Skoda 120 LS 1980god

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • charjek
    CBC Veteran
    • 20.09.2008
    • 191
    • Sremska Mitrovica
    • Jugo

Skoda 120 LS 1980god

lJUDI INTERESUJE ME KAKO SE STELUJU VENTILI NA MOM AUTU????Ja sam stelevao vise puta i jednom sam ga nastelovao auto je isao 140km/h bez buke,treskanja ma lagano.Kad mu dodam gas on i dalje vuce!!!Inace zaboravio sam da kazem da je u pitanju 1.2 benzin/plin,43 kw,(ovih 140 isao na plin).Posle tog sam imao drugih problema pa sam "rastelovao" ventile i sad 120 uz buku muku tresku i sve ostalo!!!!
    Jel zna neko kako da nastelujem da bude kao nekad???
    Zene su zakon, a muskarci uvek traze rupu u zakonu!!!
  • Dalibor Vukić
    CBC Senator
    • 08.09.2009
    • 279
    • Beograd

Re: Skoda 120 LS 1980god

0,20mm i usisni i izduvni na hladan motor. Ako pitaš za proceduru, natera se prvi cilindar na preklapanje (vrtiš u smeru obrtanja motora, tako da se izduvni skoro zatvorio, a usisni počinje da se otvara) i tada šteluješ četvrti, za štelovanje prvog cilindra radiš obrnuto, analogno važi za drugi i treći cilindar. Pretpostavljam da su klackalice u pitanju? Ja bih na tvom mestu nadogradio paljenje na tranzistorsko, ako to već nisi uradio zna i paljenje da zeza sa sličnim simptomima.

Comment

• charjek
      CBC Veteran
      • 20.09.2008
      • 191
      • Sremska Mitrovica
      • Jugo

ok ovo za stelovanje sam i ja radio nesto tako ali to 0.2 je dosta malo!!!koristim spijune,ali kazem dosta je zeznuto,uvek namestam isto nekad se cuje glasnije bruji,nekad nema snage ma strasno!!!Nego sta mi govoris za to tranzitorsko palenje?Jel i ja to mogu da uradim mislim jel "podrzava" moj ostali sistem da se to premunduri?????

Comment

• Dalibor Vukić
        CBC Senator
        • 08.09.2009
        • 279
        • Beograd

Ja sam 0,2 našao iz više izvora, tako da je verovatno tačan podatak, a ne može da bude malo, ako je konstruktor tako predvideo. Elem, tu sam i video da ti je paljenje platinsko. Treba ti ono što zovu komutator, koji košta od 10€ pa na više. Cilj je da se smanji struja na platinama, i pretvori njihovo prekidanje u upravljačko. Dobitak je bolji i stabilniji napon, manje izostanaka paljenja, naročito na velikom broju obrtaja i praktično neograničeno produžavanje radnog veka platina. A u praktičnom smislu, bolje će da ide auto. Evo ti i principska šema, gore je ono što imaš, dole ono što treba da dobiješ. Komutator je nacrtan kao tranzistor, zapravo je malo gabaritnija stvar sa više od 2 priključka, najčešće sedam. Možeš da radiš i sam, nije veliki posao, najlakše je da skineš neki na otpadu sa sve potrebnom instalacijom, a pouzdani su bili na VW-ma.

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Tranzistorsko paljenje će teško da skine sa nekog drugog auta zato što oni signal za puštanje struje u bobinu dobijaju sa hall senzora iz razvodnika u obliku naizmenicne struje.
          Problem kod platinskog razvodnika je sto rotor dobije luft pa vibrira i pomera paljenje nasumicno a drugi problem je sto se bregovi nejednako pojedu pa nije ista tacka paljenja za svaki klip ponaosob.

Comment

• charjek
            CBC Veteran
            • 20.09.2008
            • 191
            • Sremska Mitrovica
            • Jugo

Pa sta sad jel moze ili ne tranzitorsko paljenje?

Comment

• Dalibor Vukić
              CBC Senator
              • 08.09.2009
              • 279
              • Beograd

Originally posted by b_samardzic
              Tranzistorsko paljenje će teško da skine sa nekog drugog auta zato što oni signal za puštanje struje u bobinu dobijaju sa hall senzora iz razvodnika u obliku naizmenicne struje.
              TSZ-k je tranzistorsko paljenje sa mehaničkim prekidačem, uostalom vidi se sa slike gore, može da se montira na svaki auto sa platinama, a ti pričaš o TSZ-h za koji je stvarno neophodan razvodnik sa Hol davačem. Ima još i sa induktivnim davačem TSZ-i i sa optičkim, ali to nije tema ove priče. Znači charjek može i treba, dobićeš prilično ovim poslom. Naravno, moraćeš i da našteluješ zazor na platinama kako bi ugao zatvaranja bio koliko treba, ali posle sa njima nema posla možda i nikad.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Mozda sam bio skrt na recima ali da ponovim.
                Neznam ni jedan auto koji fabricki ima mehanicki okidac tranzistorskog paljenja tako da ne moze da kupi polovno.
                Drugo kad je razvodnik u dobrom stanju i ugradi se tranzistorsko paljene i odgovarajuca bobina oseti se malo poboljšanje pogotovo ako ostale komponente nisu nove.
                Ali ako je razvodnik razdrndan i bregovi pojedeni a mehanizam sa tegovima u razvodniku pokvaren džabe pojačavati paljenje kad nema varnice u pravom trenutku.
                Znači prvo ispravan razvodnik pa onda dalje sa stavljanjem tranzistorskog paljenja.

Comment

• Dalibor Vukić
                  CBC Senator
                  • 08.09.2009
                  • 279
                  • Beograd

To iskreno ni ja nisam video, ali mi se čini da sam video u podacima za neke VW-e i Opele. Potražiću. Trebalo bi da svejedno može da se iskombinuje i sa platinama kao prekidačima.

Comment

Working...
                  X