skoda fabia 1.4mpi nepravilan rad

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: skoda fabia 1.4mpi nepravilan rad

Dalje je teško bez uvida u logove dijag. uređaja. Naime ispravnost senzora detonacije se ispituje u mernim blokovima,recimo. Lako ga je potvrditi ili eliminisati kao problem.
    Dobar dijagnostičar će uvidom u merne blokove moći da odredi na kojoj je strani problem. Možeš da postaviš logove mernih blokova za parametre koji nisu u normali,pa da probamo dalje.

Da pokušamo da rezimiramo: bobina i modul zamenom sa provereno ispravnom eliminisani kao uzrok, svećice zamenom za nove eliminisane kao uzrok,pumpa i regulator pritiska eliminisani(?) merenjem pritiska (3 bara je pritisak,ali ne vidimo da li je to na leru ili prilikom naglog dodavanja gasa,ili na povećanom br. obrtaja),dizne eliminisane kao uzročnik pranjem(proveru oblika mlaza i protoka ne spominješ),lambda sonde nisu problem,pošto si dao obadve da se zamene...
    Koliko si siguran da su izvršene provere urađene korektno?

menjanjem svecica radi normalno desetak dana i ponovo,
    Da li je izvodljivo da vidimo kako izgledaju elektrode sa izvađenih svećica,putem fotke ili putem opisa?

Comment

• melcer
      CBC Veteran
      • 04.03.2009
      • 174
      • Progar

verovatno se radi o dva auta, ja sam postovao prvi post i govorim o doticnoj iz naslova.
      pritisak pumpe je na leru 3 bara, dodavanjem gasa pritisak se poveca. proveren je protok dizne i mlaz na aparatu posle ciscenja, bio sam prisutan. pomenuo sam da kada zamenim svecice par dana auto radi lepo i skidao sam svecice o.k. je sagorevanje, kasnije su garave. razmisljao sam da nije do lanca, ali zamenjen je par hiljada pre nego sto je to pocelo da se desava, ali ne deluja mi kao da se istegao. problem se ucestalije javlja kada je vlazno vreme mislim da sam i to pomenuo.
      slican problem sam imao sa hyundaiem od moje devojke. isla za hrvatsku i kako je sipala gorivo kod njih poceo da se pali check i da povremeno zatrokira. kada se vratila, sipala gorivo kod nas problem je nestao, prijavljivao misfire na svakom cilindru, obrisane greske i od tad sve u redu. malo mi je to bilo cudno da se to desava sa njihovim gorivom koje je daleko kvalitetnije od naseg

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Potrošnja je povećana ili nije? Auto gas ima ili nema,i ako ima koji je tip?Dimi na auspuh ponekad/stalno?
        Pojačavanje problema sa povećanjem vlažnosti vazduha ukazuje na problem sa električnim elementima.
        Dijagnostičkim uređajem je proveren senzor temperature motora? Ako nije,može i peške,unimerom da se proveri,kao i kablaža i džek za isti.

Kao što rekoh,iscrpeli smo većinu tipskih grešaka,a nismo locirali problem.Možemo nagađati i dalje ili skenirati parametre dijag. uređajem i analizom doći do rešenja.

Comment

• melcer
          CBC Veteran
          • 04.03.2009
          • 174
          • Progar

potrosnja je povecana drasticno, ne prijavljuje nista za senzor temperature, stim da nekad prekidapokazivac temperature u kabini. auto gas nema.

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Iz toga,kao i iz prethodnih tvrdnji proizilazi zaključak da imaš preterani nekontrolisani dotok goriva u cilindre.
            Mogući uzroci:
            -Loš senzor temperature motora ili prekid u kolu koji ECU tumači kao -40*C pa dodaje gorivo za te uslove
            -Regulator pritiska koji je zaglavio,pa pravi prekomerni pritisak u sistemu
            -Regulator pritiska kome je membrana probijena pa preko creva za vakum toči gorivo u usisnu granu
            -Dizne koje cure
            -Dizne koje ne atomiziraju adekvatno,nego prskaju u mlazu
            -Map senzor,koji ne pokazuje adekvatne vrednosti
            -Senzor pozicije leptira gasa nebi trebalo da pravi takav problem,ali ga treba proveriti

E šta sad? Pa pravac na dijagnostiku. Kao što sam već rekao,iščitavanjem i analizom radnih parametara vrlo brzo se može ustanoviti tačan uzrok problema.
            Napisah i da,ako dotični iščitavač nije vičan,okačiš logove mernih blokova ovde,pa ćemo tumačiti zajedno.
            Stavke 2,3,4,5 se mogu proveriti i bez dijagnostike,vizuelnim putOm.
            Moji favoriti za danas su 1,3,5 i 6.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

@arsasd87

zamolio bih te da otvoris novu temu o problemu sa tvojim automobilo. ovako se samo pravi zbrka. vec treci put citam i ne uspevam da odgonetnem sta se na koga odnosi.

Stratose, vidi da nisam izbacio ensto korisno pa da vratim dok je vreme
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• melcer
                CBC Veteran
                • 04.03.2009
                • 174
                • Progar

cim stignem ovih dana kacim, pa da zajedno to pogledamo

Comment

• majstorbob80
                  CBC Veteran
                  • 13.05.2008
                  • 184
                  • beograd
                  • 735E32, 525E39 Mlook

Relativno skoro sam imao slican problem na tom motoru, zakaci manometar na pritisak ulja i isprati pritiske,pa pisi.
                  pozz.
                  Čovek se uči dok god je živ!!

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

Da ne gušim duhovitu temu, nego da se osvrnem ovde sa pitanjem za Stratosa šta je problem u izjavama o bobini i lambda sondi? Šta sam to pogrešno rekao?

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

Što se mene tiče,problema nema,čak sam se fino zabavio.
                      Što se tiče toga šta je pogrešno,imaš obrazloženje na ovom forumu,mada možeš koristiti i,recimo,google,wikipediu ili neki drugi izvor.Ja nisam izvor znanja.
                      Što se tvog osvrta tiče,nije mi bila namera da te ismevam,ali to što sam citirao su u najmanju ruku gluposti.
                      Što se mene tiče,nemam nameru da objašnjavam ili da se pravdam.

Čisto za podsećanje:
                      Nema dakle jednu bobinu koja se pogoni mehanički, bregastom već po jednu, za svaku svećicu i pobuđuje ih signal sa ECU.
                      Lambda sonda beše preko 3, 3.5k rpm i nema neku funkciju

Comment

• Ji 4Tze
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2006
                        • 806
                        • bg
                        • Honda CR-V 4WD

Pa piše gore jasno, ja pitam šta je pogrešno, jer preko 3, 3.5k obr/min lambda sonda ne utiče na signal već se ide na maksimalno bogatu smesu, možda sam pogrešno naučio (baš i na ovom forumu).
                        Bobina, bombina ili mehanička bobina kako sam je krstio je na starijim sistemima paljenja, ono platinska dugmad, razvodna kapa, štelovanje sa listićima itd tu ima i visokonaponskih kablova jer signal ide sa mehanički pogonjenog sistema paljenja direktno na svećicu.
                        Kod ovog, 1.4 mpi škodinog motora (kao što neko reče gore, kad piše 1.4 mpi to je samo taj motor) niskonaponski, obični strujni kablovi idu sa ECU-a do elektronskog modula paljenja a koji se natakne na same svećice, dakle što se skraćeno zove bobina (ili bombina ali ne znam odakle ono M tu), bila ona jedna ili četiri u jednom komadu nečega, nebitno je - bitno je da nema visokonaponskih kablova koji mogu da budu problem.

Šta je sad tu pogrešno ili glupost?

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

Nemam nameru da se objašnjavam sa tobom,ali mehanička bobina pogonjena bregastom još uvek nije patentirana. Požuri da te ne preduhitre.
                          Što se lambda sonde tiče,teško da si to što tvrdiš naučio na ovom forumu jer je to što tvrdiš o radu lambda sonde u najmanju ruku poluistina.
                          Čini mi se da u stvari želiš nešto drugo.Ne preporučujem ti.

Comment

• Ji 4Tze
                            CBC Senator XXL
                            • 04.05.2006
                            • 806
                            • bg
                            • Honda CR-V 4WD

Aha, jasan je meni sistem nego sam lupio po sećanju i pre svega činjenici da je u pitanju mehanički sistem paljenja koga taj motor nema i to piše i u naslovu teme a neko ih je pomenuo kao problem (kao i lambda sonda, to se sa bobinama kod naših "majstora" menja na dobar dan, $#%&/ )...

Comment

• Stratos
                              CBC Senator XXL
                              • 10.09.2008
                              • 2594
                              • Novi Sad

Razumem te da je ono sa mehaničkom bobinom lapsus. Bilo je u tom momentu simpatično... Svakome može da se desi.
                              Što se signala sa l. sonde tiče,ne radi kako si opisao.

Comment

• Ji 4Tze
                                CBC Senator XXL
                                • 04.05.2006
                                • 806
                                • bg
                                • Honda CR-V 4WD

Znam da nije baš tako, zato sam odmah i napisao onako "beše bla bla" jer ne mogu da nađem temu o tome.

Comment

Working...
                                X