Pozdravljam sve koje otvore ovu temu i imaju zelju da mi objasne moguc kvar i pokusaju pojednostaviti popravak. Naime vozim Hyundai Accenta 1997 godiste, 1.5 motor, benzin, 12 ventila, ubrizgavanje se vrsi preko injektora. Vozim ga vec godinu i pol dana i prezadovoljan sam s njim, nije imao teskih kvarova, uglavnom mehanicki dijelovi koji se vremenom habaju i moraju se promjeniti. Zacudjen sam onim sto se desava u posljednje vrijeme s njim, naime poslje unazad mjesec, mjesec i pol dana potrosnja mi se enormno povecala, trosi mi mnogo, bas mnogo goriva bez obzira kako ga vozim, trenutno je negdje izmjedju 10-11-12 litara na 100 kilometara, nekad i vise ako se radi o iskljucivo gradskoj voznji. Govorim to iz razloga sto prosle godine potrosnju nisam mogao povecati iznad 7 i pol litara goriva kako god sam ga vozio. To nije jedini problem, pali mi se i Engine Check lampica, i to u intervalima, kada je hladan motor ona je ugasena, ali cim se ugrije isti ona se upali, ili ako vozim uz neku jacu uzbrdicu ona se upali i stoji upaljena cijelo vrijeme, nekad se ta lampica upali odma cim startujem auto, ono sto sam primjetio je da se ona ugasi kad vozim po jakim kisama ili kad je jako pokvasen motor. Kontam da je neka od zica gola i tako stvara kratak spoj pa pali lampicu i nisam je smatrao relevantnom. Uz povecanu potrosnju sam gratis dobio i trokiranje motora, vozim u drugoj brzini i imam konstantne rupe u gasu, kroz cijeli opseg obrtaja, primi-pusti-primi-pusti i tako kroz drugu,trecu i cetvrtu brzinu, vec kad dodjem do nekih 60 km/h to trzanje prestaje i motor normalno radi i prima gas. To mi se desava bez obzira dali je motor hladan ili topal. I takodje desava se u intervalima, jednu voznju se desava konstantno, drugu malo, trecu nikako i tako u krug.
Ni sam ne znam sta da radim i sta je moguci kvar, promjenio sam filter goriva prije par dana, uljni filter i ulje su zamjenjeni prije 5 000 kilometara, skidao sam danas zracni filter i u manje-vise je normalnom stanju, skinuo maf i vidio da je ima na stijekama fini sloj prasine, te da je ona senzor prljav ali ne znam kako da ga ocistim a da ga ne ostetim. Veceras kad sam ga parkirao cuo sam neko cudno zujanje-skripanje iz motora, nisam mogao ocijeniti tacno iz kojeg dijela, uglavnom na lijevoj strani, sumnjam na neki od remena, ali opet vise mi se cini da dolazi iz injektora, ili da se zvuk odbija od injektore i dolazi iz ventilatora hladnjaka. Cudan i neopisiv zvuk, nikad ga prije nisam cuo.
Izvinjavam se ako je post preopsiran ali nisam mogao drugacije opisati sve simptome. Sumnjam na svjecice, injektore, maf, filter zraka..na sve moguce...sta bi moglo biti ?
Pomagajte
Ni sam ne znam sta da radim i sta je moguci kvar, promjenio sam filter goriva prije par dana, uljni filter i ulje su zamjenjeni prije 5 000 kilometara, skidao sam danas zracni filter i u manje-vise je normalnom stanju, skinuo maf i vidio da je ima na stijekama fini sloj prasine, te da je ona senzor prljav ali ne znam kako da ga ocistim a da ga ne ostetim. Veceras kad sam ga parkirao cuo sam neko cudno zujanje-skripanje iz motora, nisam mogao ocijeniti tacno iz kojeg dijela, uglavnom na lijevoj strani, sumnjam na neki od remena, ali opet vise mi se cini da dolazi iz injektora, ili da se zvuk odbija od injektore i dolazi iz ventilatora hladnjaka. Cudan i neopisiv zvuk, nikad ga prije nisam cuo.
Izvinjavam se ako je post preopsiran ali nisam mogao drugacije opisati sve simptome. Sumnjam na svjecice, injektore, maf, filter zraka..na sve moguce...sta bi moglo biti ?
Pomagajte

Comment