Na Astri H ne postoji indikator temperature,zasto?!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Re: Na Astri H ne postoji indikator temperature,zasto?!!

Rek'o bih da na toj astri može da se uključi na boardu da pokazuje temperaturu, dal' sa Tech dijagnostikom ili ako nije da može čak i bez nje. Kod one 1,7 cdti sigurno može, al' nisam siguran za ovaj Fiatov motor (iz stila), ima po opel forumima, prodžarajte malo.
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• rahmanjinov
      CBC Početnik
      • 05.07.2009
      • 5
      • Kragujevac

Ljudi hvala puno!Polako od laika postajem mehanicar-teoreticar,nije lose zvanje za pocetak .

Comment

• TECA
        CBC Senator XXL
        • 14.10.2007
        • 2355
        • Oz

Takodje ako znas da ti skala uvek stoji tu i tu, cim krene da raste to ti je signal da nesto nije u redu, kao npr. ventilator koji se iz hiljadu i jednog razloga ne ukljucuje, ili iscurela rashladna tecnost. Onda mozes odmah da reagujes i sprecis havariju
        A sta se desava ako verujete skali, a u medjuvremenu je preko noci iscurela veca kolicina rashladne tecnosti?Da li ste sigurni da ce te vi pre primetiti nagli porast temperature(u tom slucaju ce odziv skale mnooogo kasniti) ,nego li sto ce ECU to registrovati , zvucno upozoriti i na kraju preventivno ugasiti motor?Zamislite se malo i iskreno recite,koliko cesto gledate u temp.motora?Pet minuta bez rashladne tecnosti je dovoljno da upropastite motor.Da li neko od nas gleda svaki minut u temperaturu motora ???

Comment

• ale944
          CBC Senator XXL
          • 20.03.2006
          • 1457
          • Beograd

pa kad auto ostane bez vode, skala ce odmah da skoci u crveno, glava ce jako brzo da se ugreje, samim tim i davac, iako nema vode
          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

Na zalost,u praksi nije tako.Termodavac kada nije u kontaktu sa rashladnom tecnoscu ne pokazuje tacnu temp. glave motora.Podbacuje mnogo!

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715
              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@TECA

Termodavač nije potpoljen u vodi, već termostat (doduše nisi ni rekao da je termodavač potopljen). Termodavač uključivao ventilator na -15. Ja na ličnom primeru platio puno. Iscurela voda a temperatura mi uvek bila kao da je hladan auto. Potvrdjujem ovo da je i 5 minuta dovoljno za štetu. Otvorim haubu a nemam ni trunke vode. Srećom, meni se desilo zimi pa sam menjao dihtung. A Corsa C je u pitanju, isto opel. Termostat ne pokazuje nikakvu temp kada nije potpoljen u vodi.

Imao sam pokazivač temperature, a kao da ga nisam imao. I upoznat sam sa osnovnim pojmovima auta.

Comment

• Gavra
                CBC Senator XXL
                • 06.03.2008
                • 2031
                • Beograd

Originally posted by tomamega
                Termodavač nije potpoljen u vodi, već termostat.
                POGRESNO,svaki deo koji ima veze sa hladjenjem motora je u dodiru sa antifrizom.

Ja na ličnom primeru platio puno. Iscurela voda a temperatura mi uvek bila kao da je hladan auto.
                Zato sto VODA nije prenela informaciju o toploti motora,vazduh je izolator.....

Termostat ne pokazuje nikakvu temp kada nije potpoljen u vodi.
                Termostat nikakve veze sa pokazivenjem temperature nema ,on samo odredjuje tacku mesanja tecnosti izmedju motora i hladnjaka.
                Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• tomamega
                  CBC Senator XXL
                  • 19.03.2009
                  • 715

Očigledno da je poluznanje gore od neznanja!

Comment

• RANK
                    CBC Senator XXL
                    • 28.02.2007
                    • 1635
                    • Beograd
                    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Orasa i meda, momce, orasa i meda i dobro zagrej stolicu...
                    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• TECA
                      CBC Senator XXL
                      • 14.10.2007
                      • 2355
                      • Oz

Deo na hladnjaku zaduzen za uljucivanje i iskljucivanje ventilatora hladjenja se zove termoprekidac.
                      tomamega,da li termometrom mozes izmeriti temperaturu vode ako ga ne uronis u istu?

Comment

• tomamega
                        CBC Senator XXL
                        • 19.03.2009
                        • 715

Originally posted by TECA
                        tomamega,da li termometrom mozes izmeriti temperaturu vode ako ga ne uronis u istu?
                        To uopšte nije predmet rasprave ovde. Naravno da je voda neophodna da bi termometar funkcionisao kao merni instrument.

Srećom, automobile samo vozim a stručnijim ljudima dajem da ih popravljaju.

Poenta je totalno izgubljena. Čitajte post od početka. Čovek se pita da li je neophodan indikator temperature? Ja sam napisao da imam indikator temperature ali da mi nije mnogo pomogao kad sam iznenada ostao bez vode. Stradao mi dihtnug, a indikator pokazivao da motor nije zagrejan. Naravno, jer nisam imao rashladnu tečnost.

Comment

• ale944
                          CBC Senator XXL
                          • 20.03.2006
                          • 1457
                          • Beograd

ja sam imao skroz drugaciji slucaj... isto auto bio bez vode, ali skala u kabini jako brzo otisla u crveno.. senzor temperature motora je usrafljen u glavu, koja se naravno jako brzo ugreje kad nema vode.
                          posto je kuciste senzora svojom prilicno velikom povrsinom u kontaktu sa glavom, i naravno metalno je (dobro provodi toplotu), jasno je i da ce se sam senzor jako brzo ugrejati, provodjenjem toplote sa glave, bez obzira sto nije u kontaktu sa vodom.
                          sad, sigurno zavisi , od auta do auta, gde je i kako postavljen senzor pa ce brze ili sporije odreagovati u ovakvim slucajevima. u mom slucaju se radilo o golfu kecu 1.3
                          http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• skaarj
                            CBC Veteran
                            • 25.03.2005
                            • 176
                            • Novi Sad

Danas sam ostao skoro bez 'vode' na putu do Tempa u NS. Prvo je poceo da cima na plin (verovatno isparivac ostao suv) a onda je temperatura pocela da raste. Imam naviku da proveravam pogledom temp dok vozim i vidim da je dobrano krenulo ka crvenom (sto se nikad ranije nije desavalo). Brzo uletim na slobodno mesto i imam sta da vidim, voda mi curi odnekud samo tako.
                            Kupio destilovanu, nalio i obavio soping. Odvezao se kuci, dosuo jos vode i trk kod majstora.
                            Da ne bi tog pokazivaca temperature srecno bih ja sje*ao motor dok se upali lampica, ovako aute se nije pregrejao i mogu barem da se nadam da je prosao bez veceg kvara.

Sa ovakvim iskustvima sumnjam da cu ikada kupiti auto koji nema pokazivac temperature motora. Mozda ne moze da pomogne uvek ali ne moze da steti nikad.
                            *** gf AL QK \=-Q XES1 ***

Comment

• Gavra
                              CBC Senator XXL
                              • 06.03.2008
                              • 2031
                              • Beograd

Originally posted by skaarj
                              Prvo je poceo da cima na plin (verovatno isparivac ostao suv)
                              Ajde sad iskreno reci da nije cimao na plin koliko puta bi pogledao u temperaturu ?
                              Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• skaarj
                                CBC Veteran
                                • 25.03.2005
                                • 176
                                • Novi Sad

@Gavra
                                Zaista imam naviku da povremno bacim pogled na temperaturu dok vozim. Posebno leti u guzvama, jer tako vidim da li je ukljucio ventilator ili ne. Jbg auto je star i nikad ne znas sta ce da otkaze...
                                *** gf AL QK \=-Q XES1 ***

Comment

Working...
                                X