Problemi sa Hyundai Accentom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Tiruriru
    CBC Početnik
    • 27.06.2011
    • 4
    • BiH

Problemi sa Hyundai Accentom

Pozdravljam sve koje otvore ovu temu i imaju zelju da mi objasne moguc kvar i pokusaju pojednostaviti popravak. Naime vozim Hyundai Accenta 1997 godiste, 1.5 motor, benzin, 12 ventila, ubrizgavanje se vrsi preko injektora. Vozim ga vec godinu i pol dana i prezadovoljan sam s njim, nije imao teskih kvarova, uglavnom mehanicki dijelovi koji se vremenom habaju i moraju se promjeniti. Zacudjen sam onim sto se desava u posljednje vrijeme s njim, naime poslje unazad mjesec, mjesec i pol dana potrosnja mi se enormno povecala, trosi mi mnogo, bas mnogo goriva bez obzira kako ga vozim, trenutno je negdje izmjedju 10-11-12 litara na 100 kilometara, nekad i vise ako se radi o iskljucivo gradskoj voznji. Govorim to iz razloga sto prosle godine potrosnju nisam mogao povecati iznad 7 i pol litara goriva kako god sam ga vozio. To nije jedini problem, pali mi se i Engine Check lampica, i to u intervalima, kada je hladan motor ona je ugasena, ali cim se ugrije isti ona se upali, ili ako vozim uz neku jacu uzbrdicu ona se upali i stoji upaljena cijelo vrijeme, nekad se ta lampica upali odma cim startujem auto, ono sto sam primjetio je da se ona ugasi kad vozim po jakim kisama ili kad je jako pokvasen motor. Kontam da je neka od zica gola i tako stvara kratak spoj pa pali lampicu i nisam je smatrao relevantnom. Uz povecanu potrosnju sam gratis dobio i trokiranje motora, vozim u drugoj brzini i imam konstantne rupe u gasu, kroz cijeli opseg obrtaja, primi-pusti-primi-pusti i tako kroz drugu,trecu i cetvrtu brzinu, vec kad dodjem do nekih 60 km/h to trzanje prestaje i motor normalno radi i prima gas. To mi se desava bez obzira dali je motor hladan ili topal. I takodje desava se u intervalima, jednu voznju se desava konstantno, drugu malo, trecu nikako i tako u krug.

Ni sam ne znam sta da radim i sta je moguci kvar, promjenio sam filter goriva prije par dana, uljni filter i ulje su zamjenjeni prije 5 000 kilometara, skidao sam danas zracni filter i u manje-vise je normalnom stanju, skinuo maf i vidio da je ima na stijekama fini sloj prasine, te da je ona senzor prljav ali ne znam kako da ga ocistim a da ga ne ostetim. Veceras kad sam ga parkirao cuo sam neko cudno zujanje-skripanje iz motora, nisam mogao ocijeniti tacno iz kojeg dijela, uglavnom na lijevoj strani, sumnjam na neki od remena, ali opet vise mi se cini da dolazi iz injektora, ili da se zvuk odbija od injektore i dolazi iz ventilatora hladnjaka. Cudan i neopisiv zvuk, nikad ga prije nisam cuo.

Izvinjavam se ako je post preopsiran ali nisam mogao drugacije opisati sve simptome. Sumnjam na svjecice, injektore, maf, filter zraka..na sve moguce...sta bi moglo biti ?

Pomagajte
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Problemi sa Hyundai Accentom

iste simptome potrosnje i trokiranja na Accentu sam resio ciscenjem brizgaljki.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• aivan
      CBC Senator
      • 28.02.2006
      • 247
      • Bograd, Mirijevo

Cenim da bi jedna dijagnostika svakako trebala da bude prvi korak, da se vidi sta racunar prijavljuje ...
      Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• Tiruriru
        CBC Početnik
        • 27.06.2011
        • 4
        • BiH

Cime ocistiti brizgaljke ?

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

u bilo kome servisu gde ih ciste "wynn's" metodom. otkaci se dovod goriva, auto radi jedno pola sata na tecnost za ciscenje, izbaci kroz izduv 300 svasta od garezi i naslaga i to je to. meni na accentu pomoglo.

vise imas ovde, probaj sledeci put sa search

viewtopic.php?f=371&t=42063
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• stepa53
            Banovan
            • 17.05.2011
            • 56
            • kragujevac
            • honda civic coupe

Moja preporuka je dobar majstor, servis i dijagnostika!

Comment

• RANK
              CBC Senator XXL
              • 28.02.2007
              • 1635
              • Beograd
              • FIAT MAREA WEEKEND 1

Covece, bas si preporucio, ko bi se toga setio! BRAVO!
              "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• stepa53
                Banovan
                • 17.05.2011
                • 56
                • kragujevac
                • honda civic coupe

Sobzirom na opisano stanje to je najbolja opcija, a ko moze ovako preko net-a da popravi samo izvolite!

Comment

• RANK
                  CBC Senator XXL
                  • 28.02.2007
                  • 1635
                  • Beograd
                  • FIAT MAREA WEEKEND 1

Uz takav savet net nije potreban.
                  "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• stepa53
                    Banovan
                    • 17.05.2011
                    • 56
                    • kragujevac
                    • honda civic coupe

PA dobro, ja bi za pocetak proverio ECM posto sam imao iskustva sa tim tipom automobila ali ne znam koliko je covek strucan da to proveri .
                    Mada tu jos postoji mnogo stvari koje treba proveriti????????

Comment

• brbora
                      CBC Član
                      • 28.11.2007
                      • 97
                      • Beograd

Za ovaj slučaj po meni može biti sledece :

1. lambda sonda )valjda je imaš) = povećana potrošnja , pali se "check engine "

2. nesto sa strujom (bobina ) = vuče pa ne vuče

3. dovod goriva = vuče pa ne vuče

4. nesto sasvim drugo ????

5. najmanje sumnjam na dizne = one ne daju simptome "vuče pa ne vuče" , one zatupljuju vuču , ler gas nestabilan , povećana potrošnja

Eto tako ....
                      Pa javi šta je bilo od svega nama predloženog

Comment

• Tiruriru
                        CBC Početnik
                        • 27.06.2011
                        • 4
                        • BiH

Hvala na odgovorima, neki dan bio kod majstora na diagnostici koja mi za divno cudo nije pokazala nikakve kodove, vodi se kao da je auto u potpunosti ispravno. Na povratku kuci crkne mi MAF i jedva stignem do garaze da ga parkiram. U tih nekih 5 km od majstora do garaze auto mi se ugasilo najmanje 5 puta, ziv benzin ispadao na auspuh. Siguran sam da je MAF jer nista drugo ne moze biti, na leru obrtaji spadaju do 500 pa skacu do 1000 i tako u nedogled, sve sa obilnim dimom i mirisom ( meni mirise ) benzina koje obavija auto. Pri svakom stiskanju kvacila obrtaji padaju te se u voznji gasi. Sama voznja je nemoguca jer auto pri svakom pustanju gasa abnormalno smanjuje sebi obrtaje i gasi se. Za to cijelo vrijeme Enigne C. lampa mi se ni jednom nije upalila...fantomsko auto...

Nazovem ja par ovih kuca sa autodijelovima i razocaram se, pravo se razocaram, MAF ( ta plasticna mala bezvezna kutijica sa bezveznim senzorom u sebi ) kosta 450 KM ili 225 €. Za auto 97 godista to je definitivno previse i izosi 10% njegove vrijednosti. Prokleti monopolisti. Nisam imao snage nazvati ovlasteni servis jer bi isti sigurno trazio 700 KM za taj prokleti MAF. Vozim ga svo ovo vrijeme i stvarno nisam imao nikakvih problema, normalni dijelovi su isli ( disk plocice, pakne, i uzmimo u obzir brave na oba vrata koje su popucale i koje su kostale po nekih 20 € ) i nije mi tesko bilo odrzavati ovo auto, ali ovaj MAF i tih 450 km...stvarno je mnogo. Zapitam se sta ako i kad mi ode nesto jace, recimo alnaser, ili spaneri, ili ili...ko ce to namiriti. Strasno sam ljut i razocaran...Lijepi karburatori i mehanika, sve sto se pokvari popravis s kljestima i sarafcigerom.

Da nije sve tako crno govori to da sam nasao zamjenski MAF u jednoj firmi sa autodijelovima koja je nekih 300 kilometara od mene , oni imaju 2 vrste MAF senzora kod sebe, originalni koji kostaju 150 € i zamjenski koji kostaju pola od te cijene, nekih 80 €. Ti zamjenski su Ceske proizvodnje, proizvodi ih neka Ceska firma, znao sam naziv, zapisao na papir, ali da me ubijete nemogu se sjetiti. Dobra stvar je sto se slaze s brojem sasije i ako cemo vjerovati papirima u potpunosti se slaze sa modelom mog automobila. Jeli ko imao iskustva s tim zamjenskim MAF-ovima ? Imam garanciju od 1 godinu na pomenuti dio tako da sam s te neke strane miran...ali uvjek postoji ono ali. Dio bi mi trebao doci za nekih 15 dana i nakon toga cu ga namontirati i izvjestiti vas o istom. Neka mi je Bog na pomoci

Comment

Working...
                        X