Audi A4 1.9TDI izgubi snagu kao da ugasi turbinu

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dzoni88
    CBC Početnik
    • 26.08.2009
    • 5
    • Beograd

Audi A4 1.9TDI izgubi snagu kao da ugasi turbinu

Pozdrav svima. Nov sam na forumu.
    Problem je sledeci:
    Ne davno sam kupio Audi A4 1.9TDI 115ks 2000-to godiste. Desava se da izgubi snagu, tj. da ugasi turbinu. Kada vozim po gradu redje se desava, ali cim izadjem na auto put gasi je svaki cas. Auto sam uvezao iz Francuske od prvog vlasnika. Presao 270000km (pravih) i odrzavan je u Audijevom servisu u Parizu sa servisnom i kompjuterskim racunima. Motor je dobar. Ne dimi, ne trosi ulje, pali na pola kljuca. Slovna oznaka motora je AJM. To je motor za pumpa-dizna ubrizgavanjem i varijabilnom geometrijom turbine. Kada mu se desi da se iskljuci turbina ugasim motor, pa ga upalim i onda ide ko lud. Bilo da stisnem gas u patos ili ga postepeno dodajem turbina se iskljuci. Takodje se iskljuci i na bilo kom broju obrtaja ali ne ispod 2500rpm. Probao sam auto na auto putu i kada turbina radi pri nekih 180km/h kao da prekida, secka i to nije to. To nije brzina kojom ja vozim ali mi je veoma bitno pri preticanju da radi turbina. Bio sam kod majstora koji ga je stavljao na dijagnostiku i ne pokazuje gresku. On me je poslao ko nekoga ko radi turbine. Taj covek je merio nesto sa manometrima, gledao osovinicu i rekao da je turbina dobra, da ne treba kompletno da se servisira vec samo da se opere. Posle sam otisao kod elektricara koji je rekao da to nema veze sa tubrinom nego da je problem u protokomeru vazduha i rekao mi da dodjem za par dana.
    Vise ne znam kome da verujem pa ako neko ima neki savet, resenje, dobrog majstora, bilo sta....
    Izvinjavam se ako sam vas malo udavio sa ovolikim opisom.
    Pozz...
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: Audi A4 1.9TDI izgubi snagu kao da ugasi turbinu

Moze da bude dosta stvari, ali kreni od najjednostavnijih. Ne razumem se preterano detaljno u nacin kako se to radi na tom konkretnom motoru, ali bih ja licno proverio da li sistem variranja geometrije turba radi kako treba.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• rasat
      CBC Član
      • 10.04.2009
      • 28
      • lipolist

verovatno imas problem sa prepunjavanjem turbine ili je elektro ventil ili lopatice turbine ostanu u polozaju za niske obrtaje...svakako prvo treba odraditi diagnostiku

Comment

• acatramvaj
        CBC Član
        • 07.07.2009
        • 83
        • Cuprija

Slicno se desavalo kod mene na golfu, isti motor(uglavnom). Kod mene je problem bio protokomer, a gresku nije prijavljivao dok nije nacisto otkazao. Sad to je slucaj kod mene.
        Taman kupim auto i mislim to je to, a on mi posle dve godine dosadi pa mu odma nesto fali i menjaj.

Comment

• dzoni88
          CBC Početnik
          • 26.08.2009
          • 5
          • Beograd

U principu prvo kod dobrog dijagnosticara da to sve proveri. Da li bi trebalo svaki taj deo koji moze da dodje u obzir kao kvar skinuti i posebno ga ispitati? Zna li neko kako da ispitam protokomer vazduha? Pokusao bi prvo da proverim sve oko turbine i ako je dobro onda u turbo servis.
          Neki savet, dobar servis, sve mi je od znacaja....

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

Nadji nekog ko zna da rukuje sa VAG COM uredjajem jer na njemu moze da se vidi kako funcionise protokomer tj da li radi kako treba.
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• subicd
              CBC Senator XXL
              • 20.06.2008
              • 463
              • Novi Sad

Proveri prvo crevca od turbine do ventila pritiska iste. Ako nije to, onda na dijagnostiku moguce da je otisao taj ventil-magnetni jer on pravi takav problem, ili je kao sto vec rokose kolege turbina zaprljana. Uglavnom ne bi trebao da bude skup kvar, ali idi na dijagnostiku da ocitaju pritiske turba pri opterecenju.

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Turbina ZAPRLJANA? Svasta sam cuo, ali nisam znao da je i to moguce...kako zaprljana, od cega, na kom mestu?
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• ale944
                  CBC Senator XXL
                  • 20.03.2006
                  • 1457
                  • Beograd

verovatno je mislio na lopatice od varijabilne geometrije zaglavio mehanizam od chadji
                  http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• subicd
                    CBC Senator XXL
                    • 20.06.2008
                    • 463
                    • Novi Sad

Upravo sto Ale kaze, na to sam misio.

Comment

• dzoni88
                      CBC Početnik
                      • 26.08.2009
                      • 5
                      • Beograd

Problem resen. Bio sam na dijagnostici i proveri svih ventila. Sve je super. Nakon toga kod istog majstora sam ocistio turbinu. Bio je zaprljan zadnji deo turbine, tj. kako je Ale rekao krilca varijabilne geometrije. Auto ustvari nije iskljucivao turbinu nego je prelazio u safe mod. Popravka nije nesto bila skupa. Majstor mi je rekao da do toga dolazi najvise zbog goriva (koje je kod nas vrlo kvalitetno), a i zbog stila voznje. Rekao mi je da gorivo nikako ne sipam na Mol-u, vec na JP pumpama zato sto one imaju sertifikat od Mercedesa i u slucaju nekog kvara se moze ostvariti garancija. Sto se stila voznje tice rekao je da ga ne mazim a i da mu ne vadim dusu. Kada se auto mazi prljavstima i cadj iz goriva se skupljaju na krilcima turbine a zatim pune katalizator. Rekao mi je da cim se domognem auto puta da ga vozim 140, 150 km/h jer kad ga tako vozim bukvalno ga cistim. I da ovo sa turbinom je generalno problem kod svih dizela novije generacije.
                      Jos jedna zanimljivost. Moj prvi komsija ima A4 2.0TDI 06'. Upalila mi se neka lampica tipa auspih i u njemu baloncici. Zove coveka iz ACM-a i on mu kaze da izadje na auto put i da ga vozi u 4 stepenu prenosa pri 3000rpm 20km. I za divno cudo lampica se ugasila i sve je normalno.
                      Odmah posle ciscenja majstor mu je rekao da idem da probam auto. kaze do bubanj potoka i nazad 4, 5 pun gas. I ja sam tako i uradio i sve je bilo normalno. Nije prelazio u safe mod. Sve radi kao sat.
                      Pozz za sve koji se ukljucili u diskusiju oko mog problema...

Comment

• subicd
                        CBC Senator XXL
                        • 20.06.2008
                        • 463
                        • Novi Sad

Prica majstora je OK, osim za Euro dizel sa MOLa, koji je odlican.

Comment

• dzoni88
                          CBC Početnik
                          • 26.08.2009
                          • 5
                          • Beograd

On je to rekao zato sto se upravo isti problem javio i na njegovom golfu tdi kad je sipao gorivo na mol-u. Na kojoj pumpi onda sipati gorivo?? Ja sam dosad sipao iskljucivo na omv-u i to uvek na istoj pumpi u kraju.

Comment

• TAZZ
                            Banovan
                            • 30.05.2005
                            • 1409
                            • NBGD,SERBIA

Eto to je bio i kod mene kvar na SKODA OCTAVIA 1.9 TDI AHF kod motora...
                            Zakgavila krilca TuRbine... i Zeza WG za navodjenje turbine...
                            skinuo sam turbo... nashpricao WD40 celu flashicu, malko benzina, i nafte... razradio krilca... promenio WG ventil... i sad skoda... leti i ne dimi... Ostrale mi pare u Dzepu...Pirot-BG za 2sata i 30 minuta... na 140 prima extra gas, i lepo ubrzava... oko 20-22 litare potroseno... Zadovoljan...
                            GOrivo sipam na Eko Pumpama, daju besplatno pranje auyta preko sipanih 25 litara...
                            Objasnio zeni da mnogo NE mazi auto i da razvlaci 2,3 i 4 brzinu do 3000 rpm, shaltala je na 2200 ranije stalno...

Comment

• Dragon
                              CBC Senator XXL
                              • 15.11.2006
                              • 963
                              • Beograd

MOL je najpouzdanija pumpa kod nas, tako da ne verujem da se od tog goriva zaprljala turbina. Koliko dugo je sipao na MOL-u?

Slobodno mozes da sipas na toj pumpi.

Ljudi su ranije kimali problem sa OMV, ali ne znam kako je sad jer ih izbegavam odavno.
                              Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

Working...
                              X