O2 sensor problem (lamda sonda)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • maxbax
    CBC Član
    • 06.10.2006
    • 61
    • Novi Sad

O2 sensor problem (lamda sonda)

Postovanje svima,

u pitanju je Opel Astra sa 2.0 turbo motorom, 2001. godiste, oznaka motora je Z20 LET,

check engine se upalila, uradio sam dijagnostiku, prijavio je gresku o2 sensora, gornje lamda sonde, stavljena je potpuno nova Bosch

sonda, na leru je poceo malko da brljavi, zatim normalno da radi, check se sam ugasio, cim se ugrejao, poceo je da secka pri ubrzanju

pogotovo druga i treca brzina, kao da nema goriva, nekih 100km normalne voznje, sve je bilo ok, (uz prisutno seckanje kad se doda gas, ali ne stalno)

potom je opet upalio MIL lampicu, na dijagnostici je prikazao istu gresku, stavljena je i original GM sonda, i sa njom se isto desava. Svecice nove, sagorevanje savrseno.

Majstor sumnja na zacepljenost katalizatora, auto je presao 109000km, meni vise lici da je neki problem sa ECU-om,

nadam se da mi mozete pomoci u kom smeru da trazim problem?
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: O2 sensor problem (lamda sonda)

Kako moze sagorevanje biti savrseno, a da auto ima problem, ne razumem bas sta se podrazumeva pod "sagorevanje savrseno", koji je to parametar savrsen? Ugao pretpaljenja, vreme ubrizgavanja, postoji li neka korekcija goriva na leru ili u radu i kolika je? Lambda ako zvekne obicno zna da pokaze vrednost korekcije van opsega merenja, ili vise od 20-25%.

Majstor je verovatno u pravu, ovaj put. Probaj na kanalu da vidis da li postoji razlika u temperaturi ispred i iza katalizatora, ili je cev posle katalizatora vrela kao i cev pre njega, ili je vrelija - cudno zvuci ali na jako zacepljenom katalizatoru zna se desiti da je cev posle kata jednako vrela ili vrelija od dovodne cevi jer se kat pregreva od zacepljenja. Takodje traziti u dijagnostici, ako taj podatak postoji, o temperaturi izduva, neke lambda sonde mere i EGT, pa je bitan i uporedni podatak sa 2 sonde.

Cudno je malo, doduse, sto prijavljuje gresku na prvoj sondi, a ne drugoj - da li ste probali mozda zamenu druge sonde? Da li je skoro proveravano stanje injektora?
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Uzelac
      CBC Senator XXL
      • 03.12.2006
      • 1717
      • munZe

Ja tipujem na brizgaljke.
      Pored kata moze da bude i paljenje, bobine, kablovi...
      work in progress

Comment

• maxbax
        CBC Član
        • 06.10.2006
        • 61
        • Novi Sad

Hvala vam na brzom odgovoru,

savrseno sagorevanje je vise laicki receno, samo prenosim sta mi je majstor rekao, i meni je jasno da je sve ok kada nema nikakve greske,

Na Tech 2 je radjena dijagnostika, i vrednost, tj parametri gornje lambda sonde su uvek isti, tj. ne "sara" gore dole, nego stoji stalno na jednoj vrednosti,

Sa novom sondom su ti skokovi vrednosti mali, ali ih ima, jedino sto posle par minuta na dijagnostici pokaze da je o2 sensor u prekidu (malo radi, malo ne), ubrzo potom upali MIL lampicu.

Donja sonda radi ok, auto je bio nakacen na tech2 u toku voznje, i ona je radila ok, prema recima majstora.

Kako da proverim stanje injektora?

Da li bi sklanjanje katalizatora resilo problem? Uopsteno pitam.

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Originally posted by maxbax
          Na Tech 2 je radjena dijagnostika, i vrednost, tj parametri gornje lambda sonde su uvek isti, tj. ne "sara" gore dole, nego stoji stalno na jednoj vrednosti
          KOJOJ vrednosti? Ako stoji zakucana na nekoj od ekstrema koliko moze da koriguje, onda sonda radi kako treba, ali ne uspeva da koriguje gresku koju pravi nesto drugo.

Sa novom sondom su ti skokovi vrednosti mali, ali ih ima, jedino sto posle par minuta na dijagnostici pokaze da je o2 sensor u prekidu (malo radi, malo ne), ubrzo potom upali MIL lampicu.
          Cekaj, pokaze da je senzor u PREKIDU, ili pokaze GRESKU?

Donja sonda radi ok, auto je bio nakacen na tech2 u toku voznje, i ona je radila ok, prema recima majstora.
          A sta je radila?

Kako da proverim stanje injektora?
          Na probnom stolu (masini) za ciscenje i testiranje protoka injektora.

Da li bi sklanjanje katalizatora resilo problem? Uopsteno pitam.
          Otkud neko to zna kad nemamo pojma, jos uvek, STA je u stvari problem?
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• maxbax
            CBC Član
            • 06.10.2006
            • 61
            • Novi Sad

Prikazuje vrednost od 450 mV , i stoji na toj vrednosti, nova lambda je vise sarala, ne mogu da se setim vrednosti, ali mislim da je bilo od 300-500 mV,

posle je prikazivala samo mali opseg, od npr. 335-380mV, koliko se secam ( ne zamerite, samo sam na blic video na displeju).

Pre paljenja MIL lampice, ispise povremeni prekid O2 senzora, na tech2, ali u delu gde su kodovi gresaka.

Donja sonda je prikazivala razlicite vrednosti tokom voznje, u zavisnosti od dodavanja gasa, nisam bio u kolima, receno mi je da je ona u redu.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Da oni nisu malo pobrkali lončiće šta je gornja a šta donja lambda sonda. "Donja" treba da bude u proseku na oko 450-470 mv a gornja da šara.... Gornja sonda u narodu poznata kao OS B1 što bi reklo oksigen senzor broj 1 iliti bank jedan. Katalizator se proverava sa manometrom pre i posle njega.

Mogli ste vi promeniti jedno pet šest sondi pa će neka raditi valjda
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• maxbax
                CBC Član
                • 06.10.2006
                • 61
                • Novi Sad

Donja i jeste pokazivala tu vrednost od 450-470mV, a gornja nije sarala nego je stojala na jednoj vrednosti, i ta vrednost je bila 450mV kod stare sonde, kad je stavljena druga

vrednost je samo malo sarala, ali ne mnogo, ali je opet izbacio povremeni prekid O2 senzora.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Ta vrednost pokazuje da komjuter ne registruje postojanje lambda sonde, zato kaže prekid O2 senzora, ne valja ti instalacija ili nešto u krugu žica za O2 senzor.
                  Napiši tačno koje kodove ispisuje.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• maxbax
                    CBC Član
                    • 06.10.2006
                    • 61
                    • Novi Sad

Ovo sam slikao na dijagnostici danas:

Comment

• TECA
                      CBC Senator XXL
                      • 14.10.2007
                      • 2355
                      • Oz

Takve rezultate na L sondi moze dati i ako ista ima problem sa grejanjem.Treba ispitati dolazni napon na sondi,na dve bele zice.

Comment

Working...
                      X