Ne prima pun gas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vandeo
    CBC Član
    • 30.03.2006
    • 79
    • Petrovac

Ne prima pun gas

U pitanju je Citroen AX 1.1 karb.
    Auto vozim već nekoliko godina na gas, a samo povremeno na benzin, kao i svi, pretpostavljam. Sada, kad su ovakve zime, problem se više ispoljava jer češće i vozim na benzin.
    Dakle, upitanju je problem u vožnji na benzinu.
    E sad, problem. Ne postoji mogućnost da dam gas malo veći, do daske ili sl. a da auto krene istog momenta, već se odmah počne gušiti, jedno sekund dva, pa tek onda krene (primi gas), tako da ukoliko hoću da krenem na semaforu, ne smem dati ni milimetar gasa već lagano pritiskam gas koliko da se ne ugasi i krećem kao puž. Isto važi i kad prebacujem dalje u veće stepene prenosa, samo mali gas i tako kreće. Kasnije, kada dobije dovoljno ubrzanje, ide normalno. Doduše, i dalje ukoliko pritisnem naglo veći gas, auto "štucne" na sekund dva i krene da se zaustavlja, pa čim (valjda) dobije gorivo trzne. Zamenio sam filter benzina, pumpu za gorivo, i izmenjao sam neke membrane na karburatoru, iako se ovaj problem javljao i pre i posle svih tih zamena.
    Interesantno je da ukoliko držim saugh malo povučen, auto ide normalno i pun gas prima normalno, samo što onda na leru urla . A i tada se i potrošnja poveća osetno.
    Ono što me interesuje, jeste kako da rešim problem. Da li je neko imao sličan slučaj? Da li je u pitanju neka dizna koja treba da se očisti i koja ili nešto slično?
    Hvala unapred
  • simbol
    CBC Član
    • 08.09.2010
    • 93
    • Skopje - Republika Makedonija

Re: Ne prima pun gas

Ako sve ti e iscisteno onda ostanuva palenjeto verovatno ti e rastelovano.
    VECTRA B - POWER

Comment

• Danijel65
      CBC Član
      • 06.11.2010
      • 43
      • Beograd

skini karburator i rasklopi ga skroz odvoji sve gumene delove na stranu a sve ostalo potopi u nitro jedno 2 sata pa ih posle dobro izribas i sve dizne iduvas kompresorom pa sklopi i probaj kako ce onda da radi ako nepomaze to znaci da ti se neka dizna pojela i baca vise goriva i gusi ga ode u citrojen radnju i kupis set sa reparaciju karburatora i zamenis sve dizne i mebrane plovak vrati stari jer nov mora da se steluje a neverujem da bi ti to znao i samo ga zasrafis na usisnu garnu i evetualno nastelujes ler gas na sraf to ti je to miran si 5 godina minimum

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Skini poklopac filtera i na ugašen zagejan motor dodaj gas, gledaj odgore da li doda benzina, videćeš i paru koja ide iz karburatora. Ako to ne radi zapušen je.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• vandeo
          CBC Član
          • 30.03.2006
          • 79
          • Petrovac

Hvala Vam na odgovorima.
          Probaću za vikend pa javljam zaključke...

Comment

• Alien108
            CBC Veteran
            • 03.06.2008
            • 129
            • Beograd

Kao što Dora divani, u pitanju je najverovatnije "špric" dizna, tj. dizna za ubrizgavanje goriva koja poput injekcije ubrizga gorivo u trenutku davanja gasa.
            Problem je što je tanka baš poput igle i time podložna začepljenju od najsitnije prljavštine ili zapekne ako se dugo ne upotrebljava.
            Ona ima svoju "pumpicu" koja se pokreće obično mehaničkim putem preko mehanizma poluge ili sajle gasa.
            Sama dizna ubrizgava gorivo u grlo karburatora pa poneko pokuša da je "odčepi" bez rastavljanja pomoću bakarne ili čelične licne iz nekog električnoh vodiča ili slično.

pretpostavljam da sa ostatkom rasplinjača nema problema ali nije na odmet da se očisti karburator da bi se isključio rizik od ponovnog zapušavanja.

Sretno!

Comment

• vandeo
              CBC Član
              • 30.03.2006
              • 79
              • Petrovac

probao sam sa spricanjem ugasen auto i vidi se magla, ali nisam mogao da vidim nikakav mlaz, i cuje se sistanje goriva. zatim sam rasturio gornji deo karburatora, i sa njega i sa donjeg dela poskidao ukupno 5 nekakvih dizni (zute boje, kao mesingane) sve sam, zajedno sa ostatkom karburatora izduvao kompresorom. kad sam sklopio, na zalost, sve je isto. i dalje prima dobro pun gas jedino pod saughom. pretpostavljam da je u pitanjy mnogo goriva kao sto neko od vas rece. medjutim, pozvao sam mnoge prodavnice auto delova i nemaju set za reparaciju za solex 32 pbisa 16 karburator. bedak

Comment

• wlady
                CBC Veteran
                • 13.11.2010
                • 144
                • bern
                • daf

Mozda vuce i fals vazduh ili preliva lonce.iglicasti ventil u kakvom je stanju i da li je stelujuc plovak?

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Ako dobro radi pod saugom, pre bih rekao da je nedostatak goriva, podigni malo nivo u lončetu...

https.autogas.rs

Comment

• vandeo
                    CBC Član
                    • 30.03.2006
                    • 79
                    • Petrovac

Proveravao sam i za fals vazduh, laički govoreno, mislim da nije, sve je pritegnuto.
                    Kako da znam da je štelujući (ili kako već) plovak?
                    Nivo u lončetu je oko 1cm goriva (kada otvorim gornji deo karburatora), i sve dizne koje se nalaze u lončetu, su pod benzinom.
                    Postoji li neki univerzalni način kako se diže nivo lončeta, ako zaista jeste to u pitanju?
                    Eh da. Na dnu karburatora je dugačka dizna sa šiljkom na kraju (bez rupica), koja je u sprezi pomoću neke opruge ali nije zategnuta mnogo. Odnosno, zavrtanjem ili odvrtanjem iste se menja zvuk motora. Kada odvrnem dovoljno da ujednači rad, guši se osetno prilikom pritiska papučice ali ako odvrnem još, recimo, dva do dva ipo kruga, mnogo bolje prima gas, ali je i dalje prisutno zagušenje prilikom naglog pritiskanja papučice. Dalje odvrtanje više ne menja stvar.

Comment

• vandeo
                      CBC Član
                      • 30.03.2006
                      • 79
                      • Petrovac

Originally posted by Alien108
                      Kao što Dora divani, u pitanju je najverovatnije "špric" dizna, tj. dizna za ubrizgavanje goriva koja poput injekcije ubrizga gorivo u trenutku davanja gasa.
                      Problem je što je tanka baš poput igle i time podložna začepljenju od najsitnije prljavštine ili zapekne ako se dugo ne upotrebljava.
                      Ona ima svoju "pumpicu" koja se pokreće obično mehaničkim putem preko mehanizma poluge ili sajle gasa.
                      Sama dizna ubrizgava gorivo u grlo karburatora pa poneko pokuša da je "odčepi" bez rastavljanja pomoću bakarne ili čelične licne iz nekog električnoh vodiča ili slično.

pretpostavljam da sa ostatkom rasplinjača nema problema ali nije na odmet da se očisti karburator da bi se isključio rizik od ponovnog zapušavanja.

Sretno!
                      MOram da priznam da nisam naišao ni na jednu diznu koja bi govorila da se preko nje vrši ubrizgavanje (bilo pomoću poluge ili sajle), AKo ih i ima nisu pristupačne, odnosno, ne vide se). Između ostalog, čemu služe dve lule koje se nadvijaju, jedna nad lonče sa gorivom, a jedna nad grlo?

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

Da li ima mikser plina ili je ubusena cevcica.

Comment

• Alien108
                          CBC Veteran
                          • 03.06.2008
                          • 129
                          • Beograd

Injecteur de pompe - označava brizgaljku iz koje mora kada se da gas izaći gorivo pod pritiskom u uskom mlazu direktno u grlo.

http://104samba.free.fr/forum/viewto...2e97f01d1b9026,
                          na ovom linku se nalazi opširnije o tvom Solexu ali na Francuskem, pa ako možeš da se snađeš.
                          Proveri da li dizna u lončetu prekida dovod goriva i koliki je nivo, po izduvu se da naslutiti ako je previsok morao bi davati crn-čadžav dim kada je na radnoj temp. i naravno bez čoka.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Nivo u lončetu je oko 1cm goriva (kada otvorim gornji deo karburatora),
                            Ne znam koliko treba, ali ovo je sigurno malo, mali nivo.

https.autogas.rs

Comment

• Alien108
                              CBC Veteran
                              • 03.06.2008
                              • 129
                              • Beograd

http://www.rwbsmith.plus.com/citroen...tion/carb1.pdf, evo na enleskom, nadam se da je od neke pomoći.

Tu piše da je nivo goriva 38 mm!

Comment

Working...
                              X