citroen xsara 2.0 hdi 66kw sx '02 problem sa KLIMOM

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rasha78
    CBC Član
    • 05.03.2010
    • 10
    • Beograd

citroen xsara 2.0 hdi 66kw sx '02 problem sa KLIMOM

Pozdrav !

Imam problem sa manuelnom klimom na xsari. Sada će skoro tri godine od kako je vozim i nikad nisam imao problem sa klimom.

Krenem juče da se provozam i na semaforu rekoh da proverim da li radi klima i imam šta da primetim .

Uključim dugme za klimu(klima je manuelna) i normalno se upali lampica na dugmetu za klimu,

ali ne čujem kao inače zvuk koji je uobičajen kada se upali klima. probam tako par puta i ništa.

Prvo pogledam osigurače ispod volana da nije nešto sa njima i na oko sve okk.

Kasnije stavim kola na kanal, skinem šuls pleh da proverim šta se dešava odozdo.

Primetim dve žice koje ulaze na kompresor klime. Rastavim ih na kontaktu i uzmem da izmerim

da li dobijaju napon kada se startuje klima i konstatujem da nema napona. Pretpostavljam da se preko

odgovarajućeg napona pri startovanju klime aktivira neki elektromagnet koji stavlja kompresor u rad,

tj. krene da se okreće osovina koja ide u kompresor klime , a nalazi se na pk kaišu.

Moja konstatacija je da je ili u pitanju neki osigurač ili.......

Da li je neko ima sličan problem .

Hvala unapred.

Pozdrav.

Rasha.
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Re: citroen xsara 2.0 hdi 66kw sx '02 problem sa KLIMOM

A mozda je iscureo gas, pa ne dobija napon da kompresor ne bi radio na suvo...
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

U sistemu imas Presostat ili ti prekidac koji reaguje na pritisak ko sto kaze Rank. Ostaje ti da odes do klima servisa da provere sistem...
      https://t.me/pump_upp

Comment

• rasha78
        CBC Član
        • 05.03.2010
        • 10
        • Beograd

Juče sam konstatovao da je sistem bez pritiska.

Postoje dva priključka na sistemu, jedan sa ventilom(slično kao kod ventila za gume), dok je drugi sa navojem, verovatno za punjenje. Kada sam pokušao da pritisnem taj ventil sa slabim pritiskanjem se osetilo da je sistem pod malim pritiskom ,jer se čuo zanemarljiv ispust pritiska. Posle drugog jačeg pritiskanja ventila videlo se da je sistem bez pritiska.

Preostaje mi da odaberem odgovarajući servis za klime da se proveri zašto je gas ispustio..........

Pozdrav,

Rasha.

Comment

• astambura
          CBC Član
          • 19.10.2010
          • 84
          • Prnjavor RS
          • Grand cherokee 5,2

Ako je ventilator ispred hladnjaka vrlo vjerovatno ti je otisao hladnjak klime...
          sve sto mozes uradi sam...malo je onih koji to danas "mogu i zele",kako treba...

Comment

Working...
          X