Pozdrav svima.Od pre 30-tak dana imam problem koji još uvek nisam rešio na svom esperu 1.8i 97 god..Naime,u toku vožnje 1.-2.brzinom počeo je da diže temperaturu.Došao do pretoslednje crte (pre crvene) i onda počeo da spušta.Ventilator se uključio,ohladio i vratio na pola.Sve mi to nebi smetalo,da spoljašnja temperatura vazduha nije bila samo 6C.Odmah sutradan odem kod majstora,on reče da je termodavač(prekidač),jer preko kompjutera pali ventilator,pa ovaj kasni,itd...Naručim taj termodavač original,zamenim i ISTO.Odem kod drugo majstora,on kaže da je termostat.Zamenim njega (otvara na 87C),temperatura prilikom vožnje stoji na pola,ali u režimu stani-kreni i na leru diže do 1crte ispod crvene,ohladi,pa opet.Tri godine je auto kod mene i to mo se nikada nije dešavalo,osim jednom uz Bubanj potok,na 40C kada je radila samo jedna traka,pa smo mileli.Pritisak u crevima je normalan,ne gubi tečnost,a temperatura stalno osciluje.Ljudi pomozite!!!
daewoo espero diže temperaturu
Collapse
X
-
Re: daewoo espero diže temperaturu
upravo tako! ulje nema veze! ocisti kompletan sistem za hladjenje pa vidi sta se desavaSamo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Comment
-
-
Ja mislim da je taj tvoj motor slican motoru iz Opela 1.8(neka me neko ispravi ako gresim) a koliko je meni poznato Opeli imaju visoke radne temperature,mislim da taj 1.8 motor u Opelu ima radnu temperaturu od nekih 90C...Ako je Opelov motor u tvom Esperu onda je to normalana radna temperatura za taj motor.
Comment
-
-
Hvala svima na ponuđenim odgovorima. Ašto se tiče:Originally posted by Vidan KVNe bi trebalo da ima ikakve veze sa zamenom ulja........da li ima klimu?.....Prekontroliši da nije zaprljan hladnjak.....pozzzz!,pa tako sad čekam sutrašnji dan da nabavim komutator pa da isprobam ovo pranje hladnjaka.A što se tiče ovoga:
Originally posted by Wayat ErpJa mislim da je taj tvoj motor slican motoru iz Opela 1.8(neka me neko ispravi ako gresim) a koliko je meni poznato Opeli imaju visoke radne temperature,mislim da taj 1.8 motor u Opelu ima radnu temperaturu od nekih 90C...Ako je Opelov motor u tvom Esperu onda je to normalana radna temperatura za taj motor.
Comment
-
-
COKA, pogledaj u okviru teme Upošteno o kvarovima nalazi se post na temu ''Ventilator kasno pali'' koji sam postavio skoro jer i ja imam isti problem na kadetu 1.6i. Možda će ti od nekih komentara pomoći.Prvo: Ja sam uvek u pravu. Drugo: I kad nisam u pravu poštuje se prvo pravilo
Comment
-
-
Rekao bih da je u pitanju termostat bez obzira sto je zamenjen.Kod mene je originalni radio idealno sve dok majstor koji mi je radio motor nije zakljucio da bi trebalo zameniti i termostatPosle toga sam promenio dva komada dok nisam naisao na ovaj koji radi skoro kao onaj originalni.Prethodni su mi prodali "bas za 16v Nexiu",92c jer valjda na SOHC ide 87c pa temperatura nije izlazila iz plavog polja ni sa kartonom preko celog hladnjaka (zimus).Ovaj je za Astru,92/107c.
Comment
-
-
Stavi termodavac iz Z101 trebalo bi da pase bez problema i temperatura ce ti izaci biti na nekih 60-65c iostace tu bez prevelikih oscilacija,trebalo bi da ti resi problem ako se plasis pregrevanja a mislim da ce ti i trajno resiti problem...cak sta vise ne bi me zacudilo da si i imao isti taj pre nego sto si izvrsio zamenu istog...Probaj sa time a cena je vise nego simbolicna.
Comment
-
-
Sem sto ce dobiti pogresan impuls ubrizgavanja,korekciju smese kao da je puko MAP i ler kao da je neispravan step motor nista vise se nece desiti sa stavljanjem termoprekidaca od Zastava automobila.
Nikad mi nije bilo jasno to unazadjivanje i unistavanje vrednosti sopstvene imovine pa makar to bio auto.
Da bi resio problem moras prvo da nadjes gde je.To ces da uradis tako sto ces da Izmeris temperaturu motora i hladnjaka kada je problem izrazen i da napises ovde a mi cemo onda da te uputimo gde dalje.Poslednji nek ugasi svetlo
Comment
-
-
Ja sam licno na mojoj Vecti 1.6i stavio termodavac od Z101 i nista se nije desilo sem sto je automobil znatno spustio temperaturu tj.ranije je palio ventilator i odrzavao temperaturu na nekih 60C,i dalje je dobro vukao,rad u leru se nije promenio a automobil sam vozio jos neke 3godine posle toga i prodao je tako.Naravno da je to budzenje i slazem se da auto ne radi na sopstvenoj radnoj temperaturi,ali to je resilo visoku temperaturu vozila a nije ostavilo nikakvih daljih posledica na vozilo sto govori dalja eksploatacija vozila od 3 godine.
Comment
-
-
Temperatura je merena mehaničkim termometrom u posudi:ventilator uključuje na nekih 91-93C,tj kada dođe do one predzanje crte na tabli,a isključuje kada kazaljka dođe do pola (ne zapamtih koliko je to jer me je interesovala samo gornja temperatura).Znači motor ne kuva,ali zašto dolazi do tolikih oscilacija,da nije možda otišao pokazivač na komandnoj tabli? I termopokazivač (valjda se tako zove ono što daje impuls komandnoj tabli) je takođe zamenjen. Zaboravih da napomenem da auto ima ugrađen i gas,od 2004 god.Da napomenem da ne želim da rešim problem smanjivanjem radne temperature već da nađem u čemu je problem.Motor je prešao samo 131000,ne troši ulje,vuče odlično,ne trokira itd.Stavio sam i termostat koji otvara na 82C i isto se dešavalo.Nemoguće je da oba nisu u redu.Ponekad imam problem sa paljenjem kada je hladan,neće da upali iz prve,već nakon dužeg verglanja.Paljenje je na benzin uvek.
Comment
-
-
Koliko sam razumeo taj espero dodje do tih 90 i kusur stepeni a onda temperaturu ne odrzava na radnoj temperaturi od tih 90c nego je spusta do nekih 60 pa je opet podize i tako u krug...Jel sam ja dobro razumeo?
Comment
-
Comment