Pozdrav jos jedom svima.Kod ovoga motora(1.6d ohc 1986 god)je problematicno prvo paljenje bez obzira na temperaturu( + , -).U toku alnasovanja pojavljuje se gust sivo-crn dim i nema sanse da upali, a kada ga poslepam upali na dva metra i posle pali i bez grejaca.Grejaci ispravni,dizne uradjene,vazd.filter nov,stelovano paljenje.Auto je stajao oko godinu dana pa mislim da su u pitanju karike,ima po malo plavog dima(mada kaze da ne trosi ulje).Kompresiju nisam merio posto cekam aparat za merenje.Hvala.
Opel kaddet 1.6d ohc 1986.god
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Re: Opel kaddet 1.6d ohc 1986.god
Treba prekontrolisati anlaser i njegovu brzinu, vrlo čest problem
Treba iskontrolisati Startno punjenje pumpe visokog pritiska
proveri ili nek ti neko proveri vizuelno koliko motor duva, ako je sumnjiv uraditi i merenje kompresije, ovo pod uslovom da je motor dobro uzupčen i da je podešeno paljenje''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
-
-
motor duva,vidi se kada se skine vazdusni filter,kada sam skinuo prvi put filter je bio skroz masan i prljav a u kucistu je bilo dosta ulja.Motor posle radi dobro,kada prvi put upali,bez ikakvih problema.Alnaser je bio kod elektricara i on ga je sredio,stvarno dobro vergla.Da li je moguce da on ima problema sa karikama,da su zapekle od stajanja i da kasnije kada se ulje podigne ono zaptiva?Jedino da proverim kompresiju pa onda da znam sta je.
Comment
-
-
Imao cale Kadett-a D sa 1.6d i posle svakodnevnog lezanja ispod njega uradio je generalnu. Problem kod mog (i pre i posle generalke) je bio da sam morao da cekam 26-27 sekundi kad ga grejem da se iskljuce grejaci i onda je sastavljao sa dobrim akumulatorima i na velikom minusu. Jednostavno, kad je uradjena generalka stavljeni novi grejaci, ali secam se da nisu radili vise od dve nedelje kako treba, stalno je bilo nekih problema. Zato ti kazem, moguce da grejaci prave problem mozda su ispravni i greju, ali se ne zagreju dovoljno i ne znam kako je to kod tebe, ali ja sam ga palio i na +40 i na -20 na isti nacin. Ona lampica od grejaca mi se iskljucivala na 5s, a ja sam cekao uvek negde oko 27s da se cuje relej kad iskljuci grejace, tako je bilo na mom, a sad kako je kod tebe ne znam... Mada meni i kad je motor bio jako dobar, ma posle hiljadu kilometara nebi upalio ko benzinac odmah nego verglao par sekundi, pa je i tad morao da se greje 6-7 sekundi...
PS: Ne kazem do tako treba da se pali, jer i meni je bilo smesno to cekanje od skoro pola minuta, a tako je bilo kod mene na kocki. Da li je i kod drugih i na suzi tako ja ne znam.
Comment
-
-
I kod mene na kocki se gasi lampica grejaca posle par sekundi, a realno greje skoro minut.
Problem kod tih motora je u glavi, pa cim malo opadne kompresija, nece da pali kad je hladan.
Ako je kuciste fltera vazduha puno ulja, onda on dobro duva, posto iberlauf ide na cev koja ulje ubacuje u usisne kanale, ako nesto pretekne do kucista filtera, onda ga ima u enormnoj kolicini.
Najbolje je izmeriti kompresiju, to ce sve reci. Ako se dobro secam, 20-22 bara mu je minimum za rad.
Comment
-
-
Da li I KOLIKO duva ili samo izbacuje ulje, odvrni čep ulja pa vidi da li ima pritiska. Kad glava propušta kompresiju, motor ne mora da DUVA a ipak ima slabu kompresiju. Dim potiče od nagomilanog neupaljenog goriva, koje uz put neprekidno hladi grejače u startu i skraćuje im vek znatno u odnosu na dobar motor. Nemoj se zanositi karikama ili ventilima, kad se otvori motor, sve se meri pa nadalje.....Mali je procenat motor koji pohabaju ili unište karike, a cilindri ostanu netaknuti. Svako istrošenje cilindara veće od 0.10mm, ne podnosi KARIČENJE.''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Comment
-
-
Stepen kompresije kot tog motora je 1-23
Pritisak otvaranja nove mlaznice je 135 a kod tvoje upolovacene ne bi trebao da je ispod 120 bar
Vreme aktivacije grejaca oko 10sek
Isproveravaj to pre nego sto krenes u ozbiljnije zahvate na tom motoru
Comment
-
-
ja isto vozim kadetta ali suzu i isto tako na minusu cekam da relej iskljuci grejace pa onda ponovo jos jednom dok ne ugasi lampicu i onda nema dsa ne pali.Ovaj rodjakov nema sanse,pustim grejace po tri puta da odradi relej i nista.Dizne su ostavljene na oko 120bar tako da je ludnica sa paljenjem.Jasno je kad motor duva da je svo kuciste vazdusnog filtera od ulja.Moja suza trosi ulje ali joj je kuciste skoro suvo,kad prevucem prstom slabo ostaje a kod ovoga drugog je bilo bar 1/2 dl ulja i to ulje smrdi na gar strasno.Kad smo odvrnuli cep,ulje prska napolje,ne znam da li treba a vidi se da ima isparenja.
Comment
-
-
Stepen kompresije i kompresija u barima nije isto.
Sa grejanjem od 10 sekundi tesko ce paliti cak i leti, zimi da ne govorimo.
Ako baca crn dim, onda dizne nisu dobre i/ili daje previse goriva. Moj posle 130.000 km od generalne ne dimi crno, ali malo teze pali, bilo je reci o tome.
Kad skines cep mora da prska ulje, bregasta je odmah ispod cepa a nema zastitni lim.
Najbrze se izmeri kompresija, ako to ne valja, onda otvaranje motora, a pumpa i dizne kod bosiste. Upitno je koliko se isplati cela gimnastika.
Ako je kompresija dobra na hladnom motoru (23+ bara na svakom cilindru), onda proveriti zupcenje, dizne i pumpu kod bosiste. Koji su grejaci na njemu? Razlika izmedju Bosch i nekih made in PRC je ogromna. Kako si proveravao grejace?
PS. Kako ga palis hladnog? Da li povlacis saug i dajes gas?
Comment
-
-
grejace sam proveravao kad sam skinuo dizne.Dao kontakt i pogledao u svaku komoru,i svaka je bila usijana.Dizne sam proveravao i dobre su a pumpa nije dirana.Palio sa povucenim sauh-om,bez,bez ga sa,sa gasom uvek isto.
Comment
-
-
Pritisak kompresije nije izmeren, ugao ubrizgavanja nije iskontrolisan, motor nije otvoren i premeren! To su ti bili odgovori na problem, koji po simptomima upućuje na to. Tema zaključana.''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Comment
-
Comment