Puklo kuciste filtera zbog plina(?)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kamango
    CBC Senator
    • 31.05.2009
    • 205
    • KS-BG

Puklo kuciste filtera zbog plina(?)

Naime vozim Daihatsu Applause 1998 1.6 16v 73kw, venturi sistem. Bas skoro isao na stelovanje plina i par dana je isao fino i onda danas u voznji se desi bas velika detonacija. Zaustavim kola, ugasim i upalim radi normalno, kao da nista nije ni bilo. Stignem kuci i podignem haubu i imam sta da vidim. Kuciste filtera za vazduh rasklimano i izlomljeno. Skinem da vidim nekako da ga skrpim kad ono filter za vazduh ceo izgoreo i po sredini jedna rupa. ZAnimljivo da je garez sa strane EFI-ja dakle eksplozija dosla iz u**** ?!?!

Koliko treba da brinem, zvao sam sad majstora i rekao mu da dolazim odmah ujutru da mi to presteluje. Stvar je vrlo hitna jer bih trebao ujutru da krenem za kopaonik. Da li detonacija iz u**** ukazuje na nesto opasno?

Druga stvar, kuciste je dosta popucalo i uspeo sam da ga sredim sa nesto fiberglasa i silikona, ali od siline detonacije popucali su drzaci i ne znam kako cu da spojim kuciste kasnije. SObzirom da se radi o jako retkom automobilu, verujem da cu tesko naci novo/polovno kuciste. Tu mi preostaje jedino pecurka ali kako sam citao ovde nije preporucljivo stavljati je na plin. Da li moze posluziti makar za prelazni period dok ne nabavim kuciste jer ne vidim drugo resenje...

Trece, da li majstoru da j@#%$em kevu ili da trazim uzrok negde drugde, napominjem ovo se desilo na plinu pri 3500rpm a nikada pre nije. I to bas dan dva posle stelovanja...

Bio bih zahvalan ako bi mi neko do jutra odgovorio....

Marko
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Puklo kuciste filtera zbog plina(?)

U gornjem desnom uglu (plavi korner) stoji "NAPREDNA PRETRAGA" levim tasterom miša klikneš na to i pojaviće se neka polja. U jednom napiši "uzroci detonacije" bez znaka navoda. Dobićeš nešto malo pogodaka i to malo pročitaj, saznaćeš mnogo više nego što će ti neko u jednoj poruci napisati.

Usput, detonacija na jednoličnim obrtajima od 3500 može da se desi samo iz jednog razloga da je otišao ventil i sunuo vatru u usis, što nije verovatno. Više je verovatno da si pustio gas i naglo dodao ili dodao gas u 5 brzini. Ako je majstor malo više zavrnuo gas jer si se žalio na potrošnju moguće je da je on krivac ali ja mu ne bi ebao kevu jer prvo verovatno je matora, drugo u tom slučaju može da se rodi još jedan takav majstor a to to najmanje treba u životu, možda ima nešto mladje i koristi gumicu...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kamango
      CBC Senator
      • 31.05.2009
      • 205
      • KS-BG

To se dogodilo u cetvrtoj i kao sto si rekao i pri malo jacem gasu u preticanju. Stelovanje je uradjeno jer je potrosnja otisla na 14+l na 100km i onda je spala na ~10l kako jer i pre bilo. Procitacu sve o detonacijama ali opet, da li koristiti pecurku na neke krace staze tipa 300-400km?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Sa pečurkom ćeš imati detonacije mogo češće, znači ne.

https.autogas.rs

Comment

• Srdjan
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 2416
          • Bajina Basta/Beograd

Nemas nikakvo pravo da krivis majstora za detonaciju kada imas ugradjen venturi sistem na mpi motoru. Jednostavno takav je sistem i pitanje je hoces li da rizikujes ili ne. Rizikovao si i desilo se. Desice se opet, gotovo sigurno. Kad si zadnji put menjao nesto od struje? Svecice? Kablovi? Bobina?
          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kamango
            CBC Senator
            • 31.05.2009
            • 205
            • KS-BG

Evo vratih se sa Kopaonika bez ikakvih problema. Kuciste sam sam skrpio selotejpom, silikonom i ko jos zna cim . Posle uskrsa krecem da trazim drugo kuciste filtera. SObzirom da Toyota Korola g6 nosi isti filter pokusacu da nadjem kuciste za njega jer mu to dodje nesto najblize.

Moram da napomenem da je auto star 12 god i da je presao ~250 000, pa samim tim ne verujem da mu je vrednost preko 2500e malo mi je glupo da ugradjujem sekvent za 600e. STruja sredjivana pre manje od god dana, znaci kablovi, svecice, cetkice, aku... A i da, nijednu jedinu detonaciju nisam imao do tog trenutka, a kola su na plinu 6 god...

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Dešava se i bez nekog opipljivog razloga, stilom vožnje recimo. Možda je stvarno zavrnuo malo više nego što treba, ako nije uzrok povećane potrošnje treba tražiti na drugom mestu.

https.autogas.rs

Comment

Working...
              X