Fiat Uno - da li je zreo za generalku ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BobanS
    CBC Član
    • 14.07.2008
    • 11
    • Beograd

Fiat Uno - da li je zreo za generalku ?

Vozim Una `89 godište sa predjenih 262.000 km. 1.0 fire motor. Palim ga i vozim samo na gas i zimi i leti. Menjan mu je set kvačila, popravljan menjač, menjane svećice i kablovi, razvodna kapa... Koristim Selenia 15/40 ulje za gas. Potrošnja plina bila je oko 7-8 ltara, a dobro je vukao. U poslednjih godinu dana primetio sam da slabije izvlači na uzbrdicama i to opravdavao lošim plinom ali sada već to ne nije slučaj. Potrošnja je porasla na 8,6 l, a dok dostignem 60 km/h malo se više pomučim. Agresivan sam vozač, pa me to baš nervira. Ne volim da me starrtniji od mene čekaju, a navikao sam da hvatam traku u kojoj nema gužve i ubacujem se uz naglo kočenje u koloni gde ima lufta... Naravno poštujući pri tom punu liniju i bez primoravanja nekog da koči zbog mene (nisam bezobrazan vozač samo koristim sporije startere da se "uglavim" i prištedim vreme ne čekajući na 3 do 4 semafora od Ž stanice do Surčina). Od maksimalne brzine 120 Km/h sada uz pošteno mučenje dodje do 105. Ulje mu curka na dihtunzima sa prednje strane i dolivam po 1 litar na od prilike 1000-3000 Km. Sada je intenzivnije jer su sve veće fleke na podu u garaži. E sada ja bih da Vas pitam kako da proverim da li moje ljubimče mora na generalku ili možda ima nade da je nešto bezazlenije u pitanju. Da napomenem da skoro uvek upali iz prve i da tu nemam nikakvih problema. Imao sam ih onomad ali je zamenjen razvodnik paljenja (zbog komutatora) i od tada nema nikakvih problema.

Svaka pomoć je dobrodošla i zahvalan sam Vam na strpljenju što ste pročitali ovo moje opširno pisanije sa sigurno dosta nepotrebnih elemenata.

Veliki pozdrav !
    Boban
  • Kubikaza
    CBC Veteran
    • 01.10.2008
    • 169
    • Nis

Re: Fiat Uno - da li je zreo za generalku ?

Za pocetak pogledaj da ti neko izmeri kompresiju,da se vidi da li ima nesto ili ne,da li je produvao motor,kad se zagreje izvuci sipku za ulje gledaj da li dimi tu.,pa onda ostalo.
    OPEL ne može da se opiše,to mora da se doživi!
    http://www.youtube.com/watch?v=ChXau3ka-vo

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

ako ti curka na zaptivkama stavi neki engine motor oil stop leak aditiv,meni je na auspuh izbacivao dim i osećalo se sagorelo ulje,pomalo je i curkalo, kilometraža 230000 .sad posle primene tog aditiva nakon pređenih 1000 km ulja troši normalno.inače protivnik sam bilo kakvih aditiva no ovaj možeš slobodno staviti te aditive imaju i sva ulja u većoj ili manjoj meri.ako se odlučiš na primenu
      dobro pročitaj uputstvo za upotrebu proizvoda (ovaj što sam ja stavio sipao sam u vruć motor )i gledaj da u cugu napraviš odmah nekih stotinjak km.inače sam tad koristio po prvi put u tom autu ulje ,po meni u toj gradaciji 15w40,najbolje,ali zaista,lukoil lux 15w40 api sl/cf tako da deo zasluga pripisujem ulju a drugi(naročito prestanak smrada na auspuhu)aditivu.
      ako sa sadašnjim uljem nisi mnogo prešao možeš ubaciti aditiv u njega pa videti rezultate.
      inače aditiv nije skup košta nekih 300 do 500 din(a ni gore pomenuti luk 15w40)

Comment

• banebg81
        CBC Veteran
        • 26.06.2008
        • 195
        • Beograd

Servisiraj plinski uređaj, to ne bi trebalo da bude skupo a ne može da škodi.

Pozdrav

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

Ja sumnjam na gumice ventila. Motor pred smrt ide najbolje
          Jeste velika kilometraza ali s obzirom na tu kilometrazu i na plin mislim da su gumice skroz dotrajale i tvrde i da troskari najvise na gumicama i da je zakoksao po kanalima i ventilima i da zbog toga slabije ide (nadji moju temu "gumice ventila" ima slike kanala.)
          Ali treba detaljno proveriti.
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Gavra
            CBC Senator XXL
            • 06.03.2008
            • 2031
            • Beograd

ako ti curka na zaptivkama stavi neki engine motor oil stop leak aditiv
            meni je na auspuh izbacivao dim i osećalo se sagorelo ulje
            ali ovo si napisao jedno za drugim

samo jos da razgranicimo sta je potrosnja ulja a sta je curenje i pomoci cemo mu nekako
            Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• BobanS
              CBC Član
              • 14.07.2008
              • 11
              • Beograd

Evo ovako. Kompresiju ću da izmerim mozda za vikend pa javljam. Plinski uredjaj je zamenjen novim pre 8 meseci tako da ne verujem da je tu problem. Što se tice pojma curkanja ili trošenja još uvek nisam siguran. Pre 2 godine radjen je set kvačila i čini mi se da je majstor menjao sve dihtunge i lepo očistio motor, tako da neko vreme nije bilo curkanja nigde a ulje sam dosuo jednom na oko 5.000 Km. Nedugo zatim imao sam problem sa semeringom na razvodniku paljenja gde je isto curkalo, pa sam dosipao ulje dok nije zamenjen. E posle svega ovoga sve više curka i čini mi se da već na 1000 km moram da dospem 1 litar ulja. I još letos je počeo da mi pokazuje veću temperaturu u toku vožnje. kazaljka je stalno u rasponu 90-110 stepeni , najčešće na oko 100. E ovome je prethodilo vadjenje hladnjaka i zamena ventirlatora pre 5-6 meseci, pa sam mislio da se tu nešto poremetilo i da ne pokazuje precizno ali sada više nisam siguran da to nisu simptomi crkavanja motora.
              Hvala Vam na savetima !
              Pozdrav. Boban

Comment

• BobanS
                CBC Član
                • 14.07.2008
                • 11
                • Beograd

I još da dodam da se auto i posle nekoliko štelovanja ler gasa poprilično trese dok se ne ugreje i kada mu je spušten sauh. Čak i kada pokazuje temp rashladne tečnosti od oko 100 stepeni, ako su mi uključena svetla i držim kočnicu u leru on se neprijatno trese, a tek kada uključim jedan od nivoa grejanja, situacija je još gora. majstori su ler gas podešavali sa uključenim svetlima i grejanjem ali evo već sledeći dan ista priča. Posle odvozanih 20-tak minuta gradske vožnje on se primiri. Akumulator je nov Banner 55-a, a zamenio je odlični Boš silver (+30%), koji me nije nijednom izdao za 4 godine, ali su me neki ubedili da neće još dugo i da ga čuvam u rezervi. Pozdrav !

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

da puno ne objašnjavam ,probaj prvo da ubaciš onaj aditiv koji sam pomenuo ,možda će delovati na sve zaptivke,gumice ventila,semeringe u smislu da ih regeneriše pa da smanji trošenje i ajde da ne kažem curkanje već slinjenje ulja.znači da malo te zaptivke postanu elastičnije i da malo nabubre.kilometraža nije strašna i moglo bi se očekivati da pomogne.ja sam to uradio na audiju 80 1.6 1986 godište koji je i slinio spolja i trošio ulje i bio iznenađen rezultatom koji je još prisutan nakon pređenih 1000 km.vredi probati ,pa makar ublažilo simptome. bar danas imaš jeftinih i kvalitetnih ulja koje se isplati dolivati i 1l na hiljadu km. to ti ispada samo 30ak din na 100km .

Comment

• BobanS
                    CBC Član
                    • 14.07.2008
                    • 11
                    • Beograd

Evo ostavih auto kod majstora da mi sutra izmeri kompresiju pa cu Vam preneti rezultate i njegovo misljenje o stanju motora.
                    Pozdrav !
                    Boban.

Comment

• BobanS
                      CBC Član
                      • 14.07.2008
                      • 11
                      • Beograd

Evo dodjoh od majstora. Definitivno kaze da mu je slaba kompresija. Ide od 6 do 6.5 a trebalo bi da je oko 9. Pretpostavlja da bi trebalo da se obradi glava, zamene gumice i karike... Misljenja je da ne treba da se hilznuje ali to je samo pretpostavka. Da li Vi imate jos nesto da mi preporucite. Eventualno da mi date red velicina cene kostanja ovih radova.

Pozdrav !
                      Boban

Comment

• roske
                        CBC Senator
                        • 08.03.2007
                        • 272
                        • Lazarevac
                        • Alfa Romeo 145 boxer

Majstor ti je sve rekao,verovatno ide na tu varijantu da mu skine prvo glavu pa da vidi u kakvom su stanju cilindri.
                        Ako je zazor veci od 0,10mm to bi trebalo hilznovati ako mislis da te motor sluzi duzi period.
                        Pozz

Comment

• Gavra
                          CBC Senator XXL
                          • 06.03.2008
                          • 2031
                          • Beograd

Sve lepo izmerite i nemojte odstupati od fabrickih mera.....ako hilzne beze i 0.05 van mere ne valja.......ako je ostatak auta u dobrom stanju uradi ga kako treba i vozi jos 100k km.....
                          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• BobanS
                            CBC Član
                            • 14.07.2008
                            • 11
                            • Beograd

Trap mu je dobar ali je limarija pocela da trazi radove. Medjutim nemam alternativu sto se tice zamene auta tako da cu morati da ga popravim i vozim. Mnogo sam ulozio u njega do sada i cini mi se da mi nema druge. Samo da generalka bude ok i da mi motor potraje bar jos 5 godina. Delove sam nasao u nekoj radnji kod autokomande po ceni od:
                            Karike 3428 din, a ako trebaju u karike i klipovi komplet je 9812 din, Garnitura dihtunga 2867, Lezajevi 1008+75..., Kazu mi da su povoljne cene i kvalitetni delovi.
                            Ne znam da li su realne cene koje su mi majstori dali sa dve strane i za kojeg da se opredelim.
                            ko jednog je obrada glave 5000, a kod drugog 3000-4000,
                            Hilznovanje (ako treba) 7000, a kod drugog 5000,
                            Obrada radilice 3000 a kod drugog 2000
                            Cena rada mehanicara koji skida motor i nosi na obradu je: prvi 130 EUR, odnosno drugi 150 EUR.
                            Ja se ne razumem u to pa bih voleo da cujem Vase misljenje. Prijatelji koje sam konsultovao kazu da su ove jace cene poprilicno realne, cak i niske, a za ove druge kazu da su nerealno niske i da je mozda neka prevara u pitanju.

Hvala Vam svima na savetima !

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

ako su cilindri potrošeni ja sam pre da se uradi generalna kako treba.a to podrazumeva i nove klipove i bušenje na specijalu
                              hilznovanje može da ispadne dobro,ali ipak mislim da je fabrička hilzna kvalitetnija od aftermarket,pogotovu kod nas
                              za uspeh kvalitetna mašinska obrada se podrazumeva.

Comment

Working...
                              X