Ford Mondeo MKIII 2.0 benzin - velika potrosnja ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • passatCL
    CBC Veteran
    • 03.11.2007
    • 120
    • Nish

Ford Mondeo MKIII 2.0 benzin - velika potrosnja ulja

Pozdrav,

auto uz naslova, 90% gradska voznja, kratke relacije, 10% auto/magistralni put.

Od kada je kupljen za nekih 2500km je popio 2L Ford Formula F 5w-30 sintetike. Nemam utisak da nema snagu, vrlo lepo povlaci od nekih 2200-2500rpm, ali me brine ovako velika potrosnja ulja.

Kupljen sa cuvenih 118000km, koliko je tacno, to ne mogu da kazem. Ne vozim sportski, ali nisam ni baba, znaci od 2000 do 3-3500rpm. Citao po forumima da posle 150-180KKm pocnu da naglo trose ulje, ali ne znam koliko dugo tako sme da se vozi sa dolivanjem, i koliko bi kostalo da se to sredi.

Ako treba jos neki info, tu sam.

Poz,
    Milan
    Ford Mondeo MK3 2001 2.0 107KW Petrol
  • VVLAJKO
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2008
    • 484
    • Nis
    • Audi A4, Primera p12

Re: Ford Mondeo MKIII 2.0 benzin - velika potrosnja ulja

Probaj da promenis marku ulja, mozda i viskozitet.

Ja sipao u zenomobil (tdci) to fordovo ulje i upravo dok ovo pisem gledam iz kancelarije kako radnik cedi iz interkulera i creva ulje, turbina masna, ulje ispod min.

Dok nisam sipao njega (do pre 2.000km), bio suv k'o barut i nije trosio vise od 100 grama/1000km.(motor i tubina besprekorni)
    Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• passatCL
      CBC Veteran
      • 03.11.2007
      • 120
      • Nish

huh... pa pazi, viskozitet ne bi menjao, knjizica jasno kaze 5w-30, e sada, ukoliko neko ima neku ideju za drugo ulje, neka slobodno kaze (naravno ideju na osnovu iskustva/znanja )

pored saveta "koje ulje" mozda da mi neko kaze i gde ga uzeti u Nisu a da si koliko-toliko siguran da nije fake.

unapred hvala.

Comment

• cedo86
        CBC Član
        • 20.12.2009
        • 14
        • Novi Sad

Originally posted by VVLAJKO
        Probaj da promenis marku ulja, mozda i viskozitet.

Ja sipao u zenomobil (tdci) to fordovo ulje i upravo dok ovo pisem gledam iz kancelarije kako radnik cedi iz interkulera i creva ulje, turbina masna, ulje ispod min.

Dok nisam sipao njega (do pre 2.000km), bio suv k'o barut i nije trosio vise od 100 grama/1000km.(motor i tubina besprekorni)
        Moz` da menja koje `oce ali problem je mahanicke prirode koji drugo ulje nece resiti..i sam vozim Mondea (doduse TDCi), ulje odradjuje posao bez problema, zamena na 10k km, potrosnja zanemarljiva, kako je vec spomenuto za ove motore..e sad mozda si nabasao na neko fals ulje, mada sumnjam, ko bi se sa tim bavio, ipak je ovo strogo namensko ulje (mislim na to da ga nema u siroj prodaji kao sto ima brendiranih)..nasmeja me sa ovom "zenomobil" definicijom, sta bi to bilo?

Comment

• VVLAJKO
          CBC Senator XXL
          • 23.07.2008
          • 484
          • Nis
          • Audi A4, Primera p12

To bi bio auto (i bio je auto dok nije dos'o u njene ruke) koji vozi moja zena

Ulje sam uzeo u veleprodaji kod mojih kolega koji rade fordove (AUTO-START) i tvrdim da ne valja.

Homer J. Simpson

Comment

• VVLAJKO
            CBC Senator XXL
            • 23.07.2008
            • 484
            • Nis
            • Audi A4, Primera p12

Originally posted by passatCL
            huh... pa pazi, viskozitet ne bi menjao, knjizica jasno kaze 5w-30, e sada, ukoliko neko ima neku ideju za drugo ulje, neka slobodno kaze (naravno ideju na osnovu iskustva/znanja )

pored saveta "koje ulje" mozda da mi neko kaze i gde ga uzeti u Nisu a da si koliko-toliko siguran da nije fake.

unapred hvala.
            Ne znam da li znas i koliko si siguran da je ulje koje si sipao sinteticko, naime za tvoj motor ide 5w30 ili 40 semi(polu) sintetic.

Homer J. Simpson

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

... za nekih 2500km je popio 2L Ford Formula F 5w-30 sintetike.
              Kupljen sa cuvenih 118000km, koliko je tacno, to ne mogu da kazem.
              ... Citao po forumima da posle 150-180KKm pocnu da naglo trose ulje, ali ne znam koliko dugo tako sme da se vozi sa dolivanjem, i koliko bi kostalo da se to sredi.
              Kako znaš da je popio 2 l ulja? A čuvenih 118 Kkm, pre će biti 218, ili 318 Kkm, ako toliko troši. Promena viskoziteta ulja može samo malo da poboljša situaciju, tj. da smanji potrošnju.
              Bit`će, da je u pitanju stanje motora (nisi napisao godište), što je lako utvrditi merenjem kompresije i izduvnih gasova.
              Smeš da voziš sa redovnom kontrolom nivoa i stalnim dolivanjem, sve dok ti budželar dozvoljava. Cena sređivanja zavisi od stanja motora. Rekao bih, da mu predstoji jedna lepa generalka.

Comment

• cedo86
                CBC Član
                • 20.12.2009
                • 14
                • Novi Sad

Ulje sam uzeo u veleprodaji kod mojih kolega koji rade fordove (AUTO-START) i tvrdim da ne valja.
                Moguce da ulje ne valja, vrlo moguce a moguce je i da problem lezi u prvoj recenici
                Kako mislis da je propisana polusintetika?Propisana je valjda gradacija a nacin izrade je druga prica..nego napisa covek da je sipao Formulu F,sta bi mogli pod tim podrazumevati?

Comment

• cedo86
                  CBC Član
                  • 20.12.2009
                  • 14
                  • Novi Sad

@Franjo
                  Dok se ne otvori motor tesko je znati, ovi benzinci imaju taj problem sa uljnom karikom pa mu je prema tome kompresija verovatno dobra (naravno treba premeriti), jedna polugeneralna bi najverovatnije resila problem, ali ni to nije sica..

Comment

• panchevac
                    CBC Početnik
                    • 26.09.2010
                    • 6
                    • pancevo
                    • mondeo mk3 tdci

godinama koristim ovu marku ulja i prvi put cujem od nekog da kaze da to ulje nevalja

Comment

• passatCL
                      CBC Veteran
                      • 03.11.2007
                      • 120
                      • Nish

Formula F je full sintetika 5w-30. Njega ti valjda stave i ako oteras na mali servis kod "lepe Brene".

Izmericu kompresiju kod majstora, i ukoliko se pokaze da je ok, koliko kosta zamena te "uljne" karike?

Takodje mi je sugerisano da pogledam kakve su svecice: NGK Laser platinum i nema ni tragova prljavstine ni masnoce.

Comment

• VVLAJKO
                        CBC Senator XXL
                        • 23.07.2008
                        • 484
                        • Nis
                        • Audi A4, Primera p12

Originally posted by panchevac

godinama koristim ovu marku ulja i prvi put cujem od nekog da kaze da to ulje nevalja
                        Ja 20 god. trosim tone i tone ulja godisnje, bilo je dana kada sam zamenio i po 100 litara za dan, gotovo da ne postoji (krstena) marka ulja koju nisam nabavljao. Ovo ulje ne valja i tacka.

Moj mondeo je sklopljen, zamenjeno ulje i pre sat vremena je otisao za Roterdam, kada se vrati u ponedeljak videcemo koliko je ulja potrosio (sipan STATOIL 10w40).

Homer J. Simpson

Comment

• VVLAJKO
                          CBC Senator XXL
                          • 23.07.2008
                          • 484
                          • Nis
                          • Audi A4, Primera p12

Formula F je full sintetika 5w-30. Njega ti valjda stave i ako oteras na mali servis kod "lepe Brene".

Izmericu kompresiju kod majstora, i ukoliko se pokaze da je ok, koliko kosta zamena te "uljne" karike?

Takodje mi je sugerisano da pogledam kakve su svecice: NGK Laser platinum i nema ni tragova prljavstine ni masnoce.
                          Tvoj motor koristi POLU sintetiku 5w30 ili 40, kod ,,lepe brene'' sipaju sta im je u datom trenutku najpovoljnije.

Zameni ulje, sipaj 10w40. Leto je a i star je, nista mu nece faliti pa probaj, lako cemo za karike

Homer J. Simpson

Comment

• passatCL
                            CBC Veteran
                            • 03.11.2007
                            • 120
                            • Nish

Jel moze neka preporuka za proizvodjaca/model?
                            I gde uzeti u NIsu?

recimo ovo?

http://www.valvolineeurope.com/english/ ... fe/cid(613)/maxlife_fe_5w-3o?category=cars

Comment

• VVLAJKO
                              CBC Senator XXL
                              • 23.07.2008
                              • 484
                              • Nis
                              • Audi A4, Primera p12

MOBIL ili CASTOL. Odi u DELMAX preko puta Nitex-a pa odaberi nesto.

Homer J. Simpson

Comment

Working...
                              X