto sam zavlacio ruku i jednu po jednu vadio i stavljao a kod drugara smo vadili plastike jer smo htjeli da ih farbamo pa zato...
imas jednu sijalicu gdje stelujes toplo-hladno i gdje da ti duva(sarafcigerom poskidaj dugmice i onda onu plastiku providnu i sve ce ti se samo reci sta dalje),druga je kod prekidaca za ventilator i nju mozes da promjenis isto tako samo da je izvuces pomocu sarafcigera,treca je u upaljacu,i cetvrta u pepeljari...mislim da ne moras sve da sarafas a i mozes ako hoces mada brze ide kada malo ruku zavuces i promjenis tako(malo je teze i bice bolova u ledima dok napipas ako nisi prije radio)
pozdrav i promjeni i onu u kaseti,gepeku i pod haubomvjerujem da ne rade
Comment
-
-
Zamjenio sam juce, nije tesko i nisam morao skidati volan. Prvo sam skinuo onu plastiku na kojoj je prekidac za svjetla, pa onda onu plastiku koja ide preko volana, providnu plastiku koja ide preko table i na kraju instrument tablu. Hvala svima!
PS: one u kaseti, u gepeku i sve ostale rade
Comment
-
-
Ako jopetnesto zatreba slobodno pitaj! Pozdrav kolega!
EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)
SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
Comment
-
Comment