Na Astri H ne postoji indikator temperature,zasto?!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rahmanjinov
    CBC Početnik
    • 05.07.2009
    • 5
    • Kragujevac

Na Astri H ne postoji indikator temperature,zasto?!!

Od pre neki dan sa vlasnik Astre H karavan 1.9 cdti 120konja.Primetio sam da ne postoji indikator toplote,rashladne tecnosti,Da li je ovo moguce i zasto je tako.Ako je tako u moram biti u stalnom strahu od pregrevanja automobila.Inace sam autom veoma zadovoljan,a iskreno ocekivao sam manje od opela srednje klase.
  • Car
    CBC Senator XXL
    • 07.07.2005
    • 900
    • Beograd

Re: Na Astri H ne postoji indikator temperature,zasto?!!

Zbog uštede, zbog čega bi drugog?

Comment

• ostres
      CBC Senator XXL
      • 01.06.2008
      • 305
      • Zemun

I zbog prodaje rezervnih delova za generalku. Pomazu ljudi svoju posleprodaju.
      Live together, die alone.

Comment

• RANK
        CBC Senator XXL
        • 28.02.2007
        • 1635
        • Beograd
        • FIAT MAREA WEEKEND 1

Dok je sve ispravno, kazaljka bi i inace stajala samo na sredini, kada dodje do poremecaja dobices upozorenje na tabli, tako da je poenta indikatora ispostovana, a to je da budes upozoren ako nesto nije u redu. Meni je ovo vec treci auto na kome nisam video da se kazaljka pomera kad jednom dostigne radnu temperaturu, bez obzira na uslove voznje i spoljnu temperaturu.
        "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Gavra
          CBC Senator XXL
          • 06.03.2008
          • 2031
          • Beograd

Svaki moderan auto ima mnogo komplikovaniji i boli sistem hladjenja nego sto prosecan vozac moze da shvati.Ventilatore pali ECU koji ima kontrolu temperature tecnosti na samoj glavi motora i vidi pocetak pregrevanja pre nego sto vozacu padne na pamet da gleda u kazaljku.Postoji indikator kao i na mnogo starijim u vidu CRVENE lampe koje ce upozoriti vozaca da stane kada temperatura dodje do 105C,dihtung i glava stradaju tek preko 120.

A inace postoji i ANTIBOILLING system koji gasi motor i pali ventilatore te ne dozvoljava ponovan start dok temperatura ne padne ispod 105 stepeni.....

I na kraju da pitam za naslov teme,sta bi vise znao da ga imas? ako ti se ne upali lampa to isto znaci da ti ni kazaljka ne bi otisla u crveno, opet bi vozio ........

Originally posted by Car
          Zbog uštede, zbog čega bi drugog?
          Da li stvarno mislite da ce da stede na takvim stvarima?Kad hoce da ustede samo otkazu MICHELIN i isporuce vam auto sa BARUM gumama......

Originally posted by ostres
          I zbog prodaje rezervnih delova za generalku. Pomazu ljudi svoju posleprodaju.
          Svaka fabrika je prodaju delova obezbedila kroz PROGRAM SERVISIRANJA,oni koji to ne postuju(ne rade po preporuci zamenu delova) placaju MNOGO skuplje kada se kvar desi.Tako je oduvek i uvek ce biti neko ko misli da je pametniji od fabrike i nece menjati neki deo na 100K nego kad crkne,isto kao dizne niko nece da preventivno plati ciscenje na 50000km.Nego kad pocne da pravi probleme onda otvara haubu i cudi se sto odjednom trokira.......mislim uozbiljite se.
          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• ale944
            CBC Senator XXL
            • 20.03.2006
            • 1457
            • Beograd

samo sta cemo ako recimo zaglavi termostat ili iz nekog drugog razloga ostane konstantno otvoren ?
            vozac nema indikaciju da auto ne postize radnu temperaturu... osim sto ce se osetiti po grejanju, ali i to moze da zavara...

po toj logici, sta ce ti instrument, ne treba ni obrtaljka, jer ti ecu ne da da udjes u nedozvoljeno podrucje...

ipak je lepse kad se vide svi bitni parametri motra, medju kojima je i temperatura.
            http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Uopšte nije reč o tome da li je motor pregrejan ... to se jako retko dešava, reč je o tome da li je motor podgrejan i da li je dostigao radnu temperaturu kad se može gaziti po volji ...
              Primera radi, Corsi 1.3 CDTI zimi treba 10-15 i više minuta da postigne punu radnu temperaturu. Ukoliko to ne znaš i nemaš indikator temperature rashladne tečnosti - možeš pasti u napast da ga nagaziš nakon minut i po' jer si tako navikao vozeći nekog benzinca ...
              Jedini razlog nedostatka indikatora je štednja - ništa drugo ...
              @Čiča je kupio određenu igračku koja pokazuje svašta razno (kači se na OBD) i dobro je platio zbog nedostatka pomenutog indikatora ...
              Ukoliko se ne varam, Insignia opet ima i taj indikator jer su se ljudi bunili ...
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• overspeed
                CBC Senator XXL
                • 24.05.2005
                • 2779
                • Kosovska Mitrovica

To sto mi ovdasnji, samouki i silom prlika (polu)kvalifikovani auto-mehanicari izmedju svega ostalog, znamo gde je indikator temperature i cemu on sluzi ne znaci da neki prosecan evropski vozac/ica ima blagu predstavu sta je taj indikator i sta uopste on oznacava. Mislim da je Audi (ili VW, nisam bas siguran) radio neko ispitivanje trzista, gde na jedno od mnogo postavljenih pitanja oko 3/4 ispitanika nisu mogli da kazu koja je prva stvar koja upozorava vozaca da je motor u opasnosti od pregrevanja. I cemu onda indikator tim ljudima?
                Upravo zbog toga je od strane nekih proizvodjaca uveden trend da se indikatori uopste ne ugradjuju, nego da jednostavno postoji sistem za audio-vizuelno obavestavanje koji na displeju bord-kompa "izbaci" neko jarko upozorenje, po mogucstvu crvene boje i sa nekom "zvucnom podlogom", ne bi li se "automehanicarski neukom" i daleko vaznijim stvarima opterecenom, prosecnom evropejcu, tako skrenula paznja da auto mora ili u servis ili pored puta.

U ekstremnijim slucajevima, kao sto neko ranije napisa, elektronska upravljacka jedinica "gasi" motor i tako ga cuva od totalne havarije.

Dakle, nije u pitanju stednja u jednom pokazivacu vec cinjenica da se ionako ogranicen prostor na instrument tabli moze bolje iskoristiti nego postavljanjem indikatora ciju funkciju i svrhu ionako ne znaju prosecno tri od cetiri vozaca za volanom. Tih indikatora nema u nekim novim modelima mnogih proizvodjaca, znam konkretno za Mini i Mercedes. Pa ni BMW nema tih indikatora, ni u ovoj Bangle-ovoj a nema ga ni u novoj petici i novoj trojci, a ne bih se bas slozio da oni kao premium brend mogu sebi uopste da priuste da stede na takvim stvarima. Da je kriza jeste, ali da je dotle doslo - jos uvek nije...
                http://www.bmw.tv

Comment

• ale944
                  CBC Senator XXL
                  • 20.03.2006
                  • 1457
                  • Beograd

ok, nije stednja, ali kako sa tim pametnim resenjem znamo kad je i da li je motor postigao radnu temperaturu ? nikako....

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Ma, ko druze pita nas koji znamo, kad 3/4 ljudi u Evropi nemaju pojma sta znaci taj indikator, sta on oznacava. A mogu tek da zamislim koliko je tek onih "preko bare" koji imaju neku predstavu o tome

Dakle, nije uopste pitanje pregrejan ili nezagrejan motor, ljudi jednostavno ne znaju da ocitaju taj indikator i ne znaju da iz onoga sto on pokazuje izvedu logicne i smislene zakljucke, tako da je za njih motor zagrejan otprilike onog trenutka kad se startuje. I onda, stvarno, cemu uopste taj indikator na instrument tabli?

Da se razumemo, ne kazem ja da nema stednje u auto-industriji, ovoj modernoj.Ima, kod svih. Medjutim, stedjnja na ovakvim stvarima (plasticni indikator i jedna dioda za osvetljenje istog) je stvarno smesna u toj meri da nema nikakvog opravdanja. Pored toga, stedeti na stvarima koje su vidljive na prvi pogled i koje mogu da izazovu upravo ovakve reakcije kakve se cuju i ovde, nije bas pametno, da tako kazem. Stedi se tamo gde prosecan kupac/vlasnik to ne vidi, na losijem kvalitetu materijala za odredjene delove, na tanjoj izolaciji, na manje zastitnog voska ispod lima, na losijoj antikorozivnoj zastiti, na manje farbe tj. na tanjem sloju iste (a to je jedan od najskupljih faktora kad je "finisiranje" automobilske karoserije u pitanju, reda par hiljada evra), na tehnickim resenjima i konsktrukcijama koji vise "ne moraju" da izdrze po par decenija u eksploataciji jer je dovoljno i onih projektovanih 7 godina... Dakle tamo gde na prvi pogled niko to ne moze da primeti, a gde su ustede DALEKO vece. U tome je kvaka A jedan plasticni indikator je u tom smislu toliko nevazan i nebitan kao faktor ustede da ako ga vec Zastava nije bila izbacila iz Yuga i tako stedela onda ga definitivno niko nece izbaciti iz tog razloga...
                    http://www.bmw.tv

Comment

• Gavra
                      CBC Senator XXL
                      • 06.03.2008
                      • 2031
                      • Beograd

Originally posted by ale944
                      ok, nije stednja, ali kako sa tim pametnim resenjem znamo kad je i da li je motor postigao radnu temperaturu ? nikako....
                      Ako ne postigne radnu temperaturu desice NAJUZASNIJI KVAR od svih .POVECACE se potrosnja i eto auta u servisu za 10 min
                      Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• ale944
                        CBC Senator XXL
                        • 20.03.2006
                        • 1457
                        • Beograd

xexe, to svakako , ali ja samo kazem da ipak vise volim kad vidim temperaturu motora umesto neke lampce koja mi kaze da se pregrejao... to je mozda ok za neke smesne autice, ali recimo za ovu astru sa multijetom koji ti ostavlja mogucnost za malo ozboljniju voznju, jos ako padne neki cip i slicno,pokazivac temp motora je tu jednostavno neophodan.

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Veoma je poželjna i temp. ulja, a temp. rashladne tečnosti je neophodna ...

A kako bi ovako nešto izveo bez pokazivača temperature rashladne tečnosti ?! Desilo se drugaru i to jučer:
                          Elem, cisto da kzem da sam danas na putu od Loznice do Sapca stao pored puta jer mi je temperatura porasla na preko 100 stepeni. Kad sam pogledao, ono nema vise rashladne tecnosti. Drago mi je da je bilo dobrih ljudi u selu bas tu gde sam stao, pa sam dobio nenormalne kolicine vode.
                          Ukratko receno, napunio sam vode, ono je i dalje malo curkalo, ali sam ukljucio grejanje na maksimum kako bih izvlacio toplotu, ali je i pored spustenih prozora bilo vruce. Takodje sam i cep malo olabavio da oslobodim pritisak i uspesno dosao do Bgd sa temperaturom koja ej bila oko normale, odnosno cak nesto ispod. ... ... ... ...
                          Da ima samo lampicu mogao bi da se parkira i sačeka šlep do prvog ovl. servisa na udaraljku po ušima i za šlep i za uslugu u nevreme, a možda i za noćenje u nekoj Vukoyebini, pa gubitak vremena i sl.
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• tomamega
                            CBC Senator XXL
                            • 19.03.2009
                            • 715
                            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Na žalost Prolupator, u modernom svetu retko ko se bavi "inovativnim" rešenjima problema sa automobilima, kao što je tvoj drugar (i većina nas) u Srbiji navikla. Na Zapadu se zbog manjih stvari zove šlep služba jer je koncept života takav. A koliko znam, Astra je Nemački (zapadni) automobil, i shodno tome u potpunosti odgovara potrebama i načinu korišćenja Zapadnog kupca. by the way, pričao sam sa nekim ljudima iz Francuske, i oni čak ni gumu ne žele da menjaju, u sklopu osiguranja im je pomoć na putu i za pola sata im dodje neko i zameni gumu - tek neće da se zezaju sa problemom rashladne tečnosti.

Comment

• ostres
                              CBC Senator XXL
                              • 01.06.2008
                              • 305
                              • Zemun

Originally posted by Gavra
                              Originally posted by ale944
                              Ako ne postigne radnu temperaturu desice NAJUZASNIJI KVAR od svih .POVECACE se potrosnja i eto auta u servisu za 10 min
                              Jos kad bi od radne temperature zavisila samo potrosnja!?
                              Gde je podmazivanje u celoj prici. Kao sto gore rekose, meni skala sluzi (posto vodim racuna o svojim automobilima) kad je sve OK, da mi pokaze kad se motor dovoljno ugrejao da mogu da ocepim gas. Takodje ako znas da ti skala uvek stoji tu i tu, cim krene da raste to ti je signal da nesto nije u redu, kao npr. ventilator koji se iz hiljadu i jednog razloga ne ukljucuje, ili iscurela rashladna tecnost. Onda mozes odmah da reagujes i sprecis havariju.
                              Sto se mene tice kad konacno kupim auto koji cu duze da zadrzim prva investicija ce biti da odradim chukice za temp ulja,pritisak ulja i napon alternatora. Jednostavno hocu da u svakom trenutku znam sta se desava sa autom. A da ne pricam sto time mogu ustedeti za ozbiljnije opravke, propale akumulatore, izgorele dihtunge isl...
                              Live together, die alone.

Comment

Working...
                              X